Pet let vprašanj

V cerkvi sv. Martina v Dobu pri Domžalah, ki je v zadnjih letih stalnica b+nastopov orgelskega oddelka Glasbene šole Domžale, je na zadnji majniški dan poleg zaključka šmarnic in svete maše, potekal tudi zaključni koncert Miha Zavrla na orglah.

Pred zaključnim koncertom je dobski župnik Jure Ferlež namenil nekaj besed Mihi Zavrlu, med drugim je povedal, da ni pričakoval, da se bo kljub selitvi, vračal nazaj v Dob in igral pri svetih mašah. Profesorica dr. Veronika Šarec se je na začetku svojega nagovora zahvalila župniku Juretu za prijaznost, razumevanje in podporo, kajti dobske orgle učencem omogočajo stik s pravim instrumentom, hkrati pa kvaliteta in velikost orgel omogočata izvajanje širokega orgelskega repertoarja.

Župnik Jure Ferlež je izredno ponosen na Mihovo glasbeno pot in vesel, da se kljub selitvi, rad vrača vrača v dobsko župnijsko cerkev.

“Tokrat smo se zbrali, da pospremimo Miho na novo glasbeno pot, saj bo z današnjim dnem zaključil svoje šolanje na Glasbeni šoli Domžale. Bogu hvala za vse kar smo in kar nas obdaja, predvsem pa hvala Mihovi mami in vsej njegovi družini, ki mu že ves čas šolanja stoji trdno ob strani, ga spodbuja, prevaža, v nedogled čaka in nam zaupa. Hvala tudi dragi sodelavcem in sodelavkam za prijazno sodelovanje, enako učencem in učenkam Glasbene šole Domžale, tokrat pa še posebno Manci in Anžetu. Lepa hvala poslušalcem, da nas vedno z veseljem spremljate in poslušate, nekateri o nas celo pišete. Zaradi vseh vas se naš orgelski oddelek krepi in postaja vse bolj številčen in živahen. In seveda hvala Miha tebi, za vse iskrive ure in izzive, pred katere si me nevede postavil.

Na zaključnem koncertu so Miho Zavrla pospremili na novo glasbeno pot.

Ko mi je pred dobrimi petimi leti kolegica Ana rekla, da ima 10-letnega učenca, ki ga zelo zanimajo orgle, sem si prvi hip rekla, joj kaj bom s tako majhnim učencem. Saj še pedalov ne bo dosegel. No, hkrati pa me je prav takoj zamikalo, da bi naredili izjemo in ga vzeli takoj na orgle. In prav je bilo tako. Miha je bil že na prvem najinem srečanju poln vprašanj o orglah, prav tako je že takoj pokazal velik glasbeni talent. Vprašanja so se vrstila iz tedna v teden vseh pet let. Njegova vedoželjnost in vztrajnost sta res nekaj posebnega. V petih letih je Miha sedel na koncertno orgelsko klop kar na 56 nastopih in pri tem poslušalcem zaigral več kot 60 orgelskih in komornih del. V tretjem letu šolanja sva se odločila, da se podava tudi na tekmovalno področje. Na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig je prejel zlato plaketo, 1. mesto in osvojil vseh 100 točk. V istem letu je tekmoval še na Mednarodnem tekmovanju Glasbena čipka in prejel 1. nagrado in 97 točk. V zadnjih treh letih je tekmoval tudi na področjih glasbena teorija, solfeggio in glasbeno ustvarjanje pod mentorstvom Tomaža Pirnata in Neže Zupan in dosegel po dve 2., 4. in 5. mesti in s tem pet zlatih in eno srebrno priznanje, vse na mednarodnem tekmovanju IMMCC. Zadnji dve leti se je udeležil tudi državnega tekmovanja Slovenske glasbene olimpijade in med učenci vseh slovenskih osnovnih šol dosegel 7. in 4. mesto. In kot krona vseh njegovih tekmovanj po težavnosti pa se sveti rezultat, ki ga je dosegel letos aprila na Mednarodnem tekmovanju IMMCC v Mariboru, kjer je v disciplini orgelska improvizacija dosegel drugo mesto in zlato priznanje. Pomladi je uspešno opravil sprejemni preizkus na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo, kjer bo nadaljeval šolanje z dvema glavnima predmetoma orgle in glasbeni stavek. In ob vseh odličnih rezultatih se spodobi, da nam sedaj pokaže, kaj vse zna,” je v svojem nagovoru povedala dr. Veronika Šarec.

Profesorica dr. Veronika Šarec je v svojem nagovoru povedal, da je Miha že takoj na začetku pokazal velik glasbeni talent.

Na zaključnem koncertu smo prisluhnili Viernovi procesiji, Bachovemu preludiju v C-duru ter Böhmovemu Preludiju in fugo. Na vrsto so prišle še Faurejeva Pavan, ki jo je zaigral ob spremljavi na flavtistke Mance Škrlep. Pri skladbi na osnovi gregorijanskega korala Magnificat je zapel Anže Kovač, ki je nato zapel tudi pri Schubertovi Ave Marija. Prav tako smo prisluhnili prav posebni skladbi, ki jo je Miha ustvaril za letošnjo glasbeno olimpijado. Za osnovo je vzel angleško cerkveno pesem All People that on earth do dwell (slovenski prevod 1. kitice: Vzklikajte Gospodu vsi prebivalci Zemlje, služíte Gospodu z veseljem, pridite predenj z vriskanjem!). Pesem je Miha v variacijskem načinu nadgradil in ustvaril orgelski hvalospev Bogu. V zaključnem delu koncerta smo prisluhnili pesmi Darovanje francoskega skladatelja Cesarja Francka, ki je Mihu še prav posebno pri srcu.

Glasbeniki, ki so skupaj z Mihom nastopili na njegovem zaključnem koncertu.

Da je bil koncert nekaj posebnega, pričajo številni poslušalci, ki sicer pojejo pri zborih v Dobu, Krašnji in na Brdu. Prijeten glasbeni večer smo zaključili pred cerkvijo svetega Martina s klepetom ob domačih dobrotah. In o čem je tekla beseda? O glasbi seveda. Le o čem drugem bi lahko po tako krasnem koncertu.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi