Misli plapolajo kot zastave

45. državno srečanje avtorjev in avtoric, ki pišejo v materinem jeziku

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je v sodelovanju z Območno izpostavo Domžale v soboto, 3. junija 2023, v Domžalah gostil 45. državno srečanje avtorjev in avtoric, ki pišejo v materinem jeziku z naslovom »Sosed tvojega brega 2023«. Dogajanje se je odvijalo skozi ves dan, mi pa smo posneli zaključno prireditev »Misli plapolajo kot zastave«, ki je ob potekala v dvorani Acija Bertonclja v Glasbeni šoli Domžale.

Ajda Sokler, moderatorka dogodka, je z uvodnim pozdravom udeležencev in gostov podala nekaj besed o tokratnem srečanju. Udeleženci so srečanje začeli ob 10. uri, ko so imeli v Kulturnem domu Franca Bernika jutranja branja v jezikih sveta, ki so ga poimenovali »Moji horizonti zdravijo rane krutega sveta«. Nadaljevali so z delavnico »Berimo skupaj« s pisateljico Mirano Likar Bajželj, sledilo je kosilo in sprehod po Slamnikarskem sejmu in muzeju, zatem pa so nadaljevali z bralno delavnico »Pogovor, ki smo« s pesnikom Željkom Perovićem. Srečanje so končali pa z zaključno prireditvijo z branjem udeležencev srečanja »Misli plapolajo kot zastave«.

V nadaljevanju je nekaj besed spregovoril Matej Primožič, podžupan Občine Domžale, zatem pa so se zvrstili bralke in bralci srečanja. Klavdija Gregorin Štiftar, vodja JSKD OI Domžale in Tatjana Vidmar, producentka za literaturo JSKD sta podeljevala po vsakemu udeležencu po koncu branja zahvalo in vrtnico.

Ajda Sokler je vsakega od sodelujočih bralcev napovedala in ga povabila na oder k branju. V branju so se razvrstili Milan Aničić, Sonja Cekova Stojanoska, Jure Drljepan, Sanja Hađina, Emelina Kadrić, Zdravko Kokanović Koki, Gregor Kraljić, Zlatko Kraljić, Dragana Marošević, Marijan Marošević, Dragan Mitić, Veronika Stojanoska ter Ramiz Velagić.

V nadaljevanju je napovedala podelitev nagrade Juretu Drljepanu, nagrado pa sta podelila Tatjana Vidmar, producentko za literarno dejavnost na JSKD in Matej Primožič, podžupan Občine Domžale.

V kulturnem programu so nastopili Lan Ploj in Miran Juvan (violina in klavir): Romanca No 2 (Ch. De Beriot).

Mali violinist (A. Juvan), Brina Švarc in Miran Juvan (violina in klavir): B-H valček (A. Juvan), – Brina Švarc in Miran Juvan (violina in klavir): Salut D'amour (E. Elgar).

Obema mladima glasbenikoma je mentorica Anastazija Juvan.

Literarni natečaj: Sosed tvojega brega 2023 je namenjen avtorjem in avtoricam, ki – ne glede na državljanstvo – stalno ali začasno vsaj eno leto bivajo v Sloveniji in pišejo v svojem maternem jeziku in ne v slovenščini. Natečaj je namenjen vsem literarnim generacijam od 15. leta starosti. Na natečaj udeleženci lahko posredujejo prozo ali dramska besedila – do 7 strani, lahko tudi odlomke daljših tekstov, ter poezijo – do 5 pesmi. Priloženi prevodi v slovenščino so zelo zaželeni, niso pa pogoj. Pričakujejo samo lektorirana in urejena besedila, ki še niso bila objavljena v knjižni obliki.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi