Kofutnikova domačija mora živeti naprej

Predstavitev idejne zasnove ureditve parka v Srednjih Jaršah

Letošnjo sezono Srečanj pod slamniki v Slamnikarskem muzeju so začeli z zanimivim izzivom in predlogom projekta. Kofutnikova domačija je žal porušena. Govorili so o tem, zakaj je tako. Kaj vse je povezano z njo in ljudmi, ki so v njej živeli, o njeni izjemni dediščini, katere spomin bi morali ohraniti.  Kaj vse se je dogajalo, zakaj je pomembna za naše zanamce in zakaj ter kako je potrebno ohraniti spomin nanjo in ljudi – so skušale na Srečanju pod slamniki v sredo, 4. oktobra 2023, predstaviti zanimive sogovornice.

Zaradi večletnega propadanja in neprepoznavanja njene vrednosti je bila v letu 2022 Kofutnikova domačija porušena. Kljub žalostni usodi bi morali prostor, kjer je stala, urediti in spremeniti v park ter s tem v njem na poseben in simbolen način ohraniti spomin na bogato dediščino hiše, njenih lastnikov in dogajanja, povezanega z njo. Tako bi Kofutnikova domačija na nek način živela še naprej, zanamcem pa bi tudi predstavili pestro zgodovino, ki je povezana z njo. Ob tem pa bi Jarše kot kraj pridobile tudi prijeten prostor druženja in srečevanja. S predstavnicami pripravljalne komisije Andrejo Pogačnik Jarc, Barbaro Pirih, Vilmo Vrtačnik Merčun in Katarino Rus Krušelj so ob moderiranju Cvete Zalokar predstavili idejno zasnovo ureditve parka in spominskega paviljona, kot so ga pripravili v arhitekturnem biroju Archinauts z Barbaro Pirih na čelu.

Kljub žalostni usodi menijo, da bi morali prostor, kjer je stala, urediti in spremeniti v park ter s tem v njem na simbolno ohraniti spomin na bogato dediščino hiše, njegovih lastnikov in dogajanja, povezanega z njo. Tako bi Kofutnikova domačija nekako živela še naprej, zanamcem pa bi tudi predstavili pestro zgodovino, povezano z njo. Ob tem pa bi Jarše kot kraj pridobile tudi prijeten prostor druženja in srečevanja. V juniju je bila tako v arhitekturnem biroju Archinauts, d.o.o., naročena idejna zasnova za ureditev parka in spominskega paviljona, ki so jo izdelale arhitektke Hana Gader, Barbara Pirih in Pina Šeruga Seršen ter ga predstavile komisiji, ki je bila imenovana s strani vodstva Kulturnega doma in v kateri so predstavniki Krajevne skupnosti Jarše – Rodica, OŠ Rodica, predstavniki sosedov ter nekateri posamezniki in posameznice, med drugim sodelavka Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine iz Kranja Saša Roškar, ki so strokovno že sodelovali pri projektu Etno parka in načrtovani, a žal neuspeli postavitvi rekonstruirane Kofutnikove domačije v Slamnikarskem parku pri Občini Domžale. Povabili smo tudi predstavnike občine, ki pa so se opravičili in se sestanka žal niso uspeli udeležiti.

O Kofutnikovi domačiji je v Slamnikarskem muzeju v Domžalah na ogled razstava, kjer  je tudi izredna bogata kulturna in slikovna dediščina Kofutnikove domačije, njenih nekdanjih prebivalcev in vseh, ki so živeli v tej arhitekturno zelo pestri domačiji. Razstava vredna ogleda sedaj, ko Kofutnikove domačije več ni.

Pogovor z zanimivimi gosti si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi