“Gore nosimo v srcih” – izšel jubilejni zbornik GRS Kamnik

Sprehod skozi stoletje Društva GRS Kamnik

Ob zaključku jubilejnega leta 2022, ko je Društvo gorske reševalne službe Kamnik praznovalo stoletnico organiziranega gorskega reševanja na Kamniškem, je izšel jubilejni zbornik z naslovom Gore nosimo v srcih. Gorska reševalna služba Kamnik (1922–2022). Sprehod skozi stoletje Društva GRS Kamnik.

Uvodoma je Srečo Podbevšek, predsednik Društva GRS Kamnik, zapisal: »Čas neutrudno teče in piše zanimive reševalske zgodbe. Naši člani se jih spominjajo in jih beležijo. Ob okroglih obletnicah smo običajno zbrali take zapise. Tako je tudi po prehodu v novo tisočletje nastala knjiga z opisom zadnje dekade. Za to obdobje je za GRS Kamnik značilen visok porast obiska in nesreč v gorah, notranja konsolidacija članstva, nazadnje pa še epidemija in prioritetna usmeritev v zagotavljanje osnovnih pogojev za delo. Tako smo šele ob stoletnici delovanja uspešno pridobili svoje lastne društvene prostore. Izkušnje iz teh opisanih zgodb so pestre in nam ob podoživljanju pomagajo pri razmisleku in oblikovanju smeri naše nadaljnje poti.«

V poglavju Spomin na preteklo desetletje so orisali delovanje društva med leti 2012 in 2021. V poglavju Ne dolžnost – želja pomagati so objavili pogovor z Janezom Koscem, Tonetom Trobevškom – Tanco, Janezom Podjedom, Miro Ažman in tremi pripravniki v GRS Kamnik. V poglavju Z očmi reševalca so nanizali bolj ali manj srečne zgodbe z reševanj. Zgodilo se je tudi meni, je naslov dveh intervencij, ki so se zgodile njihovemu reševalcu med plezanjem v steni Planjave in zdravnici – reševalki Evi Pogačar na njihovem terenu na Veliki planini. V poglavju Prvi med enakimi so svoje vtise zapisali nekdanji načelniki, Cene Griljc, Janez Podjed in Rado Nadvešnik, ter inštruktorja Matej Bizjak in Janez Kosec. Poglavje Tudi to smo mi prinaša nekaj bolj humornih zgodb, utrinkov z aktivnosti, ki so bolj ali manj povezani z njihovim delovanjem ter zapise žena njihovih reševalcev. Poglavje Zgodbe, skrite za številkami, je analiza nesreč in reševalnega dela društva za obdobje 2011–2020. V poglavju Beseda zahvale so – kot že naslov pove  – zapisi njihovih rešencev. V zadnjem poglavju Društvo GRS Kamnik skozi čas se spominjajo svojih članov, ki so jih zapustili v desetletju 2012-2021 in se sprehodili skozi stoletje Društva GRS Kamnik, pri čemer so strnili utrinke vseh sto let.

Hodimo, hodimo, nič ne govorimo. Na obrveh se nabira led. Ko posvetim Mateju v obraz, se kar prestrašim – ledeni mož. Jasno mi je, da od tu ni umika. Če se umaknemo, nismo naredili nič. Smo pa tik pred ciljem. Vendar še ne vemo, za kakšno ceno. Izkušnje so slabe. Možgani narekujejo previdnost in umik. A duh pračloveka lovca in bojevnika ne popusti, tišči v breg, v meglo, v noč, v vihar, na pomoč ljudem na vrhu gore.

Rado Nadvešnik, Na viharnem Grintovcu

Prenos ponesrečenega skozi Dolski graben. (Foto: Janez Kosirnik)

Kot je zapisala glavna urednica dr. Irena Mušič Habjan, je »Jubilejna knjiga ob 100-letnici Društva Gorska reševalna služba Kamnik izšla kot zadnji načrtovani dogodek v sklopu praznovanj v tem letu. Rojevala se je že v letu 2021, pa vendar je, kot se skoraj redno dogaja pri izdaji knjig, večji zagon dobila šele v sredini tega leta. Pomislili boste, kaj pa je to, napisati kratek članek, zbrati vse v zborniku, malo pobrskati po arhivu, … pa je knjiga napisana. Žal ni tako. Kot urednici mi je bilo v veliko pomoč, da so bili nekateri pripravljeni napisati članke že takoj, drugi pa v malo večjem obsegu malo kasneje, kajti knjiga se je »polnila« skoraj (pre)počasi. Moji kolegi reševalke in reševalci v večji meri skrbijo za fizično in »tehnično« kondicijo, ki je potrebna pri reševanju v gorah, in zaradi tega sestavljamo to čudovito druščino, nekoliko težje pa sedejo za računalnik. Namen knjige je zbrati in popisati predvsem zadnje desetletje reševanj, usposabljanj, preventivnih dogodkov in ostalih društvenih dejavnosti, med katerimi smo veliko našega prostovoljnega časa porabili za pridobitev lastnih prostorov. Pričujoča knjiga je tudi zapis nekega časa, v njej se prepletajo zgodbe reševalcev in rešencev, v njej popravljamo napake iz preteklih knjig Zgodovina reševanja v gorah nad Kamnikom in Želja pomagati. Upamo, da nam je uspelo.«

Iskanje ponesrečenega planinca na Grintovcu (Foto: Simon Kurinčič)

Knjiga je bogato opremljena s fotografijami in grafi. Urednici je bil v pomoč uredniški odbor v sestavi: Vladimir Habjan, France Malešič, Srečo Podbevšek in Tadej Trobevšek. Knjiga ima 208 strani večjega formata trde vezave. Cena je 20 evrov, možno jo je kupiti na društvu.

Miha Ulčar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi