Podobe Domžal na akvarelih Milana Merharja

Milan Merhar in njegov opus

Milan Merhar je bil svojevrsten likovni kronist Domžal in okoliških krajev – slikovit zapisovalec kraja in časa, v katerem je živel in delal. Z dovoljenjem njegove hčere, gospe Marjete Vodnik, smo v Knjižnici Domžale pripravili predstavitev njegovih akvarelov, kar predstavlja samo delček njegovega slikarskega opusa. V ponedeljek, 1. avgusta predstavljamo Podobe Domžal na akvarelih Milana Merharja, v naslednjih tednih pa še Podobe Mengša, Moravč in Lukovice.

Merharjevo delo si lahko pogledate tudi na spletnem domoznanskem portalu Kamra, kjer smo že pred časom predstavili Zgodovinsko podobo Domžal na akvarelih Milana Merharja.

Milan Merhar se je rodil 26. septembra 1910 v Šiški v Ljubljani. Končal je učiteljišče v Ljubljani in telovadno šolo v Mariboru. V Domžale je prišel leta 1932 in do druge svetovne vojne delal kot učitelj. Po koncu vojne je na takratni nižji gimnaziji in pozneje na I. osnovni šoli učil telesno vzgojo, matematiko in kasneje likovni pouk. Tam je ostal do leta 1968, ko se je upokojil. Umrl je leta 1988.

S slikarstvom se je ukvarjal ljubiteljsko, bolj intenzivno je začel slikati po letu 1950. Najraje je uporabljal slikarske tehnike, kot so akvarel, risba in oljno slikanje na steklo. Bil je pobudnik ustanovitve in dolgoletni član Društva likovnih samorastnikov Ljubljana.

Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Njegova prva samostojna razstava je bila leta 1956 v Kulturnem domu v Domžalah, kasneje je samostojno razstavljal še v Kamniku, Kranju, Ljubljani in Piranu.

Sodeloval je na skupinskih razstavah: Beograd, Brežice, Celje, Brestanica, Domžale, Dobrna, Dobrovo v Goriških brdih, Gradec, Gornja Radgona, Grosuplje, Jesenice, Kočevje, Kraljevo, Kranj, Kranjska Gora, Kamnik, Velike Lašče, Lenart v Slovenskih goricah, Ljubljana, Laško, Moravče, Muljava, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pulj, Radomlje, Radenci, Rogaška Slatina, Ribnica, Selišči, Sodražica, Trbovlje, Tisje pri Litiji, Valjevo, Višnja Gora, Vrhnika, Vevče, Zagorje.

Udeležil se je likovnih kolonij na Vršiču, v Selišču, Lenartu in Metliki.
Sodeloval je na prireditvah ex tempore v Piranu, Domžalah, Novem mestu, Višnji Gori, Sodražici, Dobrni in na Rašici.

Knjižnica Domžale, Foto: Knjižnica Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi