Izrezljane jaslice domžalskega rezbarja Marijana Vodnika so pripravljene na razstave širom Slovenije

Božič se vztrajno bliža. Letos bo Božič prišel takoj za četrto adventno nedeljo, ki že sovpada z božičnim večerom, ko se sveti Devici Mariji in svetemu Jožefu rodi Dete Jezus, v ponedeljek pa je že božični dan. Pri domžalskem rezbarju Marijanu Vodniku so v petih prostorih poleg ostalih rezbarij pripravljene izrezljane jaslice, ki bodo krasile razstave jaslic na devetih lokacijah po Sloveniji.

Marijan Vodnik jih je skrbno izbral, vse pa so izrezljane iz enega dela. Veje ali korenine so različnih vrst lesa, vse pa prikazujejo rojstvo Deteta Jezusa, Marijo in Jožefa. Jaslice imajo poleg svete družine še veliko drugih podrobnosti od ovčk, vola, osla, pastirjev, angelov in drugih svetopisemskih likov, ki so deležni pozornosti pri rojstvu Rešenika. Obiskali smo ga na domu, kjer nam je predstavil skoraj trideset izrezljanih jaslic, ki bodo te dni krasile božične razstave na različne lokacije.

Ne poznam bolj prepričljivega poslanstva, kot si ga je v svojem življenju zadal domžalski rezbar Marijan Vodnik. Že desetletja v kose debla kleše na način, da ohranja ves energetski potencial dreves in njihovo zaznano sporočilnost. Nikoli ni posekal drevesa za namene klesanja, a je marsikatero odmrlo drevo odrešil pozabe. Z dletom in batom ga na svojstven način obudi v novo življenje. Če bi bil Marijan Vodnik drevo, bi bil verjetno osameli bor, ki nekje visoko v gorah, obkrožen s skalnimi vrhovi, ponosno kljubuje vsem preizkušnjam in pripoveduje svojo zgodbo. Marijan Vodnik pravi, da kleše v les, s takim opisom pa se moramo strinjati, saj je naziv »rezbar« zanj in za njegovo delo res nekako preozek. »Drevo dojemam kot edini živ organizem na Zemlji, ki za naravo ni škodljiv. Raste v zemlji in se dviguje v nebo. Ljudje in živali – oboji naravi povzročamo škodo, edino drevo iz zemlje le črpa in raste …,« pravi Marijan Vodnik, domžalski rezbar, ki pozna zgodbo vsakega drevesa, v katerega je kdaj klesal.

Izklesane skulpture jaslic so avtorjeve izvirne pripovedi, v katere pretaka lastno filozofijo življenja. Največkrat se zato vanje naselijo človeške figure v različnih oblikah in interakcijah ter živali, ki ponazarjajo še več življenja. Ustvarjalni proces med ustvarjalcem in lesom poteka vselej v dialogu brez besed, z vizualizirano idejo, ki se spontano sprošča med klesanjem v dano formo debla. Da se sporočilo ustvarjene skulpture le ne izgubi, je Marijan Vodnik k vsaki izrezljani skulpturi podal posvetilo v besedah, ki v akrostihu razkrije naslov dela.

»Vsak kos debla, v katerega začnem klesati, je unikat, saj na svetu ni dveh enakih. Pri klesanju se ne omejujem s predvideno formo. Če se kaj odlomi, se temu prilagodim. Kaj zalepim edino v primeru, ko se med plastmi lesa pojavijo šibki spoji zaradi zunanjih vplivov, na primer zaradi pomanjkanja hrane, in mi je žal, da bi zaradi tega skulptura razpadla. Svojih izdelkov nikoli ne barvam, le s čebeljim voskom so obdelani, da so zaščiteni in da dobijo lesk. Tudi brusim jih ne nikoli,« je povedal Marijan Vodnik.

Marijan Vodnik je odličen poznavalec lesa. Je tudi učitelj številnih mlajših in starejših, ki jih navdušuje z ustvarjanjem. Prav posebno je njegovo razmišljanje o delu in klesanju. »Besede delati se pri kakršnem koli stiku z lesom zelo rad izogibam. Pri srečanju z njim preprosto uživam. Drevo in les, ki izvira iz njega, sta zame največji življenjski energiji, ki pa delujeta na okolje in človeka povsem neprisiljeno in samo takrat, ko smo sposobni to dojeti in sprejeti. V drevesnih deblih se glede na možnost njihove starosti skriva mnogo več zapisov naše preteklosti in sedanjosti kot v vseh drugih živih bitjih, seveda tudi v človeku. Prav zaradi tega se ne strinjam s sekanjem dreves, pomnikov naše preteklosti in simbola naših korenin. Ko se v svojem okolju odločamo o rušenju raznih objektov, uničujemo le delo človeških rok. Stara drevesa pa so naša naravna dediščina, ki vedno presega kratko dobo človeških življenj. Nič drugega nam ni treba storiti, le živeti jih pustimo,« pa za konec pove Marijan Vodnik.

V zadnjih triindvajsetih letih je imel Marijan Vodnik, diplomirani arhitekt, doma in v tujini več kot 640 samostojnih in skupinskih razstav svojih lesenih skulptur. Obdelal je več kot 500 dreves, od tega 70 različnih vrst. Vsako leto decembra ga prosijo, ali bi lahko razstavili njegove lesene jaslice, ki vzbujajo veliko občudovanja. Letos v Kulturnem domu v Grobljah ne bo razstave jaslic, zato je domžalski rezbar Marijan Vodnik skrbno izbral in pripravil svoje izrezljane jaslice za devet krajev po Sloveniji, ki bodo krasile razstave jaslic. Vse jaslice bodo odpotovale na nove lokacije v teh dneh.

Lepo vabljeni k spremljanju podrobnejše predstavitve rezbarij v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar, Foto in video: Miro Pivar

 

Tagi