Napev – Odsev: Območna revija poustvarjalcev glasbenega izročila Slovenije

V  Kulturnem domu Groblje je v petek, 27. 9. 2024 potekala Območna revija poustvarjalcev glasbenega izročila Slovenije, ki so jo poimenovali Napev – odsev.   Ljudska pesem je  prav tisti napev, ki nosi preteklost tako, da hkrati odseva nekaj sodobnosti. In namen koncerta je bil predstaviti poustvarjalnost in ustvarjalnost vokalnih, instrumentalnih in vokalno-instrumentalnih zasedb, ki so ljudski pesmi odmerili prostor v svojem srcu, tako pa spodbuditi kulturno dejavnost ljubiteljskih poustvarjalcev glasbenega izročila. Strokovni spremljevalec revije je bil Klemen Bojanovič,  nekaj pozdravnih besed pa je spregovorila tudi Klavdiji Gregorin Štiftar, vodja JSKD Območne izpostave Domžale. Med podeljevalci zahval in šopkov je bil tudi Tone Ftičar iz JSKD OI Kamnik. Prireditev je vodila Ajda Sokler.

Prva sta nastopila Duo S. P.  Ljubiteljski orgličar Silvo Girandon in učitelj citer Peter Napret sta svojo skupno pot začrtala v okviru društva Lipa Domžale. Leta 2019 so v društvu sestavili skupino ljudskih godcev pod mentorstvom gospoda Napreta. Štela je šest članov, a ni nikoli zares zaživela, uspel ji je le en nastop, potem pa so prišli za kulturo ne preveč prijazni in vsem znani časi. Od skupine je ostal le orgličarsko-citrarski duo, ki si je nadel imel Duo S. P., nosi torej začetnici imen obeh muzikantov – Silva in Petra. Od takrat sta že večkrat nastopila na vsakoletnih srečanjih orgličarjev v Mokronogu in tudi na drugih prireditvah po Sloveniji. Njun repertoar obsega slovenske ljudske in ponarodele ter narodnozabavne viže.

Sledil je nastop Dueta Tone Malenšek in Majda Novak Nastop še ene dvojice je pred nami. Ljudska godca Tone Malenšek in Majda Novak skupaj nastopata že sedem let. Vsak od njiju se udejstvuje tudi v pevskem zboru. Zadnja tri leta izvajata izključno ljudsko glasbo, ljudsko pesem. Nastopata ob različnih srečanjih in praznovanjih in odločena sta, da bosta tudi v bodoče ohranjala in posredovala slovensko ljudsko pesem vsem, ki ji radi prisluhnejo. S pesmijo, pravita, poslušalce rada vračata v mlada leta, k spominu na takratne nosilce ljudskega izročila.

Citrarska skupina Sončnice in Kitarska skupina Tempo. Skupini  delujeta v okviru Društva Lipa. Navdušene upokojenke in tudi en upokojenec, ki, pravijo, prijetno popestri vzdušje v obeh skupinah, so stari od 60 do 80 let. Igranja na citre in kitaro se je večina začela učiti šele po pridružitvi skupini. Citrarke vodita Damjana Praprotnik in Klara Levec, kitariste pa Irena Kokalj. Z nastopi vsako leto razveseljujejo stanovalce številnih domov upokojencev po vsej Sloveniji. Redno nastopajo ob odprtjih dogodkov, ki jih pripravlja društvo Lipa. Vsako leto pripravijo božične koncerte po več slovenskih cerkvah in včasih tudi v zamejstvu. Sodelujejo tudi z različnimi vzgojno- izobraževalnimi ustanovami in kulturnimi organizacijami. Povezujejo se, gostujejo in gostijo tudi druge citrarske skupine po Sloveniji. Repertoar citrarske skupine Sončnice in kitarske skupine Tempo sestavljajo ljudske skladbe, z veseljem pa zaigrata tudi zimzelene in popularne melodije. Citrarke Sončnice razpoloženje nosijo že v imenu, posebej jih razveseli, ko jim uspe ustvariti harmonične melodije. Kitaristi skupine Tempo pa njihov nastop lepo dopolnijo.

Tudi Citrarska skupina Kresničke in kitarska skupina Tesere delujeta pod okriljem Društva Lipa, domžalske univerze za tretje življensko obdobje. Citrarke in kitaristke od vsega začetka vodi Damjana Praprotnik, profesorica za citre, pomaga ji citrarka Klara Levec, kitaristke pa uči še članica skupine Irena Kokalj. Skupini se med seboj dopolnjujeta – citrarke zaigrajo večglasno melodijo, kitaristke pa jih spremljajo z akordi. V zadnjem času se posebej posvečajo večglasnemu petju ob spremljavi kitar. Članice rade nastopijo z ljudsko, popularno, zimzeleno in staro glasbo. Veliko nastopajo v Domžalah in okolici, sodelujejo na citrarskih prireditvah po Sloveniji in pripravljajo božične in poletne koncerte, igrajo pa tudi ob materinskem dnevu. Sodelujejo na odprtjih dogodkov v okviru matičnega društva in lepšajo dni stanovalcem okoliških domov za starejše občane. Skupaj z drugimi glasbenimi skupinami gostujejo po Sloveniji, Italiji in na Češkem, nastopile so tudi na festivalu citrarskih skupin.

Moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar deluje že 64 let. Pobudnik njegove ustanovitve je bil takratni tajnik DU Domžale Miha Štiftar. Od leta 1965 je zbor polnih 35 let vodil profesor Stane Habe. Zadnjih 14 let fantje s slovensko ljudsko pesmijo nastopajo pod vodstvom Marike Haler. Posebej radi zapojejo v domovih za starejše, vrtcih in ob drugih priložnostih.

Citrarska skupina Notice je skupina 10 citrark in kitaristke. Polovica članic si z igranjem na citre življenje lepša že desetletje, druge pa so se skupini priključile nedavno in se tako igranja začele učiti šele v tretjem življenjskem obdobju. Skupina je sicer nastala oktobra 2013, z željo po predstavitvi in ponovni oživitvi tega blago zvenečega instrumenta v Domžalah, ki ga je bilo nekoč mogoče slišati v marsikateri hiši. Skupino že od začetka glasbeno usmerja in vodi Peter Napret, mentor številnih citrarjev, violinist in seveda tudi sam citrar. Tedensko se srečujejo v prostorih Društva upokojencev Domžale. Notice igrajo večinoma instrumentalno glasbo, zvok citer in kitare pa včasih obogatijo še zvoki violine, žvegle in orglic. Njihova zasedba sicer ni avtentično ljudska, a tudi ne tako daleč od zvena ljudskih godcev.

Pevska skupina Šole zdravja je del telovadne skupine 88 lip. 16 let z redno telovadbo krepi telo, 10 let pa skupen zven. Skupina najraje poseže po znanih ljudskih pesmih, ki se jih loti triglasno. Slišati jih je v vrtcih, domovih in na občinskih srečanjih. Njihovo petje povezujejo teme, kot so ljubezen, življenje v dvoje, ustvarjanje družine, lepa, zdrava in prijetna starost.

Mešani pevski zbor Svoboda Mengeš je nastal leta 1972. Na pobudo takratnega predsednika Kulturnega društva Svoboda Slavka Piška ga je osnoval profesor Tomaž Habe za nastop ob slovenskem kulturnem prazniku. Poleg profesorja Habeta so zbor vodili še Matevž Goršič, Nataša Banko, Fernando Mejías, Nana Weber, Aleksander Spasić, Iztok Kocen, od septembra 2019 pa je zborovodkinja Uršula Jašovec.

Ljudski pevci iz Tuhinjske doline so lani decembra praznovali 10 let organiziranega delovanja in obletnico obeležili z januarskim koncertom v Šmartnem v Tuhinju. Večina pevcev prepeva tudi v župnijskem zboru v Šmartnem. Poleg petja na koru so se pogosto družili za mizo ob raznih praznovanjih, žegnanjskih nedeljah ali po vajah in vedno se je oglasila tudi stara ljudska pesem. Njihova ljubezen do glasbe sega v rosna leta, ko je bilo petje ob delu in med dolgimi zimskimi večeri še zelo prisotno. Prav radi zapojejo na srečanjih ljudskih pevcev v Grobljah, Kamniku in Motniku in v domovih starejših občanov. Med nastopi po različnih koncih Slovenije so jim poslušalci pogosto potožili, da je med slovenskimi ljudskimi pesmimi res težko najti kakšno veselo, hudomušno. Več je tistih o nesrečni ljubezni, o odhodu v vojsko, prevarah in podobnem. Te tožbe jih niso odvrnile od čudovitih pesmi, ki so bolj na tisti otožni strani.

Šuštarji, Kulturno društvo Rudija Jedretiča Ribno Prihajajo iz Ribna in delujejo od leta 2015. Igrajo kot godčevski sestav v okviru odrasle folklorne skupine Rudija Jedretiča Ribno, pa tudi kot samostojna glasbena skupina. Glasbeno izročilo bogatijo s sodobnimi priredbami in pri tem sodelujejo s priznanimi slovenskimi glasbenimi ustvarjalci. Letošnji program je navdihnil Vaški kvintet, ki je kmalu po drugi svetovni vojni ljudske pesmi povzdignil na višjo raven in jih širši množici predstavil po valovih Radia Slovenija. Vaški kvintet je bil v svojem času edini ansambel, ki je igral priredbe ljudskih pesmi. Miško Hočevar, ustanovitelj kvinteta, je ritmiziral več kot sto narodnih pesmi, nekaterim pa pripisal tudi instrumentalne dele. Tudi Šuštarjem je že od začetka pomembno, da skozi nove priredbe obujajo stare ljudske pesmi. Vaški kvintet je tako postal navdih, da so skladbe, ki jih je igral, Šuštarji priredili in jim s tem dodali svojo noto.

Godec Jože Jagodic je za tokratno priložnost izbral samostojni venček ljudskih viž, ki jih bo obudil z diatonično harmoniko – z njo vedno rad razveseli poslušalce. Pogosto sodeluje s skupino Ljudske pevke Predice, s harmoniko jih spremlja v domovih za starejše občane, na zlatih porokah in ob različnih prireditvah.

Ljudske pevke Predice delujejo v okviru Društva upokojencev Kamnik vse od leta 2002. Posebej rade zapojejo v Domovih za starejše občane, na zlatih porokah, redno nastopajo v vrtcih, šolah ter z različnimi skupinami slovenskih ljudskih pevcev in pevk. Vsako leto v mesecu oktobru priredijo samostojni koncert. S skupino sodeluje tudi godec Jože Jagodic, ki se nam je že predstavil. Ljudske pevke Predice so v preteklosti posnele že tri zgoščenke in pripravile dva videospota. Pojejo, da bi ljudsko pesem ohranile za mlajše rodove. In tako jih, so prepričane, pesem tudi pomlajuje.

Zadnji nastopajoči so bili člani Terceta, ki zadnja leta delujejo v okviru Folklornega društva Groblje. S petjem dopolnjujejo program Folklorne skupine Groblje, radi pa nastopajo tudi samostojno in že jih dobro poznajo tako domačini kot ljubiteljski ljudskih napevov od drugod. Program terceta obsega zlasti ljudske pesmi, vključuje ponarodele in tudi napeve znanih avtorjev na ljudske motive.

Avtor: Miro Pivar, foto: Andraž Gregorič, video: Miro Pivar

 

Tagi