Kulturno umetniško društvo Vrhpolje skrbi za živahno in pestro lokalno kulturno življenje

Kulturna društva se predstavijo

Kulturno umetniško društvo Vrhpolje deluje že vrsto let. Sprva je društvo imelo samo tamburaško skupino, kasneje pa je v okviru društva začela delovati tudi dramska skupina. Tamburaši nastopajo na različnih prireditvah v domačem kraju kot tudi širom po Sloveniji, dramska skupina pa se je v času delovanja predstavila obiskovalcem z različnimi upodobitvami – komedijami – neznanih oziroma poznanih avtorjev gledališke dejavnosti. KUD organizira tudi tradicionalno prireditev ob kulturnem prazniku ter miklavževanje za predšolske otroke. Vse prireditve so dobro obiskane in nudijo veliko glasbenih užitkov in prizorov, ki ljudem na obraz pričarajo veselje in smeh.

V organizaciji JSKD Domžale, KUD Vrhpolje in Knjižnice Domžale je v sredo, 19. aprila 2023, potekal dogodek »Kulturna društva se predstavijo«. Tokrat se je predstavilo Kulturno umetniško društvo Vrhpolje, v okviru katerega delujeta tamburaška in gledališka skupina. V kulturnem programu so obiskovalci slišali kar nekaj odličnih odigranih in tudi zapetih pesmi, ter dva skeča dramske skupine, medtem, ko so se na projekcijskem platnu v ozadju vrtele fotografije z njihovih nastopov.

Na predstavitvi je zbrane pozdravila Klavdija Gregorin Štiftar, vodja JSKD OI Domžale, v nadaljevanju pa so nekaj besed o delovanju društva povedali predsednik društva Robi Cerar, mentor tamburaškega orkestra Milan Kontarček, ki je spregovoril tudi o instrumentih, ki jih tamburaši uporabljajo za izvabljanje čudovitih melodij, Natalija Brodar pa je predstavila delovanje njihove dramske skupine.

Dogodek je povezovala Fani Pačnik. V programu so nastopili članice in člani tamburaškega orkestra, Katarina Grad in Nastja Grad ter članici dramske skupine Erika Slapar in Jana Križman.

Na Vrhpoljah poteka organizirana kulturna dejavnost že več kot stoletje, medtem, ko sedanji KUD Vrhpolje deluje od leta 1986. Združuje tamburaški orkester in dramsko skupino, ki skupaj ali vsak posebej večkrat na leto nastopajo samostojno ali v skupinskih nastopih. V ponedeljek, 9. maja 2022, je župan Občine Moravče dr. Milan Balažic odprl prenovljeno dvorano v prostorih Krajevne skupnosti Vrhpolje. Za dvorano, ki jo za svoje delovanje predvsem uporablja Kulturno umetniško društvo Vrhpolje, je bila priskrbljena tudi nova oprema.

Udejstvovanje članov KUD Vrhpolje je za celotno območje Vrhpolja in okoliških vasi izjemnega pomena, saj ohranja zelo živahno in pestro lokalno kulturno življenje, ki prebivalce povezuje in združuje. Zato ni presenetljivo, da je tudi novih članov vsako leto dovolj za ohranjanje in širjenje dejavnosti. Najpomembnejše pa je, da v nastopih KUD Vrhpolje uživa tako občinstvo kot tudi njihovi ustvarjalci.

Orkester ima skoraj 30 članov in članic, ki redno nastopajo na manjših in večjih dogodkih. Letno priredijo dva velika koncerta, na številnih prireditvah pa sodelujejo tudi z manjšimi nastopi. Včasih zaigrajo skupaj z zvezdami, kot sta Nuša Derenda in Vlado Kreslin, velikokrat pa popestrijo tudi poroke, praznovanja in druge družabne dogodke. Redno se udeležujejo tudi tekmovanj.

Dramska skupina deluje od leta 1987 in vsako leto pripravi novo predstavo. Nastopajo samostojno in na večjih skupinskih dogodkih.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi