KUD Franc Kotar Trzin letos obeležuje 100-letnico bogatega kulturnega ustvarjanja

Kulturna društva se predstavijo

Kulturno umetniško društvo Franc Kotar Trzin letos obeležuje 100 let delovanja. Redni program društva so lastne predstave, odrasli in otroški abonma, potopisna predavanja, kulturno-literarni večeri in zadnja leta še pevska dejavnost. Poleg redne dejavnosti društvo organizira še druge dogodke kot so Trznfest, Veliki čarovniški žur in druge občinske prireditve.

V organizaciji JSKD Domžale ter Knjižnice Domžale je v sredo, 20. decembra 2023, potekal vsakomesečni dogodek “Kulturna društva se predstavijo”. V zadnjem letošnjem mesecu so se predstavili članice in člani KUD Franc Kotar Trzin, predstavitve pa so se udeležili tudi župan Občine Trzin Peter Ložar, vodja JSKD OI Domžale Klavdija Gregorin Štiftar ter  predsednica KUD Franc Kotar Aleksandra Kmetič.

KUD Franc Kotar Trzin je skozi gledališko predstavo predstavilo vse veje, ki delujejo v društvu. V društvu deluje več skupin; Show – otroška gledališka skupina, Preste – odrasla gledališka skupina, Hlodi – odrasla gibalna gledališka skupina, Čivke – ženska pevska skupina, v oblikovanju pa je še ena otroška skupina. S svojimi predstavami je bilo društvo večkrat nagrajeno na Linhartovih srečanjih, festivalu Vizije, Otroškem festivalu gledaliških sanj, Čufarjevih dnevih, Novačanovih dnevih in drugih festivalih.

V mesecu aprilu letos so praznovali 100 letnico delovanja KUD Franc Kotar Trzin. Gledališka dejavnost Trzincev sega že v čas pred prvo svetovno vojno, a njen uradni začetek je leto 1923, ko je bilo ustanovljeno Nepolitično izobraževalno društvo Trzin. Kasneje je bil zgrajen še kulturni dom, ki je vrata odprl leta 1931, in vse od takrat kulturno društvo pod različnimi imeni deluje v njem bolj ali manj neprekinjeno. Do danes so v društvu pripravili več kot 200 gledaliških premier. Od skupin velja omeniti Teater Cizamo, ki je z avtorskimi predstavami zelo uspešno gostoval tudi v tujini, sicer pa v trzinskem društvu uspešno deluje več gledaliških skupin, od otroških do študentskih in odraslih, zadnjih pet let pa tudi pevska vokalna skupina Čivke. Člani trzinskega društva ustvarjajo kakovostne predstave, kar dokazujejo tudi številna priznanja. Zadnje desetletje je poleg vseh ostalih prineslo štiri nagrade na Linhartovemu srečanju in Severjevo nagrado za glavno moško vlogo Anžetu Zupancu.

Prostovoljci s svojim prizadevanjem in strastjo do gledališča in kulture ustvarjajo vedno znova drugačne in vedno bolj zahtevne produkcije s katerimi navdušujejo občinstvo. Zaradi tega je v okolici eno najbolj prepoznavnih in dejavnih društev na področju ljubiteljske kulture.

Močno si prizadevajo, da na različne načine v gledališče vključujejo tudi mlade, starejše in ranljivejše skupine. V preteklih letih so tako v okviru projekta Kulturno srce Trzina omogočili gledališke delavnice za starejše občane in mladostnike s posebnimi potrebami.

Društvo s svojimi dejavnostmi ustvarja ogromen del dogajanja in skrbi za kulturno udejstvovanje v lokalni skupnosti in okolici. Poskrbi, da so gledališče, glasba, likovna umetnost, ples dostopna vsem.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi