Mateja Gomboc za knjigo Balada o drevesu prejela nagrado desetnica 2022

Društvu slovenskih pisateljev je 26. maja 2022 podelilo Nagrado desetnica 2022, ki spodbuja otroško in mladinsko književnost. Na pobudo Društva slovenskih pisateljev, je Mariborska knjižnica podala sezname mladinskih knjig, ki so izšli med 1. 1. 2019 in 31. 11. 2021.

Kar 106 knjig je izpolnjevalo kriterije zapisane v Statutu o nagradi desetnica. Izmed desetih finalistov, ki so se uvrstili v ožji izbor, je nagrada romala v roke Mateje Gomboc, ki je žirijo v sestavi Aksinja Kermauner (predsednica), Jana Bauer, Igor Bratož, Majda Koren in Magdalena Svetina Terčon prepričala s socialno-psihološkim mladinskim romanom z naslovom “Balada o drevesu” (Miš založba, 2021). 

Gre za pretresljivo pripovedjo o ljubezni in smrti, ki bralca posrka v vrtinec mračnih, a tudi lepih trenutkov.

Balada o drevesu

Mateja Gomboc: Balada o drevesu, foto: Založba Miš

Roman je napisan v obliki prvoosebne pripovedi/izpovedi gimnazijke Ade, dijakinje 3. letnika gimnazije in nadarjene mlade violinistke, ki jo nekega torka doleti tragedija – njen fant Majk stori samomor. Pripoved je sicer strnjena na štiri dni. Čas v katerem se zgodita samomor in pogreb. V samo zgodbo je vpletenih veliko retrospektivnih vložkov (čas pred samomorom), ki pojasnjujejo Adino in Mitjevo življenjsko zgodbo. Ada prihaja iz urejene, a nekoliko hladne družine in vse spremeni v trenutku, ko v njeno življenje vstopi Majk, karateist in kitarist, ob katerem je Ada zmožna zaživeti tudi nekoliko drugače. Dokler nekega dne on ne odide in Ada ostane znova sama.

Več informacij o utemeljitvi za nagrado je dostopnih na spletni strani Društva slovenskih pisateljev

Avtor: Petra Petravič; Foto: Društvo slovenskih pisateljev

 

Tagi