Pogovor z Matjažem Brojanom o knjigi “Domžalski kralji brez kron”

Monografija o ljudeh, ki so na svoj način zaznamovali Domžale in širši prostor

V sklopu dogodka »Srečanja pod slamniki« je v pogovoru, ki si ga lahko ogledate v zgornjem videu, Matjaž Brojan predstavil svojo novo knjigo “Domžalski kralji brez kron”. Monografija govori o ljudeh, ki so na svoj način zaznamovali Domžale in širši prostor.

Domžalski kronist Matjaž Brojan je letošnjo jesen izdal obsežno monografijo o zanimivih ljudeh, ki so tako in drugače zaznamovali Domžale in tudi širši prostor. Predstavljeni so različni Domžalci in  Domžalke, kot jih imenuje avtor knjige. V pogovoru s Cveto Zalokar sta se dotaknila kar nekaj Domžalcev in Domžalk; med njimi športnico Elo Košir, umetnika Danijela L. Fugger in Andreja Janža – Andija, partizana Andreja Zajca in druge. Še pred predstavitvijo knjige pa sta se spregovorilo tudi o Matjaževi knjigi “Domžalci in njihov čas”, kjer so opisane zgodbe ljudi in družin nekdanjih Domžal. Že tam je opisano okoli petdeset Domžalk in Domžalcev, Domžalski kralji brez kron pa je nadgradnja prejšnje knjige, kjer je dodanih trideset novih.

V knjigi “Domžalski kralji brez kron” so zgodbe o ljudeh, Domžalcih, in teh, ki so bili z Domžalami in tudi z avtorjem knjige Matjažem Brojanom, resneje povezani. Mnogi opisani v knjigi, so zatrdili, da bi radi, če bi še enkrat živeli in imeli možnost odločati o tem, živeli v Domžalah ali kje v bližini. Kot je v pogovoru dejal Matjaž Brojan, mu je tako ali drugače, intenzivno ali samo slučajno opisane Domžalke in Domžalce na pot pripeljala usoda. »Živel sem z njimi ta domžalski čas, ki je vedno pester, nepredvidljiv, zanimiv in poln presenečenj. Usoda ali božji mlini sta vanj postavila veliko zanimivih, ustvarjalnih in na vse načine delujočih ljudi, ki so, čeprav so manj številni kot oni drugi, pravi žegen našega kraja. Ljudje dejanj …«

Nekateri od opisanih v knjigi so bili samo Matjaževi someščani, drugi prijatelji in tretji sopotniki. Vsi pa so bili tesno povezani predvsem z njihovimi Domžalami. Eni so še tu, drugih ni več, samo letos jih je kar nekaj opisanih v knjigi odšlo za mavrico. Prav vse pa je Matjaž Brojan umestil med ljudi, ki so imeli naše mesto Domžale radi. Matjaž je spoznal njihova življenja že zdavnaj, mnoga je spoznaval, ko je nastajala knjiga. Matjaž je dejal, da so bila njihova življenja polna in bogata, po doživljajih in dejanjih pa razkošna. Zdaj jih imate tu na pladnju pred seboj. Trideset jih je opisanih, z svojimi usodami, ki jih avtor med stranmi knjige razgrinja. Tančice doslej  preživetega, a manj znanega, avtor odkriva med njihovimi uspehi in spodrsljaji, njihovimi žalostnimi trenutki in tudi v veselju.

»Resnico, nič drugega kot resnico o teh ljudeh, podaljšujem v prihodnje čase, da bodo ljudje tudi tistega časa, ki prihaja, vedeli zanje, da bo vedenje o njih obstalo med njimi tudi v prihodnosti. Čisto vsi, ampak prav čisto vsi, ki sem jim z besedami izrisal njihov življenjski portret, četudi nepopolno in gotovo ne dokončno, so želeli ali še želijo, da bi ostala zapisana za prihodnost njihova doživetja, ljubezen, hrepenenja, dosežki in tudi manj vesele in srečne podrobnosti časa, ki so ga živeli, mnogi pa ga živijo še naprej. Vsaj nekateri,« je ob koncu dejal Matjaž Brojan.

Ob koncu pogovora se je Matjaž Brojan z šopkom zahvalil voditeljici Cveti Zalokar za uspešno predstavitev knjige “Stoletje nogometa na Domžalskem” in predstavitev knjige Domžalski kralji brez kron.

Knjiga je izšla v samozaložbi avtorja, zato kdor hoče imeti knjigo doma, jo lahko naroči na telefonsko številko 041 367 494. Matjaž Brojan in tudi ostali bi bili zelo veseli, če bi knjiga našla mesto v čim več domovih.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi