Igrišča ne damo tudi v Domžalah

Premiera mladinskega filma ter pogovor po filmu

V četrtek, 5. septembra 2024, je v Mestnem kinu Domžale premierno potekala projekcija mladinskega filma z naslovom Igrišča ne damo. Po filmu je sledil pogovor z ustvarjalci, ki ga je vodil Jure Matičič, direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

Film pripoveduje zgodbo o mladih aktivistih. 12-letna Alma se z očetom preseli v novo sosesko v Ljubljani, kjer naleti na skejtersko središče in spozna Luno, vodjo skejterjev in strastno skejterko. Kljub začetnim napetostim se med dekletoma razvije prijateljstvo, ko Alma izve, da bo gradbeno podjetje, kjer je zaposlen tudi njen oče, porušilo igrišče z zelenimi površinami in zgradilo ogromno parkirišče. Alma se odloči boriti za ohranitev igrišča, dreves in čistega zraka ter se poveže z Luno in njeno družbo. Druščina ima le teden dni časa, da reši igrišče, njihov moto pa je: „Kdor zafrkne – naj crkne!“

Pogovora po filmu so se udeležili režiser Klemen Dvornik ter vseh pet glavnih igralcev: David Trontelj (JAKA), Niko Lemark (MARKO), Youri Friderich (RUDI), Kaja Šuštar (LUNA) in Domžalčanka Kaja Zabret (ALMA). Polna dvorana mladih in manj mladih obiskovalcev Mestnega kina Domžale je bila nad mladinskim filmom navdušena, še bolj pa nad mladimi igralci, ki so odlično odigrali svoje vloge. Vprašanj režiserju in mladim igralcem iz strani obiskovalcev ni manjkalo, vsi pa so sproščeno in navdušeno odgovarjali na vsa zastavljena vprašanja. Med obiskovalci so izžrebali dva srečneža, ki sta prejela čisto nova skejta. Po tem so se vsi preselili v preddverje dvorane, kjer so mladi igralci podpisovali razglednice s svojimi slikami in delili posterje, kar je bilo za mlade obiskovalce pika na i. Seveda ni manjkal niti burek, ki so ga obiskovalci z veseljem pojedli.

Režiser filma Igrišča ne damo, Klemen Dvornik, ustvarja na področju avdiovizualne industrije. Širši javnosti je znan tudi kot režiser ene najbolj uspešnih slovenskih nadaljevank, Jezero. Za svoje delo je prejel več nagrad. Poleg tega je aktiven član različnih stanovskih združenj in od leta 2016 poučuje televizijsko režijo na AGRFT.

»Kot oče dveh sinov imam priložnost na lastne oči videti, kako je danes otroštvo drugačno: kavbojce in indijance pred hišo so zamenjale digitalne bitke, najboljši prijatelji ne živijo v sosednji ulici, ampak na sosednjem kontinentu, krvava kolena in nosove so zamenjale pekoče oči in depresija. S filmom Igrišča ne damo! želim otrokom približati lepoto zunanje igre in druženja z vrstniki ter jim poslati sporočilo, da nikoli ne smemo obupati, ker če delujemo skupaj, lahko prispevamo k spremembi in gradimo boljšo prihodnost! Skozi avanturo Alme in njene družbe želim poustvariti emotivno in vizualno vznemirljivo pripoved, tako kot je bil zame v otroštvu navdihujoč film Poletje v školjki.« pravi režiser filma Klemen Dvornik.

Igrišča ne damo! je akcijsko-pustolovski film slovenskega režiserja Klemna Dvornika, ki spremlja dvanajstletne skejtarje v njihovi odločilni borbi za ohranitev priljubljenega igrišča. Ko pohlepna korporacija napove, da bo na njegovem mestu zgradila parkirišče, se mladi junaki pogumno postavijo po robu in se podajo na nepozabno avanturo. Gre za slovensko-češko-hrvaško-srbsko koprodukcijo, ki je nastala s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, RTV Slovenija, Češkega filmskega sklada, Hrvaškega avdiovizualnega centra, Ministrstva za kulturo Republike Srbije in Filmskega centra Srbije. Film je prejel tudi podporo evropskega programa Media za razvoj ter Eurimages za produkcijo.

Pomembno je, da šolska igrišča ostanejo dostopna vsem otrokom, saj so ključnega pomena ne le za njihovo zdravje, ampak tudi za dobro počutje njihovih družin. Zato pozivamo pristojne institucije, naj omogočijo dostop do igrišč in na ta način spodbujajo gibanje otrok in mladine na prostem. Kje drugje se ljudje lahko lažje srečujejo in razvijajo dobre medčloveške odnose kot pri igri? Odgovorni odrasli lahko največ prispevajo k varovanju igrišč pred razdiralnostjo posameznikov s svojo prisotnostjo, ne pa z zapiranjem igrišč in usmerjanjem otrok ter mladine pred zaslonske medije. Prihodnost bo vključujoča, solidarna, povezovalna in kulturna – ali pa je ne bo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi