Likovna sekcija Društva upokojencev Lukovica

"Kulturna društva se predstavijo" v Knjižnici Domžale

V dvorani Knjižnice Domžale je na ogled postavljena razstava del Likovne sekcije društva upokojencev Lukovica. Člani društva sodelujejo na mnogih likovnih prireditvah v okviru občine in tudi izven občinskih meja (likovne kolonije, ex-temperi, razpisi, natečaji, razstave … ) ter dosegajo vidne uspehe.

Člani društva so se predstavili v Knjižnici Domžale v sredo, 17. januarja 2024, na dogodku »Kulturna društva se predstavijo«, ki ga skupaj organizirata Knjižnica Domžale in JSKD OI Domžale. Na predstavitvi se je zbralo lepo število članic in članov likovne sekcije, delovanje društva pa so predstavili Marijana Grošelj, predsednica Likovnega društva, Silvo Zdovc, prejšnji vodja Likovne sekcije ter Jože Anžič, sedanji vodja Likovne sekcije. Vse zbrane je v uvodu pozdravila Klavdija Gregorin Štiftar, vodja JSKD OI Domžale.

Ob slikovnem prikazu na projekcijskem platnu so tako obiskovalci slišali kar nekaj podatkov o delovanju Likovne sekcije društva upokojencev Lukovica. Občni zbor Društva upokojencev Lukovica je na pobudo članov sklenil, da društvo leta 2016 ustanovi Likovno sekcijo. Ker so člani sekcije amaterji, so kmalu ugotovili, da bi bilo dobro likovno znanje dopolniti. Med drugim so sodelovali tudi z akademskim slikarjem Vinkom Železnikarjem. V letih 2016 do 2022 so ustvarjali pod njegovim vodstvom ter vsako leto pripravili razstavo del, ustvarjenih v preteklem letu.

V spomin pokojnemu članu Dragu Jermanu so ob obletnici njegove smrti organizirali ex – tempore – Memorial Draga Jermana. Odkar so brez mentorja, so samostojno izpeljali že dva tematska projekta, prvega leta 2022 z naslovom »Velika planina«, drugega pa v letu 2023 z naslovom »Voda«. V letu 2023 so prvič razstavili tudi 7 skulptur, ki jih je iz siporeksa in marmorja izdelal Božo Stupica.

Člani sodelujejo na mnogih likovnih prireditvah izven občine Lukovica /likovne kolonije, ex – tempore, razpisi, natečaji, razstave …/ Lahko se pohvalijo, da delajo dobro, saj je njihova sekcija dosegla nekaj vidnih uspehov /ex – tempore »Skriti kotički narave«, ex – tempore »Čebela«, 6. in 7. likovni natečaj v Menačenkovi domačiji na temo kulturne dediščine v občini Domžale. Lepe uvrstitve so dosegli tudi na 8. likovnem natečaju »Ustvarjalnost kiparja Franceta Ahčina«. Zadnji dve leti pa se predstavljajo tudi skupaj z Občino Lukovica v Domžalah, ter v Lukovici.

Občina Lukovica je razpisala interni natečaj za izdelavo sedmih portretov Janka Kersnika za občinska priznanja. Med tremi udeleženci sekcije so izbrali perorisbo Silva Zdovca. Uspešno so sodelovali tudi na javnem natečaju z naslovom »Videz tipnega« in na 28. Ex-temporu SORA 2022.  Če je le možno gredo na celodnevno slikanje v naravi.

Za otroke in odrasle organizirajo različne likovne delavnice in interna izobraževanja /tečaj kaligrafije, predavanje o barvah in pigmentih, delavnice za slikanje z akrilom na kamne, delavnice izdelave paspartujev ter mnoge likovne delavnice/.

Vsako leto obiščejo vsaj eno galerijo. Za skupne oglede si izberejo večje in čim bolj zanimive razstave.

Vse obiskovalce Knjižnice Domžale vabijo na ogled razstave Likovne sekcije Društva upokojencev Lukovica, razstavo si lahko ogledate do sobote, 20. januarja 2024.

Več o bogatem delovanju Likovne sekcije si lahko ogledate v videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi