Ekipa Mestnega kina Domžale izbrala naj 5 filmov leta 2023

Pred vstopom v novo leto, so se mnogi lotili inventure starega leta. Tudi ekipa Mestnega kina Domžale je tako sestavila lestvico petih najboljših filmov leta, ki se je ravnokar izteklo. Ožja in širša ekipa je decembra 2023 pripravila seznam filmov, ki so se jih dotaknili, tako ali drugače “ostali” z njimi ali pa so v vseh pogledih predstavljali nekakšen presežek.

Prehod iz starega v novo leto je pogosto pospremljen s številnimi pregledi in bilancami. Le te nam pomagajo zaokrožiti iztekajoče se leto in snovati projekte, vizije in dejanja, ki jih potihem želimo ali celo nameravamo realizirati v novem letu. Včasih pa so pregledi samo način, s katerim želimo združiti in izbrati določene spomine, ki jih želimo s seboj odnesti na poti k novim izzivom.

Člani ekipe so glasovali za kar 58 različnih filmov, od katerih so izglasovali najboljših pet, ki so po mnenju ekipe Mestnega kina Domžale vsi fantastični. Izbrani filmi so v letu 2023 prejeli tako s strani ekipe, obiskovalcev kinematografov in filmskih kritikov številne pozitivne odzive. Prepričani smo, da ste si tudi vi marsikaterega od njih zagotovo že ogledali.

Izbrani filmi so bili nominirani in tudi prejemniki številnih festivalskih nagrad in priznanj.

V kolikor si filma iz seznama v minulem letu niste ogledali ali bi si ga znova želeli ogledati v Mestnem kinu Domžale v butični kino dvorani (Kinoklub), kjer boste lahko uživali v ogledu filma iz enega izmed 22. udobnih foteljev, lepo vabljeni k spremljanju predvidenega programa predvajanj v mesecu januarju 2024. Program je dosegljiv na spletni strani Mestnega kina Domžale in v objavi na koncu opisa izbranega filma.

Naj 5 filmov leta 2023 po izboru ekipe Mestnega kina Domžale

1. Oppenheimer

»Ne bodo se je bali, dokler je ne bodo razumeli. In ne bodo je razumeli, dokler je ne bodo uporabili. Teorija vas bo pripeljala le tako daleč.« J. Robert Oppenheimer

Zgodba novega filma Christopherja Nolana spremlja ameriškega znanstvenika J. Roberta Oppenheimerja in njegovo vlogo pri razvoju prve atomske bombe. Obenem pa raziskuje njegov osebno razcepljenost, saj mora tvegati uničenje sveta, da bi ga rešil.

Zgodovinsko dramo Oppenheimer si lahko v Mestnem kinu Domžale znova ogledate v nedeljo, 28. januarja 2024, ob 19. uri, (Kinoklub)

2. Tar

Todd Field (V pasti, Mali otroci) raziskuje teme moči in slave ter zastavlja večno vprašanje, ali lahko umetnost ločimo od umetnika. Cate Blanchett je za vlogo genialne in brezobzirne dirigentke na vrhuncu kariere zasluženo prejela zlati globus in nagrado za najboljšo igralko v Benetkah. Šest nominacij za oskarja, med drugim za najboljšo glavno igralko, film in režijo!

V januarju 2024, v Mestnem kinu Domžale ni predvideno projeciranje psihološke drame Tár.

3. Anatomija padca

Uspešna nemška pisateljica Sandra, njen francoski mož Samuel in njun slabovidni enajstletni sin Daniel živijo odmaknjeno življenje v odročnem kraju v francoskih Alpah. Nekega dne pa Samuela najdejo mrtvega v snegu pod njihovo hišo … Je skočil? Padel? Ali pa ga je ubila žena?

Justine Triet (Sibyl) v razburljivi sodni drami secira primer smrti in razpad zakonske zveze. Film z izjemno Sandro Hüller v glavni vlogi je osvojil zlato palmo na zadnjem festivalu v Cannesu.

Dramo Anatomija padca si lahko v Mestnem kinu Domžale znova ogledate v nedeljo, 7. januarja 2024, ob 20. uri, (Kinoklub).

4. Duše otoka

Na Irskem leta 1923 divja državljanska vojna, a le streljaj od burnih dogodkov, na majhnem, konzervativno urejenem otočku življenje teče kot običajno. Pádraic skupaj s sestro živi v skromni koči in se preživlja kot pridelovalec mleka. Vsako popoldne se skupaj s prijateljem, starejšim glasbenikom Colmom, odpravi v lokalni pub. A slednji nekega dne zavrne skupni odhod v gostilno in brez obrazložitve konča njuno prijateljstvo. Osupli Pádraic poskuša s pomočjo svoje sestre Siobhan in težavnega otočana Dominica na vsak način popraviti razpadlo prijateljstvo, vendar njegova prizadevanja vedno znova naletijo na gluha ušesa. Ko Colm nekdanjega prijatelja sooči z ultimatom, se napetost še poveča, njuna dejanja pa imajo daljnosežne posledice za vso vaško skupnost.

V januarju 2024, v Mestnem kinu Domžale ni predvideno projeciranje komične drame Duše otoka.

5. Sveti pajek

Mašhad, duhovna prestolnica Irana. Po mračnih stranskih ulicah se na motorju vozi moški in išče prostitutke. Zvabi jih k sebi domov, zadavi z njihovo naglavno ruto, nato pa medije obvesti, kam je odvrgel truplo. Said Hanei, zgleden državljan in vzoren družinski oče, verjame, da z uboji »moralno pokvarjenih žensk« le izpolnjuje svojo versko dolžnost in čisti ulice »svetega mesta«. Medtem ko število žrtev narašča, v Mašhad pripotuje novinarka Rahimi, da bi raziskala, zakaj policiji še ni uspelo prijeti zločinca …

V januarju 2024, v Mestnem kinu Domžale ni predvideno projeciranje kriminalne drame Sveti pajek.

Pravkar smo vstopili v leto 2024 in tudi v tem letu se v Mestnem kinu Domžale obetajo projekcije svetovno znanih, tudi nagrajnih filmov, zato lepo vabljeni k pregledu razporeda in urnika filmskih projekcij na spletni strani Mestnega kina Domžale.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

 

Tagi