Od predvečera do praznika: naj bo nabito s kulturo

Včeraj je v Cankarjevem domu potekala državna proslava pred slovenskim kulturnim praznikom. V veliko dvorano so se okrog pol osmih začele zgrinjati gruče slovenskih estradnikov, igralcev, glasbenikov, slikarjev, kiparjev, arhitektov, plesalcev in druge umetniške duše, na drugi strani pa ni manjkal nobeden izmed vidnejših slovenskih politikov.

Slavnostni govorec večera je bil Jožef Muhovič, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada. Prešernovo nagrado, najbolj žlahtno, kar jih je možno prejeti, je letos romala multidisciplinarni umetnici Emi Kugler, ki je bila v prvi vrsti nagrajena za pester repertoar filmov, pod katere se ne zgolj podpisuje – ampak jih dejansko kreira od prve do zadnje sekunde v najrazličnejših vlogah, ki pritičejo filmski sferi –, in škofjeloškemu akademskemu slikarju Hermanu Gvardjančiču za svoj zavidljivi slikarski opus.

Parter Gallusove dvorane so prvenstveno zasedli kulturniki, pri čemer je bila politika (z izjemo predsednice republike in premierja) posedena na balkon. (Foto: RTV SLO).

Ne gre pozabiti niti drugih nagrajencev Prešernovega sklada, med katerimi so se letos zvrstili pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Alexander Gadjiev, akademski slikar Nikolaj Ber, arhitekturni biro Medprostor in scenarist Matevž Luzar.

Nabor Prešernovih nagrajencev je letos precej pester; Upravni odbor je poskrbel za pisano postavo kulturnih disciplin, ki so bile nagrajene. (Foto: RTV SLO).

Ekstravagantna proslava, kjer je ni manjkalo Prešernovih verzov, znanih slovenskih igralcev in celo nagačenega zajca, je trajala slabo uro in pol, gostje pa so večer nadaljevali v preddverju Cankarjevega doma s prvenstveno slovenskimi jedmi in ob glasbeni spremljavi.

Dovolj o predvečeru; danes je praznik kulture, zato dovolite, da vam, če še nimate polno nabasanega urnika, predlagamo organizacijo današnje kulturne poslastice. Dopoldne se lahko v Domžalah brezplačno udeležite vodenega ogleda razstave Tipo Brda po Galeriji Domžale, ki vrata za obiskovalce odpira med 10. in 12. uro in še od 17. do 19. ure. Če boste precej zgodnji, vam ostane še praktično cel dan – ki ga lahko nadaljujete po drugih koncih Slovenije. Tako lahko bržkone v dobri uri pridete do Kobilarne Lipica, ki ima danes dan odprtih vrat in ponuja nebroj brezplačnih aktivnosti. Lahko boste pogledali kovaštvo, se udeležili vožnje s kočijo, otroke lahko prepodite na delavnico s poniji, medtem pa si ogledate predstavo lipiške jahalne šole. Ker je napovedano izredno lepo vreme, se lahko – kolikor vam bo ostalo zadosti časa – odpravite še k našim sosedom.

Grad Miramar je najprepoznavnejša tržaška znamenitost poleg Rižarne pri Sveti Soboti. (Foto: Wikipedija).

Dobrih 20 kilometrov poti vas loči do tržaškega gradu Miramar. Le-tega je zasnoval arhitekt avstrijskega rodu Carl Junker, zgrajen pa je bil med letoma 1856 in 1860 kot rezidenca Maksimiljana Habsburškega, brata cesarja Franca Jožefa. Sočasno si lahko ogledate tudi grajski park, ki se razteza na 22-ih hektarih. V sončnem vremenu se grad v kombinaciji z neprekosljivim vrtom zablešči v vsem svojem izobilju; ker je posestvo odprto do 17. ure, predlagamo, da si grajske prigode privoščite pozno popoldne, ko boste lahko uvideli preplet sončnih žarkov z odsevi vode na prostranih grajskih zidovih v zlatih odtenkih.

Če boste imeli še vedno zadosti energije – ali pa če boste primorski del kulturnih doživetij preskočili – in če želite doživeti kanček umetniških zgibov letošnjih nagrajencev Prešernovega sklada, imate zvečer odlično priložnost, da si v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale ogledate film Orkester, prav zaradi katerega je eminentno nagrado prejel Zagorjan Matevž Luzar. 42-letnik je imel prste vmes tudi pri precej odmevnih slovenskih filmih Slovenka, ki je kinematografska platna ugledal leta 2009, in dramedija Srečen za umret iz leta 2012.

Vredno je omeniti, da danes s pestrim programom vabi tudi prestolnica (https://www.ljubljana.si/sl/aktualno/8-februar-dan-kulture/), v Domžalah pa sta tekom dneva odprta tudi Slamnikarski muzej (od 10. do 12. in od 17. do 19. ure), v katerem bo ob 11. uri potekala prireditev Zveze kulturnih društev Domžale, in Menačenkova domačija (od 17. do 19. ure), ki napoveduje odprtje botanično navdahnjene razstave O grajskih vrtnarjih: Iz družine Rojc s Hudega pri Radomljah. Obisk obeh je za obiskovalce brezplačen.

(Foto: Wikipedija)

Avtor: Rok Grašič Učakar

 

Tagi