Literarna kavarna – Erica Johnson Debeljak: devica, kraljica, vdova, prasica

Devica, kraljica, vdova, prasica presega tradicionalne žanrske oznake. Ni le knjiga spominov, temveč tudi antropološka analiza vloge ženske kot žene, vdove in uganke skozi zgodovino. Govori o žalovanju, ampak tudi o opolnomočenju.

Literarna kavarna z Erico Johnson Debeljak, nagrajenko za knjigo »Devica, kraljica, vdova, prasica« je potekala  v torek, 7. decembra 2021 v prostorih Knjižnice Domžale. Knjiga je pretekli konec tedna prejela veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma – knjiga leta 2021.

Devica, kraljica, vdova, prasica je pretresljiva knjiga spominov, nastala v času žalovanja za možem, pesnikom, pisateljem, esejistom, profesorjem in nasploh vidnim slovenskim intelektualcem, Alešem Debeljakom. Pogovor z avtorico in nagrajenko je vodila Tadeja Rode Teran.

Erica Johnson Debeljak preprede svojo osebno izkušnjo z vzburljivimi zgodbami zgodovinskih vdov. Neustrašno se sooči s tabuji smrti in vdovstva v sodobni družbi: z medikalizacijo in birokratizacijo žalovanja, z bojem za materialno preživetje, ki kljub manjši pozornosti v primerjavi s čustvenimi vprašanji ostaja osrednja izkušnja vdovstva, ne nazadnje pa z nevarno seksualnostjo vdov. Nastalo je dinamično delo, ki raziskuje najgloblja teoretska in izkustvena vprašanja življenja in smrti ter ženske med njima.

Devica, kraljica, vdova, prasica je fascinantna in pronicljiva knjiga spominov, tako osebno pričevanje o tragediji kot antropološka analiza vloge vdove v različnih verstvih, kulturah, mitih in književnosti. Ponuja nam poučno, a obenem srhljivo spoznanje, kako malo se je vloga vdove spremenila v zadnjih tisoč letih.

»Najprej naj povem, in pri tem ne gre za pretiravanje, da me danes ne bi bilo tu, če knjige ne bi napisala. Na začetku je bilo pisanje predvsem terapija,« je v pogovoru z moderatorko Tadejo Rode Teran dejala avtorica knjižne uspešnice Erica Johnson Debeljak. Devica, kraljica, vdova, prasica je prosti prevod angleškega Virgin Wife Widow Whore, ki vsebuje aliteracijo in se  zdi močan tudi zato, ker je zadnja beseda v njem enozložnica. V slovenščini dobesedni prevod ni deloval. Kot je dejala gostja večera, da je na uredniškem sestanku na Mladinski knjigi  bilo kar zabavno: razmišljali so o cipah, vlačugah, kurbah, psicah … Potem je avtorica knjige Erica Johnson Debeljak namesto žene izbrala kraljico in nato je prišla še prasica.

Erica Johnson Debeljak v svoji leposlovno-esejistični knjigi Devica, kraljica, vdova, prasica piše o soočenju z nenadno smrtjo svojega moža, o bolečini, občutkih nemoči, zmedenosti, jeze in drugih čustvih, v katera jo je pahnilo žalovanje … in ne nazadnje o tem, kako spet začne prevzemati nadzor nad svojim življenjem, ga sestavljati na novo.

Kot je dejala moderatorka Tadeja Rode Teran, so knjige že vse leto praktično zasedene z naročili za branje bralcev Knjižnice Domžale, s tem bralci dokazujejo, da je knjižna uspešnica res vredna nagrade, ki jo je dobila.

Erica Johnson Debeljak se rodila leta 1961 v San Franciscu. Študirala je v New Yorku, kjer je diplomirala iz francistike na Univerzi Columbia in naredila magisterij iz ekonomije na Univerzi New York. Leta 1993 se je poročila s pesnikom Alešem Debeljakom (1961–2016) in se preselila v Slovenijo, kjer je razvila bogato kariero kot pisateljica, publicistka in prevajalka. Prvo knjigo esejev z naslovom Tujka v hiši domačinov je objavila leta 1999. Sledile so knjige: Srečko Kosovel: Pesnik in jaz (2004), zbirka kratkih zgodb Tako si moj (2007), memoaristika Forbidden Bread (2009) in Prepovedani kruh (2010) ter romana Antifa Cona (2012) in Tovarna koles (2015). Prav tako je souredila in prispevala poglavitni esej za nenavadni in ganljivi hommage pokojnemu možu: Saj grem samo mimo – Razglednice Aleša Debeljaka (2018).

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi