Izšla je nova knjiga BIBLIA CARNIOLICA – prava enciklopedija panjskih končnic s svetopisemskimi motivi

V Sloveniji je kar nekaj značilnosti, po katerih smo prepoznavni. Sem zagotovo sodijo številne cerkvice na hribčkih, kozolci, potica in ne nazadnje tudi lepo popisane panjske končnice. Različni motivi na njih vabijo k ogledu. In, če nas ni strah čebel, potem imamo na njih kaj videti.

Poleg prizorov iz vsakdanjega življenja na panjskih končnicah najdemo tudi svetopisemske motive in te je avtor in urednik Milan Plešec, ki je tudi zbiratelj in velik ljubitelj čebelarske dediščine zbral in objavil v knjigi Biblia Carniolica. Tako lahko na knjižnih policah najdemo slikovito knjigo, pravo enciklopedijo panjskih končnic s svetopisemskimi motivi, ki jo je izdala založba Ognjišče.

Avtor je zbral več kot 120 panjskih končnic s 103 svetopisemskimi motivi iz različnih zbirk (Slovenski etnografski muzej, Čebelarski muzej Radovljica, različni pokrajinski muzeji in zasebne zbirke, pa tudi avtorjeva zbirka, ki jo razstavlja v Lekarniškem muzeju v Radovljici). Fotografije spremljajo kratki opisi posameznega svetopisemskega prizora v slovenščini, angleščini, nemščini, francoščini in italijanščini. Motive iz Svetega pisma na panjskih končnicah lahko tako vidimo na celostranskih barvnih fotografijah.

Knjige se bodo razveselili predvsem tisti, ki imajo radi zaklade preteklosti, čebelarji in ljubitelji čebelarstva. Obenem je lahko lepo darilo za različne priložnosti. Ker so poleg fotografij tudi razlage v angleščini, nemščini, francoščini in italijanščini, je lahko lepo darilo tudi za Slovence, ki živijo v tujini. Tistim pa, ki obiščejo domovino svojih staršev ali starih staršev, je knjiga lahko lep spomin na obisk v Sloveniji.

Avtor: DJD; Foto: DJD

 

Tagi