Mešani pevski zbor Klas Groblje prepeva že 30 let

Kulturna društva se predstavijo

Mešani pevski zbor Groblje je bil ustanovljen leta 1993, v okviru Kulturnega društva Groblje. Društvo je v kraj prineslo živahen utrip kulturnega življenja. Zbor je leta 2009 stopil na samostojno pot in se preimenoval v Mešani pevski zbor Klas Groblje V 30-ih letih je zbor deloval vsa leta neprekinjeno, pod različnimi taktirkami zborovodij. Zdajšnji zborovodja Rok Rakar jih vodi tretjo sezono. Z veliko vnemo se pripravljajo na praznovanje 30-letnice. Poleg udeležb domačih, regijskih tekmovanj odraslih pevskih zborov, jih je pot že nekajkrat zanesla tudi v tujino, od koder so se vedno vrnili veseli dobrih dosežkov. Vse žlahtne barve so v njihovi zbirki priznanj in odličij. V kraju samem in okolici, večkrat sodelujejo v različnih prireditvah. Vsako leto organizirajo samostojne tematske koncerte in tudi letos bo tako. Ob obletnici pripravljajo več koncertov.

Zbrane je v uvodu pozdravila Klavdija Gregorin Štiftar, vodja Območne izpostave JSKD Domžale, ki je napovedala goste, ki so sodelovali na tokratnem dogodku “Kulturna društva se predstavijo”.

V vseh 30-ih letih je zbor deloval neprekinjeno, pod taktirko različnih zborovodij. sedanji zborovodja je Rok Rakar, ki je šesti po vrsti, z zborom pa sodeluje že tri leta. V teh letih so se z njim dobro povezali, tako da vaje potekajo v sproščenem vzdušju in delovnem ritmu, ki ga dirigent pričakuje od pevk in pevcev. Rok Rakar jim ne zameri, pevke in pevci nimajo urejenih not po vrsti in razume, če mora večkrat povedati, katero pesem pojejo, saj je na konec koncev v zboru res pisana druščina. Najstarejši član šteje 72 let, najmlajši pa 16 let.

Poleg udeležb na domačih območnih in regijskih tekmovanjih odraslih pevskih zborov, jih je pot nekajkrat zanesla že tudi v tujino, od koder so se vedno vrnili z dobrimi dosežki. Sodelujejo pa tudi na različnih prireditvah v domačem kraju. Predsednica društva je Tatjana Horjak, ki ima pri povezovanju članov zbora pomembno vlogo. S svojimi pobudami, idejami in z organizacijo tradicionalnega piknika na njej ljubi Konjščici neprestano skrbi za to, da ohranjajo prijateljstva, stkana v dolgih letih druženja na pevskih vajah in ustvarjanju glasbe. Vsako leto organizirajo samostojne tematske koncerte, ne pozabijo pa tudi na njihove starostnike, saj jim vsako leto pripravijo krajše koncerte v Domu upokojencev Domžale ter v MGC Bistrica Domžale.

Letos maja naj bi pripravili veličasten koncert ob svoji 30 letnici, točen datum jubilejnega koncerta pa bodo javili naknadno.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi