Glasbenike Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik njihova različnost združuje

 Kulturna društva se predstavijo

Simfonični orkester Domžale – Kamnik je nastal jeseni leta 1971 z združitvijo salonskega orkestra Zavoda za glasbeno izobraževanje Domžale in kamniškega Komornega orkestra. Orkester z več kot 50 člani sestavljajo ljubitelji glasbe: učenci osnovnih šol, dijaki, študenti različnih smeri, obrtniki, zdravniki, ekonomisti, komercialisti, inženirji strojništva, organizatorji dela, glasbeniki instrumentalisti in učitelji glasbe. Ob poslušanju orkestra se čuti posebna povezanost med člani, saj ni bil nikoli v ospredju posameznik, temveč skupina. Glasbenike njihova različnost združuje, tako se drug od drugega učijo, medsebojno sodelujejo, se dopolnjujejo, prilagajajo, predvsem pa uživajo ob skupnem muziciranju in želijo to prenesti tudi na poslušalce.

V organizaciji JSKD OI Domžale, Knjižnice Domžale in Zveze kulturnih društev Domžale je v sredo, 7. decembra 2022, potekal zadnji letošnji dogodek poimenovan Kulturna društva se predstavijo. Vse prisotne je uvodu pozdravila Klavdija Gregorin Štiftar, predsednica Zveze kulturnih društev Domžale, ki je tudi napovedala in predstavila goste tokratnega srečanja. V družbo so povabili nekaj odličnih glasbenikov Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik.

Simfonični orkester Domžale – Kamnik je odlična zasedba z bogato tradicijo. Nedavno je orkester praznoval 50 – letnico delovanja in prejel zlato plaketo Občine Domžale. Podrobneje sta delovanje in simfonični orkester predstavila Luka Vasle in Mirjam Šuštar Peterka, dve skladbi pa so zaigrali Samo Mikuš (violina), Nina Grum (violina), Ariana Kupšek (viola) in Špela Dragar (violončelo).

Obiskovalci dogodka Kulturna društva se predstavijo so poslušali dialog med dvema članoma orkestra, s tem pa izvedeli večinoma vse o nastanku in delovanju orkestra. Orkester z več kot 50 člani sestavljajo ljubitelji glasbe: učenci osnovnih šol, dijaki, študenti različnih smeri, obrtniki, zdravniki, ekonomisti, komercialisti, inženirji strojništva, organizatorji dela, glasbeniki instrumentalisti in učitelji glasbe. Ob poslušanju orkestra se čuti posebna povezanost med člani, saj ni bil nikoli v ospredju posameznik, temveč skupina. Glasbenike njihova različnost združuje, tako se drug od drugega učijo, medsebojno sodelujejo, se dopolnjujejo, prilagajajo, predvsem pa uživajo ob skupnem muziciranju in želijo to prenesti tudi na poslušalce. So amaterji, a zvenijo kot profesionalci, pravijo za sebe.

Simfonični orkester Domžale – Kamnik je nastal jeseni leta 1971 z združitvijo salonskega orkestra Zavoda za glasbeno izobraževanje Domžale in kamniškega Komornega orkestra. Dirigent obeh orkestrov je bil Tomaž Habe, ki je poučeval violino v Glasbeni šoli Domžale, eno leto pa tudi v Kamniku. V tem času je bil ravnatelj obeh glasbenih šol Stane Habe. Orkestra sta že prej tesno sodelovala in si izmenjavala inštrumentaliste. Sodelovanje obeh občin na glasbenem področju je podpiral tudi Božo Matičič, ljubiteljski glasbenik in takratni predsednik Socialistične zveze delovnega ljudstva v Kamniku. 28. februarja 1972 je bila združitev uradno potrjena z aktom o ustanovitvi društva z imenom Simfonični orkester Domžale – Kamnik. Na začetku je imel 36 članov. Deloval je pri Zvezi kulturno-prosvetnih organizacij Domžale in Kamnik. Sestavljali so ga glasbeniki, večinoma učenci in učitelji Glasbenih šol Domžale in Kamnik. 7. julija 1972 je orkester nastopil na slovesnem odprtju muzeja Jelovškove umetnosti v grobeljski cerkvi in ob tej priložnosti prejel Kersnikovo nagrado. Priznanje je spodbudilo takrat že 42-članski orkester, da je razširil svoj program.

Od ustanovitve orkestra do leta 1992 je opravljal delo umetniškega vodje in dirigenta Tomaž Habe, za njim pa je 1. februarja 1993 to mesto prevzel Aleksandar Spasič, ki je orkester vodil do leta 2002. V tem času se je orkester suvereno uveljavil tudi v zahtevnejšem programu in kljub svoji amaterski sestavi začel prodirati na profesionalno raven, predvsem pa je vsako leto znova dokazal, da ima pomemben delež pri ustvarjanju glasbene in kulturne podobe Domžal in Kamnika. Jeseni 2002 je vodenje orkestra začasno prevzel ponovno Tomaž Habe do 1. septembra leta 2003, ko je nastopil Stefan Garkov. Od začetka sezone 2004/2005 do konca sezone 2008/2009 je bil stalni dirigent in umetniški vodja Simon Dvoršak. Od začetka sezone 2009/2010 do konca leta 2013 je orkester vodil Simon Krečič. Decembra 2013 je vodenje orkestra prevzel Slaven Kulenović, ki se po letošnjih novoletnih koncertih v Kamniku in Domžalah na žalost poslavlja in se podaja v nove zgodbe. Več v zgornjem videu.

Klavdija Gregorin Štiftar je na srečanju še povedala, da želijo s ciklom dogodkov nadaljevati, zato vabijo vsa zainteresirana društva, da se javijo za predstavitev v prihajajočem letu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi