Kulturna društva se predstavijo : Citrarska skupina NOTICE

NOTICE so citrarke in kitaristka, vse v tretjem življenjskem obdobju, ki ljubiteljsko igrajo in si s citrami lepšajo življenje že enajst let. Druži jih veselje do glasbe, navdušujejo pa dosežki, saj se jih je večina začela učiti igranja na citre šele po upokojitvi. Že enajst let je njihov mentor violinist in citrar Peter Napret, delujejo pa pod okriljem Kulturnega društva Domžale. Z vztrajnostjo in vsakodnevno vadbo so usvojile že toliko znanja, da nastopajo v Domžalah in na raznih prireditvah po Sloveniji. Igrajo večinoma instrumentalno glasbo, ljudske pesmi, priredbe narodno zabavnih skladb in tudi filmsko glasbo. Včasih se citram in kitari pridruži petje, mentorjeva violina, žvegla in orglice.

V Knjižnici Domžale so se v ciklu prireditev “Kulturna društva se predstavijo”, v organizaciji Knjižnice Domžale in Javnega sklada za kulturno dejavnost, območna izpostava Domžale, v sredo, 28. februarja 2024, predstavili člani Citrarske skupine NOTICE. Ob predstavitvi citrarske skupine Notice so se predstavile tudi učenke citer iz Glasbene šole Ljubljana Moste – Polje, ki jih poučuje mentor profesor Peter Napret. Tako so z samostojnim nastopom presenetile z dobrim igranjem Hana Škarja 4. r., Iona Špindler 1. r., Alja Žužek 6. r. ter Aša Kuferšin 5. r. Vse navzoče je pozdravila Klavdija Gregorin Štiftar, vodja JSKD OI Domžale.

To je bila predstavitev enega izmed Citrarskih društev iz Domžal. Citrarke Notice redno vadijo igranje citer. Po besedah Bože Bauer, pobudnice citrarstva na domžalskem, sedaj v Domžalah igra na citre preko petdeset citrarjev, s tem pa so najmočnejša citrarska občina v Sloveniji. Že dobri tri leta imamo v Domžalah tudi citrarsko šolo, ki deluje v okviru Glasbene šole Domžale, vodi pa jo profesorica Neli Zidar Kos, predsednica Citrarskega društva Slovenije. Poleg Citrarske skupine Notice, imamo v Domžalah še močno skupino citrarjev Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki jo vodi profesorica Damjana Praprotnik ter Bando citrarsko s pevcem Klemnom Torkarjem.

Citrarska skupina Notice povezuje citrarke v tretjem življenjskem obdobju, ki ljubiteljsko igrajo in si s citrami lepšajo življenje že desetletje. Nekatere so igrale na citre že v mladosti, druge so se začele učiti igranja po upokojitvi. Notice igrajo ljudske skladbe, priredbe narodno zabavnih skladb, tudi kakšna filmska glasba se najde v njihovem repertoarju. Včasih se citram pridruži petje, mentorjeva violina, orglice. Pobudnica ustanovitve skupine je bila Boža Bauer, mentor pa od vsega začetka violinist in citrar profesor Peter Napret. Vadijo, raziskujejo in se učijo različnih izraznih možnosti tega zanimivega, a za učenje ne prav lahkega inštrumenta, pod okriljem Kulturnega društva Domžale. Nastopajo v Domžalah in na raznih prireditvah po Sloveniji. Bile so tudi pobudnice prireditve »S citrami po Domžalah«, kjer se že nekaj let v maju na ulicah predstavi več kot 100 citrarjev in citrarskih skupin iz cele Slovenije.

Avtor: Miro Pivar; Foto/video: Miro Pivar

Tagi