Nekaj sladkega na domžalskem filmskem platnu

Film Nekaj sladkega na zabaven način zagrize v aktualno temo pretvarjanja v svetu marketinga.  Organizatorki Kaji kariera visi na nitki, ko njen gost, svetovno znan marketinški guru Ace Majstorovski, zamudi letalo na konferenco. Po naključju zagleda lokalnega slaščičarja, ki mu je na las podoben, zato ga postavi za dvojnika. Nekaj sladkega je komedija zabavnih zmešnjav in zapletov, s sladko noto romantike. Nekaj sladkega je nov neodvisni slovenski film, posnet popolnoma brez javnega sofinanciranja. Gre za romantično komedijo zmešnjav, žanr, ki je blizu soscenaristu, koproducentu in režiserju Tinu Vodopivcu, sicer znanemu stand up komiku.

V sredo, 22. februarja 2023, je na veliko platno Mestnega kina Domžale prišla romantična komedija zmešnjav, polna preobratov in zabavnih zapletov z naslovom Nekaj sladkega. Slovenski film balkanskega temperamenta, ki spremlja zgodbo organizatorke marketinške konference, ki mora za svetovno znanega guruja v zadnjem hipu najti zamenjavo, je eden od težko pričakovanih filmov, saj se je o njem govorilo, še preden je padla prva klapa. Na režiserski stolček komedije zmešnjav je sedel komik Tin Vodopivec, ki je skupaj z Urško Majdič tudi napisal scenarij. Oba sta v filmu tudi zaigrala. Po domžalski premieri filma sta se voditelju pogovora Juretu Matičiču, direktorju Kulturnega doma Franca Bernika Domžale pridružila scenarist in režiser Tin Vodopivec ter igralec Nik Škrlec.

Komedija je med gledalci najbrž najbolj priljubljen žanr, saj med najbolj gledanimi slovenskimi filmi prevladujejo komedije, pa čeprav predstavljajo majhen del domače produkcije. Glavna junakinja zgodbe je organizatorka dogodkov Kaja, ki jo upodobi odlična hrvaško-makedonska igralka Jelena Jovanova. Njena kariera je na dnu, a jo lahko reši udeležba svetovno znanega marketinškega guruja na konferenci v Ljubljani, ki pa žal obtiči v Skopju. Medtem ko se ga na vse kriplje trudi spraviti prek Balkana, prepriča hotelskega slaščičarja, ki mu je precej podoben, da ga oponaša. Oba lika odigra makedonski igralec Saško Kocev. Vse to seveda zakuha vse večjo godljo med organizatorji konference in hotelskim osebjem, vzporedno pa spremljamo dogodivščine guruja na poti v Ljubljano, ki so kot film ceste. Ta dvojna lokacija uravnoteži akcijo in ustvarja tempo zgodbe, poskrbi pa tudi za obilico dodatnega humorja.

In humor je pri komediji vsekakor najpomembnejši element. Tin Vodopivec gradi na bogatih izkušnjah in izpopolnjenem poznavanju ključnih elementov komedije, tako da izgradnjo vzdušja in napetosti razbija z obilico šal in dovtipov, ki praviloma padejo na plodna tla. Pri tem si zasluži pohvalo za strpnost, saj se ob večkulturni zasedbi uspešno izogiba plehki stereotipizaciji posameznih narodov nekdanje skupne države, kar pa ne pomeni, da humor ni sočen, žmohten in zabeljen s kletvicami. Tin je dobro izkoristil tudi parado znanih Slovencev, ki so poživili sicer popolnoma epizodne vloge in tako ustvarili pomenljivejše like. Kljub neodvisni produkciji je tudi podoba filma povsem profesionalna, za kar gre zasluga tako nagrajenemu direktorju fotografije Darku Heriču kot tudi režiserju, ki kljub neizkušenosti očitno ve, kaj počne.

»Želeli smo narediti film, ki bo imel tudi nekaj balkanskega temperamenta, predvsem pa je vse skupaj izhajalo iz ideje, da bi glavno vlogo zaupali makedonskemu igralcu in komiku Sašku Kocevu. Vloga je bila prav pisana zanj, ko pa je privolil, se je tudi začelo vse dogajati v to smer in začeli smo dodajati še igralce iz Srbije, Hrvaške, Bosne. V vlogi režiserja se počutim super in komaj čakam, da gremo znova kaj snemat. Drugače pa je moje videnje režije predvsem v kanaliziranju vseh idej in energije, ki se ustvari. Seveda smo se držali scenarija, ampak če je imel kdo boljšo idejo, sem ji z veseljem prisluhnil. Nekaj od teh predlogov smo tudi uporabili in so zdaj v filmu, včasih pa sem tudi vztrajal pri svojem. Predvsem se mi je zdelo ključno, da držim niti filma skupaj. Na snemanju je bilo veliko ljudi izkušenejših od mene, zato sem se učil od njih, srkal znanje in sem jim zato zelo hvaležen.« je v pogovoru povedal Tin Vodopivec.

Glede na to, da film tako igralsko kot scenaristično združuje države nekdanje Jugoslavije, se obetajo sodelovanja tudi s tujimi filmskimi distributerji in bo film v kinematografih tudi na Hrvaškem, Srbiji, Makedoniji, Črni gori. Ravno v teh dneh načrtujejo premieri v Zagrebu in Skopju. Dogovarjajo se za Beograd, potem pa sledi še preostanek nekdanje Jugoslavije, pa tudi nekatera mesta po Evropi, kjer imajo veliko diaspore.

Tudi Nik Škrlec je bil na pogovoru zelo sproščen, obiskovalci kina so bili zelo zadovoljni s filmom, saj se je dogajalo na polno. Tako uzvedo tudi marsikatero anekdoto o tem, kako je Nik Škrlec prinesel korono v ekipo in so morali za nekaj dni prekiniti snemanje do obiska inšpekcij, o najemu kamere in hortela, kjer se je dogajala zgodba. Ob koncu je Jure Matičič čestital Niku za rojstni dan, cela dvorana obiskovalcev pa mu je zapela za osebni praznik.

Tin Vodopivec je filmski svet vstopil z 19 leti, ko je kot asistent produkcije pomagal pri kranjskem gverila hitu Tu pa tam, režiserja Mitje Okorna. Od takrat je kot igralec, scenarist in režiser sodeloval pri številnih serijah, kratkih filmih, skečih in reklamah, Leta 2015 je bil izbran med štipendiste vodilnega programa za razvoj scenarijev za Srednjo in Vzhodno Evropo – ContentLAB and Factory. Nekaj sladkega je njegov celovečerni režijski debi. Tin je eden izmed pionirjev slovenske stand up scene in najbolj mednarodno uveljavljen komik pri nas. Nastopal je že v 18 državah v 7 jezikih, od Los Angelesa, preko Pariza do Johannesburga. Je ustanovitelj in soorganizator festivala Panč, ki že 13 let velja za največji tovrstni festival v tem delu sveta. Je prejemnik številnih nagrad tako doma, kot v tujini, med drugim se je leta 2016 uvrstil med 20 “najbolj smešnih zemljanov.”

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi