Mozaik Acija Bertonclja

Pianist Aci Bertoncelj se je 27. avgusta 1939 rodil v Ljubljani. Lahko ga označimo kot enega izmed nenadomestljivih in edinstvenih glasbenih umetnikov in pedagogov. Njegova dela bodo trajno zapisana v glasbeno zgodovino. Večji del svojega življenja je preživel v Domžalah, svoj zadnji koncert je tu izvedel februarja, leta 2002. Svojo pestro in bogato glasbeno pot je prav tako zaključil v Domžalah za seboj pa pustil neizmerno glasbeno bogastvo.

Konec decembra 2020, je na dvorišču kulturnega doma Franca Bernika potekala postavitev barvitega mozaika v spomin na izjemnega Domžalčana, svetovno znanega pianista Acija Bertonclja.

Avtor, Jurij Smole (akademski kipar) je o svojem delu povedal: “Mozaik je starodavna tehnika sestavljanja slike iz barvnih kamenčkov in stekel, zato je odločitev zanj na videz staromodna, pa vendar aktualna in živahna.

Kot obeležje geniju Acija Bertonclja se posveča skrivnostim njegove pianistike in glasbe: resnično se ukvarja s tišino, ki je neizbežen del vsakega zvoka. Po poslušanju in celo merjenju njegovih izvajanj, sem ugotovil pravi motiv mozaika in njegov  osrednji lik: celinsko pavzo, kot zlato tišino pred nadaljevanjem temeljito naštudirane in tehnično izpiljene skladbe, kot jo je interpretiral ACI.

Prav ta tišina je v izvajalcu priprava na naslednji naval zvoka, v poslušalcu pa preureditev emocij, ki jih ustvarja glasba; je torej prostor tišine oz. premora, kamor se umeščata poslušalec in izvajalec hkrati, povezuje pa ju občutenje glasbe.

Slučaj je, da se inicialki njegovega imena ujemata s sosednjima tonoma, kot ju v notnem črtovju označuje rdeča; ista rdeča hoče biti tudi ogenj njegovega pianizma, v kombinaciji z modro pa območje vijolične kot čiste duhovne pripovedi glasbene umetnosti.”

Za mozaik je kipar Jurij Smole po svojih spoznanjih in ideji izdelal načrt, iz ekološkega muranskega stekla pa ga je položil akademski mozaicist Aljaž Vidrajz. S tem umetniškim delom se Občina Domžale poklanja spominu na velikega slovenskega pianista in glasbenega pedagoga Acija Bertonclja.

Občina Domžale, Urad župana; Foto: Vido Repanšek

Tagi