Janez Gregorič: Klic domovine – s tovarištvom in sodelovanjem do zgodovinskega uspeha

Knjiga Klic domovine, avtorja Janeza Gregoriča, je s pomočjo dnevnih zapisov OC Domžale in operativnih bojnih poročil 55. Območnega štaba teritorialne obrambe Domžale nastala ob 30. obletnici vojne za Slovenijo. Avtorjevo pisanje se nanaša pretežno na obdobje same osamosvojitvene vojne, predvsem pa na trzinsko bitko in raketiranje OC Domžale, delno pa tudi na delovanje ostalih vojaških enot v sestavi 55. ObmŠTO Domžale.

V organizaciji Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale in Knjižnice Domžale je v četrtek, 14. oktobra 2021, potekala predstavitev knjige Janeza Gregoriča, predsednika Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale. Predstavitve knjige so se udeležili generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki je vodil pogovor z avtorjem knjige, Bojan Končan, upokojeni polkovnik Slovenske vojske, Franc Habe, slovenski agronom, zootehnik, podpolkovnik Dominik Grmek, glavni praporščak Zveze veteranov vojne za Slovenijo, polkovnik Milan Narat, logistični častnik Slovenske vojske, Marko Trampuž, predsednik OOZVVS Mengeš ter številni vojaški veterani iz Domžal in nekdanji člani sestave 55. Območnega štaba teritorialne obrambe Domžale. Pred predstavitvijo knjige sta v kulturnem programu nastopila pevec Rok Rakar ter harmonikar Anže Cerar, vse zbrane pa je pozdravil Mitja Gregorič. Ob tej priložnosti je v prostorih Knjižnice Domžale na ogled tudi razstava z naslovom »Vojna za Slovenijo leta 1991«.

V uvodu pogovora, ki ga je vodil generalmajor Ladislav Lipič, je avtor knjige Janez Gregorič povedal, da je knjiga nastala s pomočjo dnevnih zapisov OC Domžale in operativnih bojnih poročil 55. ObmŠTO Domžale ter z lastnim prisostvovanjem na vseh dogodkih na Domžalskem. Avtorjevo pisanje se nanaša pretežno na obdobje same osamosvojitvene vojne, predvsem na pa trzinsko bitko in raketiranje OC Domžale, delno pa tudi na delovanje ostalih vojaških enot v sestavi 55. ObmŠTO Domžale.

»Vsako pisanje o dogodkih, ki so minili, je vračanje v preteklost. Tudi besedilo v knjigi avtorja Janeza Gregoriča je opisovanje preteklosti, vendar tiste preteklosti, v kateri je avtor živel, deloval in ustvarjal. V tem opisu je zato nekaj, kar vsakemu ni bilo dano doživeti in preživeti. To pa je aktivno delovanje v vojni za Slovenijo, v kateri je bila obranjena zgodovinska odločitev slovenskega naroda, da želi živeti v svoji lastni državi. Po tridesetih letih je bilo potrebno temeljito pobrskati po spominu, se spomniti tako pomembnih dogodkov in sprejeti odločitev ter vse to preliti na papir z zavedanjem, da bo to ostalo zanamcem kot v spomin in opomin, da v življenju ni nič samoumevno. Še najmanj samoumevno je doživeti čas nastanka lastne države, ki nikomur ne pade v naročje kot zrela hruška. Za kaj takega je potreben čas, potrebne so ugodne razmere in potrebno je dolgoletno uporniško življenje, v katerem številne generacije živijo z zavestjo in ponosom, da je svojo domovino in svoj narod potrebno ljubiti in za boljšo in lepšo prihodnost tudi trpeti in če je potrebno, dati tudi svoje življenje. Zato je potrebno vedno in povsod, to je avtor knjige Janez Gregorič tudi z opisom dogodkov v občini Domžale in okolici v osamosvojitveni vojni tudi storil, izpostavljati pogum,svobodoljubje in domoljubje vseh tistih, ki so v najtežjih trenutkih, v katerih se je znašel slovenski narod in slovenstvo, vedeti, kam in na katero stran se morajo postaviti«, je v uvodu pogovora povedal predsednik Zveze veteranov vojne za slovenijo generalmajor Ladislav Lipič.

V nadaljevanju pogovora je Gregorič izpostavil bitko v Trzinu, kjer je 27. 6. 1991 ena izmed oklepnih kolon hitela zavzeti Brnik, vendar je bila v spopadu v Trzinu zaustavljena. Velja zgodovinska ocena, da ta spopad ni bil pomemben le za Ljubljano in okolico, pač pa za celotno Slovenijo, saj so pripadniki teritorialne obrambe in milice v sodelovanju s civilno obrambo to namero JLA onemogočile. Bil je to prvi spopad, v katerem so sodelovale enote TO, pehote, organizirane v odredu teritorialne obrambe za posebne namene in jurišnem odredu, zaščite in protidiverzantske ter diverzantske enote, protiletalska in inženirska enota ter ostrostrelci z enotami milice in specialnih enot milice. Uporabljene so bile različne oblike oblike delovanja vse do najzahtevnejšega – protidesantnega boja.

Gregorič je v pogovoru izpostavil tudi raketiranje RTV oddajnika Domžale ter druge aktivnosti enot TO občine Domžale in še posebej enote, kateri je poveljeval. Veliko besed je povedal o tovarištvu, ki je vladalo med pripadniki TO, o sodelovanju z milico in različnimi civilnimi strukturami in njihovo podporo delovanju njegove enote. Generalmajor Lipič je ob tem dejal, da je tovarištvo glavno sporočilo te knjige, kajti brez tovarištva in sodelovanja v spopadih tudi zgodovinskega uspeha ne bi bilo.

Svoje poglede o dogodkih, ki so predstavljeni v knjigi so podali tudi Bojan Končan, Franc Habe, Dominik Grmek, Milan Narat in Marko Trampuž, saj so tudi sami aktivno sodelovali v njih.

Avtor knjige je ob koncu pogovora dejal, da je ponosen, da je bil aktivno udeležen pri tako pomembnem zgodovinskem dogodku, kot je nastajanje samostojne države Slovenije. To je nedvomno prelomni dogodek v zgodovini Slovencev. Veliko je narodov, ki bi si želeli postati nacija, a jim to ni uspelo ali pa so izginili v mlinskem kolesju zgodovine. »Ne iščem posebnih zaslug, le pošteno sem opravil svojo državljansko dolžnost – branil svojo domovino. Največ zaslug za to ima slovenski narod, ki je stal za nami in nas izjemno podprl v prizadevanju z orožjem braniti in obraniti našo domovino Slovenijo,« je sklenil Gregorič in nato v zahvalo za vodenje pogovora generalmajorju Lipiču izročil domžalski slamnik.

Po koncu pogovora so obiskovalci lahko kupili knjigo, v katero je avtor z veseljem napisal posvetilo in se podpisal.

Avtor: Miro Piva; Foto, video: Miro Pivar

Tagi