Matjaž Brojan: Domžale, rad vas imam

Predstavitev pesniške zbirke

»Ljubezen, recimo ji nekoliko omiljeno – velika naklonjenost, je eno najlepših čustev. Občutimo jo do svojih najbližjih, a lépo čustvo popolne pripadnosti doživljamo tudi do ljubljenega kraja, v katerem smo se rodili ali v njem živimo. Zame in za vas, ki boste prebrali to pesniško zbirko, so to Domžale. Čudovit kraj se je nekako za vse čase zasidral v naš genom. Nosimo ga s sabo ta genom, to je ljubezen do kraja, torej do Domžal je v nas, Domžalcih – verjamem – trdno vsajena. Za vse čase!« je ob predstavitvi pesniške zbirke dejal Matjaž Brojan, ki bo v kratkem dopolnil osemdeset letnico svojega življenja.

V prostorih Knjižnice Domžale je v sredo, 17. aprila 2024, potekala predstavitev pesniške zbirke Matjaža Brojana »Domžale, rad vas imam«. Kulturni program so sooblikovali napovedovalec Radia Slovenija Igor Velše, ki je prebral kar nekaj Matjaževih pesmi ter člani Glasbene skupine Folklornega društva Groblje. Prireditev je vodila Marta Starbek Potočan. Vse navzoče je v uvodu pozdravila direktorica Knjižnice Domžale mag. Barbara Zupanc Obrewalder.

Svojevrstno pesniško zbirko je Matjaž Brojan napisal iz ljubezni do svojega kraja, iz spominov, ki živijo v njem, iz naklonjenosti do ljudi, ki so mu bili predniki, pa tudi iz zaskrbljenosti nad vsem, kar se nam dogaja v naših vremenskih nepredvidljivih okoliščinah. To pesniško zbirko je Matjaž Brojan spet izdal v samozaložbi, v zbirki so večinoma njegove pesmi, nekaj pa je od njegovih zunanjih sodelavcev. V Pesniški zbirki je pri vsaki pesmi narisan drugačen ornament vsestranskega oblikovalca Jožeta Karlovška, tako je pesniška zbirka res odlično darilo za marsikaterega Domžalca, ki rad prebira tovrstno literaturo. Dve pesmi pa je že uglasbil prof. Tomaž Habe, ki ga zadnje čase videvamo, kako z violino igra pri godcih Folklornega društva Groblje. Tako so tudi na predstavitvi pesniške zbirke godci skupaj zaigrali in se med posameznimi prebranimi pesmimi z glasbo sprehodili od Koroške, Gorenjske pa vse do Prekmurja. Uglasbeni pesmi iz zbirke imata zraven besedila tudi notni zapis, tako, da vešč z igranjem pesmi lahko zaigra in zapoje.

Pred nami je torej svojevrstna pesniška zbirka, ki dviguje v zanos vseh, ki so ali se čutijo Domžalce. Kot je dejal Matjaž Brojan, verjame, da nas v tem dejanju občudujoče od nekod pogledujejo oni, ki so bili Domžalci nekoč. Dokažimo, da smo vredni nadaljevalci tiste ljubezni do domačega kraja, ki so ga oni, tudi z nekaj pesmicami, zapisanimi v pesniški zbirki, predvsem pa s svojim delom, dokazovali nekoč.

Matjaž Brojan je dolgoletni  novinar, urednik, publicist, vsestranski kulturni delavec in ohranjevalec naše kulturne dediščine, človek, ki je s svojim delovanjem globoko vpet v zgodovino domžalske občine. Mnogo let je bil zvest novinarskemu poslanstvu, je avtor številnih knjig o življenju in delu v občini Domžale, njegovo izjemno široko in raznoliko delo na različnih področjih ohranjanja kulturne dediščine, posveča se tradiciji slamnikarske obrti, zbirateljstvu, rezbarjenju in kiparstvu – vse našteto pa ga uvršča med najpomembnejše Domžalčane v zadnjem obdobju.

Leta 2008 je za svoje delo prejel zlato plaketo Občine Domžale ter državno Steletovo nagrado za dolgoletno požrtvovalno delo pri ohranjanju in predstavljanju slovenske kulturne dediščine, poleg tega je prejemnik priznanja Naša Slovenija in cenjene Murkove listine za prispevek k ohranjanju tradicije slamnikarstva na Domžalskem. Leta 2023 je prejel laskavi naziv “Častni občan občine Domžale”.

Z raziskovanjem zgodovine in kulturne dediščine našega območja je gospod Matjaž Brojan opravil zares ogromno delo, pomembno tako za sedanje kot prihodnje rodove. V knjigi Domžale, rad vas imam je izkazal ponovno ljubezen do svojih in vaših Domžal.

Ob tej priložnosti je v domžalski knjižnici na stenah in v vitrinah na ogled tudi nekaj pesmi iz pesniške zbirke, lepo okrašene z ornamenti Jožeta Karlovška, zato dobrodošli tudi na razstavo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi