Nataša Konc Lorenzutti: Beseda, ki je nimam

Literarna kavarna 

Sonjo začne po nonini smrti vznemirjati družinska zgodovina. Njena babica in babičin brat sta namreč med vojno ostala brez obeh staršev, predvsem pa je usodnega dne, ko so nacisti ločili mame in otroke, izginila njuna mlajša sestra, takrat še dojenček. Nikomur ni uspelo odkriti, kaj se je z njo dogajalo in ali je sploh še živa, zato si to na svoja ramena naloži Sonja. Med raziskovanjem usode tako imenovanih ukradenih otrok se sooči s številnimi vojnimi grozotami, sledi pa jo pripeljejo do različnih ljudi, tudi drugih ukradenih otrok, ki ji pomagajo s svojim spominom in pričevanji. Ob strani se odvija tudi Sonjina osebna zgodba, dekle namreč zapušča srednjo šolo in se podaja v odraslost, kar bežno spremlja tudi ljubezenska zgodba.

V četrtek, 7. aprila 2022, je bila na Literarni kavarni v Knjižnici Domžale gostja igralka, pisateljica in pesnica Nataša Konc Lorenzutti. Pogovor je potekal v okviru festivala Bralnice pod slamnikom, ki ga sofinancirata Javna agencija za knjigo RS in Občina Domžale. Tadeja Rode Teran se je s pisateljico pogovarjala o njeni najnovejši knjigi za odrasle, »Beseda, ki je nimam«, ki je lani izšla pri založbi Miš. To je pretresljivo in napeto branje, v katerem se spretno prepletata preteklost in sedanjost. Glavna tema romana so druga svetovna vojna in ukradeni otroci, ob strani pa se odvija tudi osebna zgodba odraščajočega dekleta, ki zapušča srednjo šolo in se podaja na pot odraslosti.

Seveda se v Literarni kavarni niso pogovarjali samo o knjigi, temveč tudi o na novo odkritih dokumentih, ki jih je gostja ravno nekaj ur pred pogovorom našla v arhivu v Celju. Obiskovalci so tudi spraševali o ukradenih otrocih, kako so jih našli takrat po drugi svetovni vojni in jih vrnili sorodnikom, kajti starše so jim Nemci postrelili. Pogovor je nanesel tudi o zamenjanih otrocih, za katere avtorica knjige pravi, da je našla dve osebi v Sloveniji, ki sta zamenjani in podala prošnjo za pogovor z sorodniki. Avtorica je nanizala tudi veliko dejstev o ukradenih otrocih, kakšen je bil cilj tega ugrabljanja otrok, pa tudi o načrtnem delanju otrok za arijsko raso. In sedaj se to dogaja tudi v Evropi s to vojno v Ukrajini. Kaj bo s temi otroci, koliko jih bo ostalo brez staršev, kakšne travme bodo nosili s sabo. Tudi ukradeni in vrnjeni otroci v drugi svetovni vojni, tisti, ki so še živi, še danes doživljajo travme, kajti ni jim bilo lahko živeti pri nemških starših ali pa celo v logorju za otroke.

Nataša Konc Lorenzutti je slovenska igralka, pisateljica in pesnica, uveljavljena predvsem na področju mladinskega leposlovja, piše pa tudi za odrasle. Objavljati je začela leta 2002, najprej v revijah, že leta 2004 pa je izšla njena prva knjiga za otroke in kmalu potem tudi za odrasle. Mnogo njenih otroških in mladinskih knjig je bilo nagrajenih z zlato hruško. Beseda, ki je nimam je izjemno pretresljivo in hkrati napeto branje, ki spretno prepleta preteklost in sedanjost; temelji na skupku resničnih zgodb, ki so pregnetene v eno samo, ki je pred nami. Beremo torej leposlovno delo, roman, za katerim pa se skrivajo ure in ure trdega raziskovalnega dela, raziskav na terenu, intervjujev in študija. Prekaljena avtorica tako za otroke in mladino kot tudi za odrasle se nam tokrat torej predstavlja z romanom za odrasle in bolj ambiciozne starejše najstniške bralce.

Nataša Konc Lorenzutti (1970) je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, na oddelku za dramsko igro in umetniško besedo, kjer je leta 2010 končala tudi univerzitetni magistrski študij. Med leti 1994 in 1999 je bila kot igralka angažirana v dveh slovenskih poklicnih gledališčih, od leta 1999 pa se posveča leposlovju. Doslej je izdala osemnajst knjižnih del za otroke in mladino ter pet za odrasle. Bila je nominirana za nagrade izvirna slovenska slikanica, modra ptica, šestkrat za nagrado desetnica in trikrat za nagrado večernica. Poleg svobodnega poklica je štirinajst let let opravljala delo profesorice gledaliških predmetov na umetniškem oddelku Gimnazije Nova Gorica, kjer je z dijaki uprizarjala tudi svoja avtorska dramska dela.

Vabljeni k ogledu zelo zanimivega pogovora v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi