Česa nam o Francetu Prešernu niso povedali v šoli?

Na današnji dan, ko praznujemo obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, smo za vas pripravili nekaj dejstev, ki jih morda o njem še niste vedeli. 

Prešeren in alkohol

Med Slovenci kroži mit o tem, da je bil Prešeren alkoholik, a temu vsekakor ni bilo tako. Bil je navaden meščan, ki je kdaj pa kdaj zavil v gostilno in spil kakšen kozarček, ampak bolj zaradi družbe in sprostitve kot pa zaradi alkoholizma.

Usoda najboljšega prijatelja

Prešernov najboljši prijatelj je bil Matija Čop, ki je utonil v reki. Tisti dan, ko se je zgodila tragedija, je bil s strani Čopa tudi Prešeren povabljen k reki, vendar ni imel časa. Prešernova sestra je ob Čopovi smrti zapisala, da če bi šel France Prešeren z njim, bi ga najverjetneje čakala ista usoda, saj bi želel rešiti svojega prijatelja.

Tih in radodaren

Med sorodniki je France Prešeren veljal za zelo prijaznega, skromnega, tihega in redkobesednega človeka, ki je bil še posebej radodaren do revnih ljudi ter otrok.

Vrtnica

Prva slovenska vrtnica, ki jo je vzgojil akademik dr. Matjaž Kmeci, se imenuje po Prešernu. Vrtnica je rožnate barve z belimi in rjavi odtenki.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: n1info.si

 

Tagi