ODREŠITEV ZA ZAČETNIKE – domžalska premiera z ekipo filma Arboretum Volčji Potok

Novi film Sonje Prosenc, tragikomedija Odrešitev za začetnike, ki je svetovno premiero doživela na newyorškem festivalu Tribeca, je evropsko festivalsko pot začela na sarajevskem festivalu. Z njo se je tudi odprl tekmovalni program SFF-ja. V tekmovalnem programu celovečernih igranih filmov se film tako v druščini osmih drugih naslovov poteguje za nagrade srce Sarajeva – za najboljši igrani film, režijo ter najboljšo igralko in igralca. Trideseti festival v bosanski prestolnici poteka med 16. in 23. avgustom.

V navidez popolno družino vstopi mladi neznanec Julien in poruši ravnovesje družinske dinamike. Skozi iskanje skrbno varovane družinske fasade se razkrije komična disfunkcionalnost odnosov družine Kralj – Aleksandra, Olivije in njune najstarejše hčerke Agate.

Filmski večeri v Arboretumu počasi zaključuje svoje poletno poslanstvo, ko so si gledalci lahko ogledali filme na travniku ob aleji kostanjev v Arboretumu Volčji Potok. V četrtek, 22. avgusta 2024, ob 20.30 je v Arboretumu Volčji Potok potekala domžalska premiera komične drame ODREŠITEV ZA ZAČETNIKE. Na premieri in filmskem pogovoru so se pridružili igralci filma Marko Mandič, Katarina Stegnar in Mila Bezjak ter producent Rok Sečen. Z njimi se je pogovarjal Jure Matičič, direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

Starejši avtomobil zagori ob cesti. Mlada družina obupno potrebuje pomoč. Sredi kaosa in strahu mimo pripelje drug avto – bleščeč, nov, z družino, ki se zdi popolna in se ne ustavi, da bi pomagala. Kdo so ljudje, ki se odločijo, da ne bodo ustavili? Film Odrešitev za začetnike v središče postavlja slovensko ‘nouveau riche’ družino, ki živi v stekleni hiši in izžareva odmaknjeno superiornost. To služi kot satirično ozadje za humorno reimaginacijo premise Pasolinijeve Teoreme: mladi neznanec vstopi v družino, poruši prizadeto ravnovesje družinske dinamike ter razkrije svet kotsa in disfunkcionalnosti, ki se skriva pod površjem; Olivijina zadušujoča pretirana zaščitniškost do Agate, Aleksandrov eskapizem pred resničnostjo v sanje o družinskem potovanju v vesolje, in skrivnost, skrita pod Agatino lasuljo. Film ne postavlja samo vprašanj o tistih dejanjih, ki jih ne ustavijo, da bi pomagali, ampak raziskuje razloge za njihove odločitve. Je njihova brezbrižnost do okolice simptom širših družbenih problemov? Ali pa so izolirani od zunanjega sveta, da bi ohranili krhko družinsko ravnovesje in v izogib soočenju z lastno ranljivostjo? Tako je film je pronicljiva družbena satira, ki nas skozi   črni humor in razpadanje družinske celice popelje v drobovje disfunkcionalnih odnosov ter iz razpok, ki zazevajo med njimi, nastavi ogledalo širši družbi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi