Jezdeca osvajata domžalsko občinstvo

Pomlad 1999. Prijatelja iz zakotne vasice v Prlekiji sfrizirata svoja mopeda in se podata na cesto. Na poti skozi nedavno odcepljeni Slovenijo in Hrvaško se jima pridružita skrivnostna mlada ubežnica in ostareli motorist. Osebne vrednote se znajdejo na preizkušnji, svobodna volja pa pod vprašajem … Mladi slovenski režiser, navdihnjen z Golimi v sedlu, je posnel nostalgično zgodbo o dveh prijateljih, ki se podata na cesto v iskanju svobode, ljubezni in samih sebe. Nagrada občinstva in vesna za najboljšega igralca na Festivalu slovenskega filma. Tako film z veliko mero nostalgije pričara vzdušje, ki se je razblinilo kmalu po koncu jugoslovanskih vojn, ter hrepenenje po svobodi v času, ko so še obstajali videokasete in walkmani, mladi pa so še lahko sanjali brez meja.

V Mestnem kinu Domžale so v četrtek, 6. aprila 2023, premierno zavrteli filmski prvenec Domžalčana Dominika Mencelja z naslovom “Jezdeca”. Po projekciji filma je potekal še pogovor z ustvarjalci, na katerem je sodeloval  Miha Černec, eden od producentov filma. Pogovor je vodil Jure Matičič, direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

V današnjem svetu, ki je videti bolj zaprt in deljen kot kadarkoli prej, potrebujemo zgodbe, ki preizprašujejo ta status quo. Tako se tudi liki v filmu soočajo s kalupi, v katere so potisnjeni na tak ali drugačen način. Film je posnet na Štajerskem koncu kakor tudi na Hrvaškem ob obali. Nekaj kadrov pa je posnetih tudi v Domžalah. Mlada fanta s predelanimi Tomosovimi mopedi se za velikonočne praznike kot dva prava bikerja podata s Štajerske do Ljubljane. Vmes spoznata dekle, ki se je zdravila pri nunah od odvisnosti in jo pobereta. Sledi zabavna in zapletena pot do Ljubljane, zatem pa še iz Ljubljane proti morju na hrvaško obalo. Z njimi je tudi pravi biker na Harley Davidsonu. In avantura se lahko začne. Trije bikerji in dekle, vsak s svojimi težavami in pogledi na življenje. Vse prepogosto pozabljamo, da je identiteta, ki jo nosimo kot posamezniki, nekaj, kar se spreminja in oblikuje na podlagi odločitev, ki jih na poti življenja sprejemamo sami. A tudi za pot je potrebna odločitev. Film se tako ukvarja z upanjem, osebnimi prepričanji in idejo o svobodi, v svojem bistvu pa govori o spremembi – možnosti, ki jo imamo vsi.

Film je na Festivalu slovenskega filma prejel Vesno za najboljšo glavno moško vlogo, montažo in zvok, nagrado občinstva in nagrado IRIDIUM za najboljši celovečerni prvenec, na Hercegnovi pa je prejel nagrado Federacije filmskih kritikov Evrope in Mediterana – Fedeora.

Dominik Mencej (1987) je diplomiral iz filmske in televizijske režije na ljubljanski AGRFT. Njegov kratki film Prespana pomlad je leta 2014 na Festivalu slovenskega filma poleg vesne za najboljši kratkometražec prejel tudi vesne za najboljšo režijo, scenarij, glavno žensko vlogo in scenografijo. Film Jezdeca je avtorjev prvi celovečerec.

Film Jezdeca si lahko v Mestnem kinu Domžale ogledate v več terminih v aprilu. Spored si lahko ogledate na tej povezavi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi