Ko angeli zapojejo

Mnogi se še spominjate same osnovne šole. Pri zgodovini smo jemali čase in nastanke samih plasti in obdobij. Čase pred samimi dinozavri, ko se je zgodil veličastni veliki pok in s tem se  je začela nova doba našega skupnega planeta zemlja. Takrat je bila v nastajanju tudi nova zvezdica … 

Ja no malce dlje je trajalo, kot so si to na samem začetku tudi zamislili angeli v samih nebesih. Tako, da se je končno tistega obljubljenega leta pisalo leto gospodovo 1968 in se je nekega poletnega večera v samem Piranu prebudil ognjemet ljubezni, ko so se tresla tla in morje je silno butalo v obalo. Ja, ravno takrat pa je nastajala zvezda … Zvezda današnjega članka, zvezda, ki vam jo bomo seveda predstavili nocoj.

No, v glavnem se je, kot smo že v začetku dejali in omenili, pa seveda, da malo preračunamo poleg tistih pomembnih devet mesecev in že se je pisalo leto 1969. Bil je mesec maj, ko je v Ljubljanski porodnišnici na ves glas in z vso svojo prvo sapo tistega lepega dne zapela prvo uverturo, z veličastnim in pojmljivim naslovom ”Mleka mi dej”.

Ja, res je. Tega dne, je na ta svet, glasno pripela in prišla naša zvezdica, naša neverjetna in samo svoja v vseh pogledih besede, ki bi jo lahko opisale. To je bila ona, ena in edina, Irena Vidic. Nato je svoja pljuča prečistila še z vrsto svojih neverjetnih poezij, uvertur in vsega živega in temu slednje seveda tudi  podobnega.

Z leti pa so se seveda, kot vse ostalo, tudi pljuča lepo razvijala. Dekle se je dokaj hitro umirilo in se ves čas nekako skrivalo v ozadju. Seveda pa  je ljubezen do petja in dretja ostala, tako, da se je že v osnovni šoli pridružila pevskemu zboru, kjer je svoje znanje pokazala tudi v neverjetnih solo točkah, katere pa so seveda bile naravnost božanske. No, vsaj upamo na to, da so bile …

Tega je sedaj, že kar dolgo nazaj. Morda se še kdo spominja sedaj, ko to bere, v tem danem trenutku … Resnično so bile to svojevrstne točke in glasbeni nastopi, kateri pa so seveda dali vedeti, da se tu, na tem področju in v tej osebi skriva talent, ki bo v naslednjih letih prišel na plan, kot svojevrsten medij … Tako se je ali pa so jo, še sami sedaj, po vseh teh letih ne vedo več , kako je bilo takrat, da se je okoli svojega enajstega leta starosti vpisala v glasbeno šolo Kamnik. Seveda se je takoj priključila tudi Mestni Pogodbi.  Se opravičujem, ojoj, no seveda sem mislil povedati, da se je priključila Mestni Godbi Kamnik, kjer sta tedaj že igrala njen oče Rudi in tudi starejši brat Iztok. Skupaj, bi lahko rekli temu tako, da so bili trio adijo pamet, seveda to rečeno malo za  hec.

Tako je naša veličastna dama seveda pričela svojo glasbeno pot kot flavtistka, kjer pa je svojo glasbeno pot kasneje nadaljevala tudi, kot vokalistka.

Ja, kot smo že prej nekje vmes omenili in to ne dolgo nazaj,  se je seveda tudi tako kasneje zgodilo, da se je jeseni v letu 1988 pridružila ansamblu Lipa. In seveda, se je to tudi izplačalo, ker je  v letu 1989 prinesla svojevrstno zmago ansamblu Lipa. Tam so nastopili v zasedbi oče Rudi na trobenti, brat Iztok na klarinetu, Irena seveda na flavti in vokalu. Bilo je sicer tega dni v ansamblu oziroma v zasedbi ansambla Lipa, kar osem članov. Vendar, pa so bili svojevrstna posebnost ravno zaradi tria Vidic zasedbe. Tega prečudovitega leta 1989 pa so dobili prvo nagrado Števerjanskega festivala narodno zabavne glasbe za skladbo z pojmljivim naslovom, ”Biseri z morja” in jeseni istega leta so dobili drugo nagrado na Ptujskem festivalu s skladbama ”Vrnimo si kar vzel je čas nesreče, ter Praznik muzikantov”.

Glasbeni svet jo je v srcu glasbe potegnil s seboj v želji nadgradnje glasu, znanja, ter da bi pela ne samo doma za štirimi stenami in pred ogledalom, je po dveh letih cincanja končno zbrala pogum za naslednji korak. V Mengšu, pri Hramu Rožice so sedeli v družbi glasbenikov in med njimi je bil tudi gospod Franc Kompare, ki ji je obljubil kontakt gospe Nade Žgur, katera  je v tistem času že imela v Ljubljani, na Poljanski cesti svoj privatni pevski studio. Na avdiciji se je uspešno predstavila s skladbo ”Tvoja” v originalni izvedbi Alenke Godec in bila takoj sprejeta. V tem času pa je sledilo kar nekaj sodelovanja z gospo Nado in leta 1990 je bila vabljena k sodelovanju v Muzikalu Dundo Maroje v MGL-ju. Sledilo je tudi sodelovanje v sobotni noči na RTV Slovenija, ki sta ga vodili Saša Einsiedler in Saša Gerdej. V tem obdobju je posnela tudi svojo prvo zabavno skladbo z naslovom ”Zdaj žarim”, kjer so sodelovali Miran Juvan, Primož Grašič, Jože Hauko, Ratko Divjak, in back-vokala sta posodili Nada Žgur in Alenka Godec. S to skladbo pa so bili prvi na lestvici Radia Koper. Avgusta meseca, v letu 1991 pa je na povabilo takratnega ravnatelja Franca Lipičnika, začela poučevati flavto na glasbeni šoli Kamnik. Poučevala jo je vse do leta 1997, ko je morala zaradi študijskih obveznosti prekiniti s poučevanjem. V letu 1992 se je pridružila na povabilo Tonija Iskre, da prepeva v njegovem Ansamblu. Ravno istega leta pa se je kot prva generacija vpisala v na novoustanovljen C – oddelek za jazz in zabavno glasbo na Srednji Glasbeni in Baletni šoli v Ljubljani. Leta 1993 pa se je pridružila seminarju pod okriljem Berklee Colege of Music v Italijanski Perugii, ki pa je potekal v okviru 14 dnevnega jazz festivala na katerem je petje poučeval Bob Stoloff, pevec, avtor skladb, avtor priročnikov za jazz petje, učitelj na že prej omenjeni fakulteti, ki je dvakrat gostoval tudi v Ljubljani in imel tudi koncerte. Po uspešno končani maturi na SGBŠ se je na povabilo Nade Žgur v jeseni 1996 udeležila sprejemnega preizkusa na Graški Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost,  ki ga je seveda tudi uspešno opravila. Tako je štiri leta in pol pilila svoje znanje v jazzu in 2. 2. 2001 prejela naziv Magistra umetnosti, petje – jazz in verjeli ali ne, da je ta naziv prejela kot prva Slovenka. Seveda pa ne smemo pozabiti, da se je naše ob rojstvu vreščeče dete leta 1996 udeležilo festivala EMA s skladbo ”To je bil le dotik” Blaža Jurjevčiča in Milana Dekleve. Leta 1996 pa je začela peti tudi pri slovitem narodnem zabavnem ansamblu Alpski kvintet.

Toliko vam povemo za enkrat o Ireni Vidic in njeni pretekli življenjski zgodbi, nadaljevanje še sledi. Pa da vam razkrijemo še nekaj o svetli prihodnosti. Glede na preteklost, bo ta zgodba še toliko bolj pestra in polna novih kreacij, ki se že počasi rojevajo. In kaj vas lahko preseneti ob koncu leta 2022? Nova kulinarična oddaja, kjer se bo kuhalo, pelo, potovalo po Sloveniji, družilo z gosti v oddaji, s pridihom nekoliko drugače, neobičajno, sveže in sočno, kot smo vajeni do sedaj. Oddajo si boste lahko ogledali na eni izmed Slovenskih televizijskih hiš in seveda tudi na portalu domžalec.si. Ravno tako pa se snuje tudi nova neverjetna, drugačna glasbena oddaja, kjer se bodo lahko glasbeniki predstavili v vsem svojem sijaju. Le kako si verjetno mislite …  Preprosto in seveda, ravno tako, na eni izmed Slovenskih televizij, ter na portalu domžalec.si.

Pa da vas opomnim, danes je 22. 02 2022 in ko bo ura odbila 22. uro in 22. minut v srcu in duši, z ljubeznijo kreirajte in manifestirajte svoje želje, saj je to najmočnejši dan za kreiranje v odnosih, obilju, manifestacijah, jasnosti, ki se sidra iz duhovnega sveta.

Edina prava popolna kreacija tega dneva ste vi.

Irena je odprla tudi svoj YouTube kanal, na katerem se bodo objavljale njene pesmi in njena glasbena zgodovina.

Avtor: Janko Hribar; Foto: arhiv Irene Vidic

Tagi