Ljubezen, ki se ji reče pesem

»Poezija je stanje DUHA in SRCA. Izraz neizmerne žalosti in hkrati izraz neizmerljive radosti. Skupek besed, ki presegajo svoj pomen. Poezija so v trenutek ujeta čutenja. Torej, »pesmi – če nastajajo – nastajajo predvsem iz občutka brezmejne opojne sreče ali pa iz najbolj črnega obupa; pri tem je zanimivo, da se prve kaj rade kmalu izpojejo, medtem ko drugim noče in noče biti konca …«

Janez Menart

Danes je svetovni dan poezije. Z njim se znova vrača pomlad, čeprav je tudi ta podobno kot poezija, stanje duha. Ljubitelji knjig se zavedamo, da v času, v katerem živimo človeka prej kot hrepenenje po poeziji in zgodbah oblega otopelost in utrujen pogled. Toda zgodovina je polna resničnih zgodb, ko so se ljudje ravno v času trpljenja in negotovosti še bolj kot sicer zatekali k besedam med platnicami. Knjige in s tem tudi poezija je marsikomu pomagala preživeti – vojne, bolezni, ločitve, smrt. Ob branju se človek spočije od črno-bele banalnosti, ki nima rim, verzov in podredij.

Svetovni dan poezije se vse od leta 1999 praznuje 21. marca in ga je razglasil Unesco, Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, s ciljem podpirati jezikovno raznolikost skozi pesniško izražanje, zato vas danes še bolj kot sicer vabimo, da se vržete v valove poezije. Za vas smo pripravili najboljši izbor, ki vas bo zagotovo pritegnil. V kratkem posnetku Z naših polic smo izpostavili nekaj pesniških zbirk in besed, ki ganejo s svojo iskrenostjo. Med predvajanjem boste slišali tudi znane verze naših poetov. V rubriki Zven besed – maraton poezije lahko poslušate naše prostovoljce, ki berejo poezijo, med katero se bo zagotovo našla tudi kakšna za vas.

Nezbrani komadi: 222 pesmi za bolj ali manj odrasle. (Foto: Kristina Galun)

Vsak leto v knjižnici pripravimo literarni natečaj, v katerem vas vabimo k pesniškemu ustvarjanju. Tudi letos smo prejeli nekaj vaši rim in verzov. Z vami delimo pesem Aleksandre D. Rettinger – Banga, orjaški pajek.

Vabimo vas, da nas obiščete in si med bogato zbirko slovenske in svetovne poezije izberete eno pesniško zbirko, ki vas bo napolnila z upanjem in ljubeznijo do življenja.

Kristina Galun, Knjižnica Domžale

Banga, orjaški pajek

Le kaj tiči, le kaj preži
tam v tisti luknjici
na Jarčevi?

Štirje pari dolgih nog,
par oči, pogled res strog.
Kocine divje krog in krog,
pošast preganja kar brez rok!

To je Banga, pajek pravi,
res ogromen, za dve glavi,
tiho čaka, straži, varje
otroke, starše in še barje.

Če pošastka se prikrade
Banga pride, jo napade,
grize, tuli, brca, bljuje,
jo prežene v sence tuje!

Aleksandra D. Rettinger

 

Tagi