Pevci Komornega moškega zbora Lek pojejo, da bi dali svetu kar imajo skritega v svojih srcih

Dobro hiši, kjer se petje sliši

»Blagor hiši, kjer se petje sliši.« Tako razumejo in podoživljajo pevsko poustvarjanje pevci Komornega moškega zbora Lek. Na predstavitvi v Knjižnici Domžale so predstavili njihov zbor, ki bo prihodnje leto praznoval 45 letnico delovanja, prikazali izsek iz pevskih vaj in tudi zapeli, saj »pojejo, ker drugače ne morejo, pojejo, da bi dali svetu kar imajo skritega v svojih srcih. Njihove pesmi so kot ptice, ki izletavajo iz svojih gnezd, da bi polepšale dan človeku, ki jih je, v vsakdanji tekmi s časom, sposoben videti in slišati«.

V sodelovanju JSKD Domžale in Knjižnice Domžale je v sredo, 9. novembra 2022, potekal dogodek Kulturna društva se predstavijo, v okviru katerega so tokrat gostili Komorni moški zbor Lek. Vse zbrane je v uvodu pozdravila Klavdija Gregorin Štiftar, predsednica Zveze Kulturnih društev Domžale, v nadaljevanju pa je predsednik Komornega moškega zbora Lek Anton Tomec v sliki in besedi predstavil njihov zbor.

Zbor se gotovo lahko uvrsti med tista redka društva, ki so se ohranila pod okriljem nekega podjetja zelo dolgo, celih 44 let. Od začetka delovanja pa do danes, ni tekel zgolj čas. Kljub številnim spremembam v družbenopolitičnem okolju, organizacijskemu in lastninskemu preoblikovanju podjetja, je zbor ostal neprekinjeno dejaven. Seveda je to velika zasluga članov zbora z občutkom in potrebo po prepevanju večinoma slovenskih pesmi in vseh tistih, ki so pripravljali ter vodili dejavnosti zbora.

Začetki zasedbe segajo v leto 1978 in od takrat je zbor snemal za radijski arhiv, sodeloval v kulturnem dogajanju v regiji, velika čast jim je bilo zapeti ob prvem obisku papeža Janeza Pavla II v maju 1996. Slovensko moško petje je bilo predstavljeno v kneževini Liechenstein, njihova pesem je odmevala tudi v Kanadi in ZDA, razveseljevala naše rojake v Berlinu, Koroški, pot jih je zanesla v Ennigerloh na sever Nemčije, v francosko Nico, v avstrijski letoviški biser ob jezeru Mondsee. Tudi v madžarskem Šarvarju so pogosto v gosteh. Mnogo lepih pevskih poti in povsod so bili izredno lepo sprejeti.

Zbor redno sodeluje na območni reviji Ljubljanski zbori, pripravljajo nastope v domovih starejših, sodelujejo v kulturnih utrinkih ob raznih slovesnostih, ob odprtjih različnih razstav. Seveda so veseli, da jim vsako sezono uspe pripraviti več celovečernih koncertov, krona je seveda letni koncert, kjer se zbere krog stalnih in zvestih poslušalcev.  Zbor je izdal štiri  zgoščenke: Ob jubileju, Na tujem in doma, Pesem pevcu srečo kaže in O Salutaris. S programom četrte zgoščenke O Salutaris, je pevski sestav gostoval tudi po številnih cerkvah v Sloveniji in tujini. Druga maša Charlesa Gounoda ob orgelski spremljavi je bila v živo posneta v cerkvi pri Sv. Trojici pri Lenartu. V mednarodni konkurenci so prejeli zlato plaketo Praga Cantat 2007, srebrni v dveh kategorijah  v Westlandu na Nizozemskem leta 2010, v letu 2013 pa ponovno  zlato, tokrat v slovaški Bratislavi.

Komorni moški zbor Lek je pod okriljem tovarne Lek pričel delovati v letu 1978, sprva kot oktet. Poslanstvo zbora je širjenje slovenske zborovske pesmi, zbor pa v svoj program redno vključuje tudi skladbe tujih skladateljev različnih zvrsti. Zbor je pod umetniškim vodenjem uglednih zborovodij postal prepoznaven. Zbor umetniško vodi Tina Hostnik.

Petje, še posebej zborovsko, ima v slovenski kulturi prav poseben pomen. Je najbolj razširjena prostočasna kulturna dejavnost pri nas, saj se naši zbori uvrščajo v sam svetovni vrh. Nič čudnega torej ni, da o petju govorijo celo pregovori in prav zato, ker je petje del naše narodne identitete, so v Leku še posebej ponosni, da je v naboru skrbno izbranih kulturnih projektov, ki jih podpira Lek, tudi Komorni moški zbor Lek. Petje ima dokazljivo blagodejne učinke na človekovo počutje in zdravje, zato naj petje zbora odzvanja tudi v prihodnje. Prihodnje leto imajo namreč 45 letnico obstoja.

Avtor: Miro Piva; Foto: video: Miro Pivar

Tagi