Kulturna društva se predstavijo: Kulturno izobraževalno društvo Limbar

Kulturno izobraževalno društvo Limbar je bilo ustanovljeno leta 1996 in uspešno deluje na moravškem in izven občinskih meja. Društvo si je ime nadelo po lilijah, ki so nekoč krasile Limbarsko goro. Najprej je v okviru društva deloval Komorni zbor Limbar, kasneje pa sta se mu pridružili tudi otroška in odrasla dramska skupina. Na novo  pa so ustanovili Otroški pevski zbor Limbar. Poleg pevskih in gledaliških dogodkov organizira tudi izobraževalne prireditve z raznovrstno tematiko in ustvarjalne delavnice za vse generacije.

V organizaciji JSKD OI Domžale in Knjižnice Domžale je v sredo, 18. decembra 2019, potekal vsakomesečni dogodek »Kulturna društva se predstavijo«. Tokrat se je predstavilo eno najbolj uspešnih društev Kulturno izobraževalno društvo Limbar iz Moravč. Ustanovljeno je bilo leta 1996 in uspešno deluje na moravškem in izven občinskih meja. Najprej je v okviru društva deloval Komorni zbor Limbar, kasneje pa sta se mu pridružili tudi otroška in odrasla dramska skupina. Na novo  pa so ustanovili Otroški pevski zbor Limbar. V uvodu je vse zbrane pozdravil Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale ter napovedal že dogodek za mesec januar.

Sledila je predstavitev KID Limbar, ki jo je vodil Alojz Štefan. Prvi njegov sogovornik je bil Tomaž Pirnat, ki vodi pevke in pevce Komornega zbora Limbar.  Sprva so posegali le po slovenskih narodnih in umetnih skladbah, danes pa njihov repertoar obsega tudi domače in tuje skladbe različnih slogovnih obdobij. Vsako leto uspešno izvedejo samostojni  božični in letni koncert, poleg tega pa vsako leto vložijo veliko energije tudi v pripravo in izvedbo gostovanja v tujini. Njihov zbor odlikujeta pristna ljubezen do glasbe in medsebojno prijateljstvo, oboje pa je odlično izhodišče za uspešno skupno ustvarjanje. Zbor je v teh letih, sprva pod vodstvom Elizabete Pirnat, zadnjih deset let pa pod vodstvom Tomaža Pirnata, ustvaril bogat izbor 728 pesmih, ki so jih in jih še pojejo na koncertih in prireditvah. V nadaljevanju programa je zbor zapel tudi dve pesmi.

Na sogovorniški stol se je vsedla Marjeta Capuder, ki uspešno vodi otroško in mladinsko dramsko skupino. Vsako leto v decembru skupaj z župnijo Moravče, občino Moravče ter župnijsko Karitas Moravče pripravijo tudi Miklavževanje v župnijski cerkvi. Dramska skupina je zelo uspešna, saj poleg predstav v domačem kraju gostujejo tudi izven meja občine Moravče. Pri delu ji pomaga Tatiana Javoršek.  Za letos so pripravili odlično igro Pekarna Miš Maš, ki jo bodo premierno zaigrali januarja 2020. Po pogovoru so mladi članice in člani odigrali krajši prizor iz te igre.

Sledil je pogovor s Fani Capuder, ki je prevzela vodenje odrasle gledališke skupine. Starejša dramska skupina deluje vse od začetka delovanja društva leta 1996. Dramsko skupino je od začetka vodila Ljudmila Novak, ki je za skupino ustvarila tudi nekaj lastnih del, sedaj pa pridno delajo naprej pod taktirko Fani Capuder. Dramska skupina je skupaj že uprizorila trinajst dramskih del v Moravčah ter v okoliških krajih.

Alojz Štefan je pogovor nadaljeval z Ireno Malovrh, ki vodi ustvarjalne delavnice v Kulturno Izobraževalnem društvu Limbar, ki se ga udeležujejo mladi in stari. Delavnice so dobro obiskane, saj ustvarjajo mnogo zanimivih stvari, tudi takšnih, ki bi sicer odšle v pozabo. Ob koncu pogovora je Irena Malovrh predstavila pravljico na Kamišibaju.

Predstavitev se je bližala h koncu, zato je Alojz Štefan na sogovorniški stol povabil še predsednico KID Limbar Elizabeto Pirnat. Elizabeta je od začetka delovanja KID Limbar bila zborovod kinja Komornega zbora ter dejavna na vseh področjih, kjer so delovali  v društvu. Pred dobrimi desetimi leti je zbor prevzel Tomaž Pirnat, Elizabeta pa se je posvetila vodenju in  promociji društva, poje pa tudi v komornem zboru Limbar. V letošnjem letu so ustanovili Otroški pevski zbor Limbar, ki ga vodi Elizabeta, naučili pa so se že kar nekaj za otroke prirejenih skladb, dve od teh so promocijsko zapeli tudi obiskovalcem dogodka. Alojz Štefan pa je povedal nekaj besed o skladu Ireneja Friderika Barage, velikega misijonarja med ameriškimi Indijanci in našega svetniškega kandidata. Baraga je namreč obiskoval tudi Moravško dolino, zato so pristopili h Baragovemu skladu, pričakujejo pa, da bi se razstava čipk o Frideriku Baragi, ki potuje po Sloveniji ustavila tudi v Moravčah.

Ob koncu so vsi skupaj zapeli božično pesem ter vsem zaželeli vesele božične in novoletne praznike.

KID Limbar, ki je eno od najbolj ustvarjalnih društev v širšem slovenskem prostoru, je ob tej priložnosti poskrbelo tudi za okrasitev sten Knjižnice Domžale s panoji iz ustvarjalnih delavnic.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi