Okusimo besedo Vinko Möderndorfer Literarna kavarna Knjižnica Domžale

V Knjižnici Domžale so projekt »Okusimo besedo«  razširili na njihove krajevne knjižnice, na seznam izbranih naslovov poleg beletristike uvrstili še stvarno literaturo, še posebej pa pazijo, da v projekt Okusimo besedo vključijo tudi poezijo in esejistiko. Omogočili so oddajo zloženke preko spleta in v stvarni obliki, hkrati pa so se tudi odločili, da bodo na seznamu posebej označili, katere knjige so dosegljive v elektronski obliki. Ves čas pa se trudijo projekt še izboljšati in približati njihovim zvestim bralcem.

V organizaciji Tadeje Rode Teran in Knjižnice Domžale so v prostorih Knjižnice Domžale, 30. septembra 2024  pripravili začetek bralne značke za odrasle, ki jo že kar nekaj let izvajajo po skupnim imenom Okusimo besedo. To je bralna značka za odrasle, namenjena spodbujanju branja in dvigu bralne kulture. Kriterija pri izboru literature za bralno značko sta predvsem kakovost besedila in aktualnost gradiva, ki zajema različne žanre, stroko in leposlovje. Knjige so prosto dostopne in na razpolago tudi bralcem, ki v projektu ne sodelujejo aktivno.

Gost tokratne literarne kavarne, s katero so odprli novo sezono branja v okviru bralne značke za odrasle Okusimo besedo, je bil Vinko Möderndorfer, pisatelj, pesnik, dramatik, esejist, gledališki, radijski, filmski in televizijski režiser. Pri Miš založbi sta v zadnjih dveh letih izšla njegova romana Odštevanje in Zvezda, žlica in ura, ki predstavljata prva dva dela načrtovane trilogije s skupnim naslovom Spomin stvari.  O tej zelo osebni pripovedi, v kateri avtor opisuje zgodbo svoje širše družine, se je s pisateljem pogovarjala Tadeja Rode Teran. Tej zelo osebni pripovedi bo po besedah Vinka Möderndorferja  letos sledilo nadaljevanje. Pogovora se je udeležila tudi direktorica Knjižnice Domžale mag. Barbara Zupanc Oberwalder.

Kot je dejala Tatjana Rode Teran, ki je vodila pogovor,  rdeča nit ostaja enaka – priporočilni seznam literature, ki ga sodelavci oddelka za odrasle in vodje krajevnih knjižnic sestavljajo v ta namen, vsebuje kakovostna literarna dela z estetiko in spoznavno vrednostjo, ki bralce spodbujajo k razmišljanju in samorefleksiji. S spoznavanjem novih svetov, ki nam omogoča prav branje, postajamo bolj tolerantni, vključujoči in lažje sprejemamo drugačnost, s tem pa znamo na življenje in izzive, ki nam jih prinaša, pogledati tudi skozi oči drugih. To pa so prvine, ki naše življenje, družbo in svet okoli nas delajo lepše, svetlejše, mehkejše in nasploh boljše. V Knjižnici Domžale so zelo veseli, da se bralci v času, ko prevladuje splet in njihove vsebine niso izolirali od ljubezni do knjig in branja.  Pri bralni znački za odrasle sodelujejo lahko člani knjižnice, starejši od 15 let. Bralci, ki preberejo 6 knjig – 5 s seznama in eno po lastni izbiri – ter do 30. aprila oddajo izpolnjeno zloženko, prejmejo priznanje in knjižno nagrado. Sodelujoči so poleg tega vabljeni na srečanja z literarnimi ustvarjalci, ki jih gostijo v Knjižnici Domžale.  Če sodelujete v projektu OKUSIMO BESEDO – bralna značka za odrasle, lahko na prireditvi prejmete nalepko. Tisti, ki boste poleg branja obiskali vsaj 2 literarna pogovora v organizaciji Knjižnica Domžale, boste prejeli dodatno nagrado.

OKUSIMO BESEDO – zgibanka priporočenih del za letošnje branje 2024/2025 najdete na tej povezavi ali v Knjižnici Domžale.

Vabljeni v našo bralno družbo!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi