Domžalska premiera slovenskega filma Sanremo

Slovenski kandidat za mednarodnega oskarja

Bruno in Duša živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja. To je zgodba filma Sanremo, ki je v četrtek, 7. oktobra 2021 doživel premiero v Mestnem kinu Domžale. Pogovoru z ustvarjalci filma, ki ga je vodil Jure Matičič, pomočnik direktorice Kulturnega doma Franca Bernika in programski vodja Mestnega kina Domžale, so se odzvali režiser in scenarist Miroslav Mandić, glavni igralec Sandi Pavlin ter montažer Andrej Nagode.

V pogovoru po projekciji filma je režiser Miroslav Mandić dejal, da sprašuje ali čustva lahko premagajo bolezen. Zanima ga nenavadna atmosfera doma za starejše, ki niha med poetičnostjo in nekim višjim spoznanjem, povezanim s starostjo in otroškostjo, ki se človeku vrača v obdobju, ko sam ne more več skrbeti zase.

Med pogovorom z ustvarjalci filma, so obiskovalci izvedeli marsikaj zanimivega in tudi razne zgode in nezgode s snemanja, čakanja na sneg, o megli, ki jo je v filmu kar nekaj … Demenca je v filmih običajno prikazana na dva načina: bodisi kot »resna« (melo)drama, ki pripoveduje o usmiljenju do ubogih starih ljudi ali pa kot komedija, ki poskuša nezgode in pozabljivost spremeniti v neobčutljive šale in poceni smeh. Kot je povedal igralec Sandi Pavlin, je Mandiću  s tem filmom uspelo nekaj posebnega, saj demenco obravnava na nežen in kinematografsko human način.

Film Sanremo v režiji Miroslava Mandića je zgodba o dveh prebivalcih doma za starejše občane. Film pa je tudi slovenski kandidat za mednarodnega oskarja.

Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje, koproducenta pa sta italijanski Incipit Film in RTV Slovenija. Celovečerec Sanremo je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in Studia Viba film ter filmske komisije Furlanije – Julijske krajine, regionalnega avdiovizualnega sklada Furlanije – Julijske krajine in italijanskega ministrstva za kulturo.

Miroslav Mandič je bil rojen v Sarajevu, kjer je študiral primerjalno književnost. Zatem je iz scenaristike in režije diplomiral na Univerzi Kolubija v New Yorku. Po kratki filmski poklicni poti v rodni Bosni in Hercegovini je med vojno emigriral na Češko, kjer je režiral številne dokumentarce. Trenutno živi in dela v Sloveniji.

Zanimiv pogovor, ki je večkrat potekal v humornem tonu, si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi