Literarna kavarna s slovensko pisateljico Janjo Vidmar

Janja Vidmar je ena najbolj priznanih in branih slovenskih pisateljic. Čeprav jo poznamo predvsem kot avtorico mladinske realistične proze, v zadnjih letih vse pogosteje piše tudi romane za odrasle. V dveh popotniških knjigah – Niti koraka več in V koraku z volkom – popotniške utrinke s Camina in Apeninov prepleta z ljubezensko in psihološko tematiko.

Več o obeh knjigah, ki jima bo sledila še tretja, nam je avtorica Janja Vidmar zaupala na Literarni kavarni, ki je v Knjižnici Domžale potekala v torek, 14. februarja 2023. Gostjo in obiskovalce je v uvodu pozdravila Tadeja Rode Teran iz Knjižnice Domžale.

»Niti koraka več«  je najnovejše delo Janje Vidmar, priljubljene slovenske pisateljice, ki je tokrat zasnovala leposlovni roman z nadihom potopisa. Pot po delno prehojenem Caminu Frances, eni najbolj obleganih romarskih poti na svetu, je zgolj okvir, v katerega je umeščena zgodba o večnem razkolu med svetom in človekovo notranjostjo, pospremljena pa je z arhetipsko preživetveno izkušnjo sodobnega človeka. Neomajna sestrska povezanost prvoosebno pripovedovalko Alenko vodi po stezah romarskega Camina, kjer se sedanjost prepleta s preteklostjo, ta pa je zaznamovana s smrtjo ljubljene osebe. Alenka je namesto življenja izbrala spomine, saj je okrog mladostne ljubezni spletla nesmrtno zgodbo in jo z leti povzdignila v mit. Prav zato jo na pragu zrelih let povsem dotolče nepričakovana novica o sestrini neozdravljivi bolezni. Hudo bolna sestra Damjana je na Alenkina ramena preložila zanjo nepredstavljivo preizkušnjo – v njenem imenu mora prehoditi pot, v pomen katere ne verjame, še več, po treh desetletjih mora sama zdoma in za priprave ima komaj kaj časa. Alenkin strah pred življenjem zahteva brutalen vpogled vase in šele naključno srečanje s Švedom Rogerjem ter njegova strast do življenja ji pomagata pri soočenju in preseganju starih vzorcev. Niti koraka več je roman postavljen na Camino, svetovno znano romarsko pot, ki je zaznamovala tudi življenja mnogih Slovencev.

 

»V koraku z volkom« pa je Leposlovni roman, izpisan z avtoričinim pretanjenim posluhom za jezik in je nadaljevanje zgodbe, ko si Alenka po vrnitvi s Camina začne z negotovimi koraki utirati lastno pot v svobodo. Ta pa ima visoko ceno, saj skupaj z novim začetkom privrejo na plano tudi travme iz njenega zgodnjega otroštva. Ob strani ji stoji novi  prijatelj Miloš, ki jo vpelje v divji vodni svet narave. Ali lahko navezanost na živali in naravo v človeku prebudi ljubezen do samega sebe? Toda pot ji kmalu znova prekriža Roger, intimni znanec s Camina, in Alenka se z njim poda na pot iskanja, za katerega verjame, da je njeno lastno. Unikatna popotniška dogodivščina izkustveno znova temelji na avtoričinem potovanju. Par se napoti preko Apuanskih Alp in razgibanih severnih Apeninov na meji Toskane ter Emilije-Romane do doline Orcia in toskanske puščave Accona. Sredi narave, mitov in legend skušata protagonista splesti tudi svojo skupno zgodbo.

Pogovor z Janjo Vidmar si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video; Simona Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi