Folklorno društvo Groblje: Ohranjamo in poustvarjamo folklorno izročilo

Kulturna društva se predstavijo

Člani Folklornega društva Groblje Domžale že 17 let ohranjajo ter poustvarjajo folklorno izročilo Slovenije. Veliko nastopajo v domačem kraju, po Sloveniji in v tujini. Vsakoletno prirejajo mednarodni folklorni večer »V Grobljah kot nekoč«. Z namenom prenosa ljudske dediščine na mladi rod prirejajo otroški folklorni festival »Pleši, pleši črni kos«. V Knjižnici Domžale so obiskovalcem priredili pregled dejavnosti ter izvedli folklorno delavnico in z njo predstavili svoje delovanje.

V organizaciji JSKD OI Domžale ter Knjižnice Domžale je v sredo, 20. marca 2024, v prostorih domžalske knjižnice potekal dogodek »Kulturna društva se predstavijo«, na katerem se je tokrat predstavilo Folklorno društvo Groblje. Obiskovalce je v uvodu pozdravila Ana Pavlič, predsednica Zveze kulturnih društev Domžale ter na kratko predstavil društvo, ki so ga tokrat gostili.

Dr. Franc Hribovšek, predsednik Folklornega društva Groblje je podal nekaj besed o društvu. Pozneje pa je izčrpno predstavil godce Folklornega društva Groblje, kjer imajo dva harmonikarja, basista in violinista, to so Darko, Ivan, Marjan in Tomaž, po predstavitvi so odigrali nekaj pesmi, pozneje pa spremljali folklornike pri koroških in prekmurskih plesih. Tercet Folklornega društva Groblje, kjer tri dekleta, Betka, Pavlina in Meta pojejo od leta 2020, nam je predstavil štiri ljudske pesmi. Plesalke in plesalci, šest parov jih je bilo, pa so zaplesali po taktih godcev koroške in prekmurske plese. Poleg dr. Franca Hribovška, predsednika Folklornega društva Groblje, je bila prisotna tudi Nevenka Unk Hribovšek, umetniška vodja skupine.

Obiskovalci so izvedeli da so plesalci doma v baročnih Grobljah, na obrobju Domžal, nedaleč od glavnega mesta Slovenije. Ohranjajo in poustvarjajo folklorno izročilo Slovenije. Kot folklorna skupina delujejo od oktobra 2007. Takrat so bili pod okriljem Kulturnega društva Groblje, leta 2015 pa so se preimenovali v Folklorno društvo Groblje Domžale. Plesalci, večinoma krajani domžalske občine, so takoj v prvem letu stopili na oder. V začetku delovanja so, povsem razumljivo, negovali gorenjsko ljudsko plesno izročilo, kasneje so gorenjskim odrskim postavitvam pridodali koroške in dolenjske, nazadnje pa še splet prekmurskih. Ker so noše drage, članov pa je okoli 30, od tega jih pleše sedem parov, si ne morejo privoščiti noš iz drugih slovenskih pokrajin, kar bi jim bilo dobrodošlo, saj bi s tem razširili svoj program plesnega izročila.

Kot smo lahko slišali, je bilo v Domžalah zelo dejavno Društvo narodnih noš. Člani so predstavljali slovenske narodne noše, zato so dobili zamisel, da bi lahko tudi zaplesali. Iskali so primerno domovanje in kompetentnega umetniškega vodjo. Sreča se jim je namenila v Grobljah. Predsednik Kulturnega društva Groblje Anton Košenina, ki se je tudi udeležil predstavitve, jih je toplo sprejel v društvo in jim ponudil dvorano, vodenje vaj pa je prevzela Nevenka Unk Hribovšek in tako se je rodila grobeljska folklora.

Folklornike spremlja tudi skupina godcev, brez katerih folklorniki ne bi mogli plesati. Tako imajo v skupini  dva harmonikarja, eden na frajtonarco, drugi na klavirsko, basista, ki igra na bas z lokom, to pa pomeni, da gode, ter po novem violinista dr. Tomaža Habeta.

Vodstvo društva, ki skrbi za vaje, nastope in prepoznavnost društva pa sestavljajo: Dr. Franc Hribovšek, predsednik. Čeprav že v letih, je Franci nepretrgoma plesal zadnjih dvajset let, vodi eno upokojensko folklorno skupino, junija 2015 pa je prevzel dolžnosti predsednika Folklornega  društva Groblje. Glede na to, da je usposobljen za vodenje odraslih folklornih skupin, lahko priskoči v pomoč Nevenki. On je dal pobudo za ustanovitev vsakoletnega mednarodnega folklornega večera »V Grobljah kot nekoč« in otroškega folklornega festivala »Pleši, pleši, črni kos«. Sedaj ne pleše več, je pa izredno strokovno dejaven na folklornem področju.

Nevenka Unk Hribovšek, umetniška vodja. Nevenka je že skoraj štirideset let navdušena plesalka. Plesala je pri slavnih skupinah Emona in Tine Rožanc v Ljubljani. V času petletnega bivanja v Nemčiji je za pet let prevzela vodenje jugoslovanske folklorne skupine v Darmstadtu. Pred dvajsetimi leti se ponovno posvetila folklori. Osem let je vodila veteransko folklorno skupino Tine Rožanc, leta 2007 je prevzela umetniško vodenje folklorne skupine Groblje. Nevenka je za njen prispevek k delovanju društva 2017 leta prejela nagrado Občine Domžale.

Folklorno društvo Groblje, Domžale, kot smo že zgoraj napisali, letos praznuje že 17 let uspešnega delovanja, v okviru katerih so se plesalci in plesalke izkazali tako v folklornih plesih kot v organizaciji in izvedbi vrste prireditev, pozabili pa niso niti na prizadevanja, da folklora tudi v prihodnje ostane pomemben del kulturne dediščine, ki jo posredujejo mladim generacijam. Blizu 300 nastopov se je zbralo doslej – velikih in majhnih, vsi pa težko pričakovani in nagrajevani s številnimi pohvalami, glasnimi aplavzi in zadovoljstvi tako folklornikov kot vseh, ki so imeli priložnost, da jim prisluhnejo in si jih ogledajo. Radi nastopajo, pa naj bo samostojno ali skupaj z drugimi. Tako vedno radi zaplešejo in zapojejo ter zaigrajo tudi za starejšo publiko, ki se prijetnih kulturnih dogodkov vselej razveseli.

Včasih se zdi, kot bi bila kultura in umetnost prav posebni področji. Skrbni hraniteljici tistega nekaj, kar v različnosti ločuje in v prepoznavnosti združuje. Kultura in umetnost vračata upanje in na subtilen način dramita iz sna. Na svojevrsten način nagovarjata in božata človeško dušo. Šepetata tisto nekaj, kar v človeku vzbudi posebne občutke. Najsi bodi gre za navdušenje ali ne-strinjanje. Ne glede na to, pa kulturno in umetniško ustvarjanje človeka nikoli ne pustita ravnodušnega. Nagovorita in zapolnita tisto praznino, ki človeku povrne občutke in željo po življenju.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi