Domžalska premiera slovenske komične drame Inventura

Igrani prvenec Darka Sinka je tragikomedija o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Film je dobil štiri Vesne na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Zgodba filma je nadvse zanimiva. Boris Robič je povsem običajen človek, preveč običajen, da bi bil komu v napoto. A nekega dne po večerji nekdo strelja nanj skozi okno. Ker policija ne najde osumljencev, primer kmalu zaključi. Boris pa se s tem ne more sprijazniti in sklene, da bo zadevo raziskal sam.

V pogovoru, ki je potekal v okviru domžalske premiere filma, ki je bila v Mestnem kinu Domžale na sporedu v četrtek, 5. maja 2022, so se z gosti dotaknili najrazličnejših vprašanj, ki jih odpira film ter tako spregovorili o medsebojnem zaupanju, česa se oprimemo, ko se razblini vsakdanja samoumevnost in nenazadnje tudi o humorju kot pomembi začimbi v filmu in življenju na sploh. Pogovoru po projekciji filma, ki ga je vodil Jure Matičič, so se odzvali producent filma Vlado Bulajić, avtor glasbe Matija Krečič, montažer filma Matic Drakulić, igralka Mirel Knez ter igralca Dejan Spasić in Radoš Bolčina.

Režiserju Darku Sinku, ki je idejo za film dobil v zgodbi Karla Čapka Morilski napad, je s ključno spremembo, s tem ko je glavnega junaka iz politika spremenil v navadnega državljana, uspelo ustvariti zanimivo študijo odnosov, tako družinskih kakor tudi  družbenih, pri čemer se za bistveno vezivo življenja v skupnosti izkaže zaupanje. Ta krhka vrednota, ki je v moralni stihiji hitro izgubljena in težko spet pridobljena, se do neslutenih razsežnosti razmahne njen protipol. V tem delu se film, čeprav ni in niti noče biti političen, vseeno dotakne aktualnega stanja v slovenski družbi, kjer prav izguba zaupanja načenja tkivo skupnosti. Resnično smo gledalci uživali v tej jedki slovenski moraliteti z odličnim igralcem Radošem Bolčino v vlogi običajnega, prijetnega možakarja, ki se po nepojasnjenem strelskem napadu pogrezne v eksistencialno paranojo. Tako nas film opomni, da je tudi s suhim humorjem možno spregovoriti o nestabilnosti, ki se lahko skriva pod mirno človeško površino.

Film se ne ukvarja toliko s preiskavo kot z metaforično osebno inventuro ter iskanjem smisla v včasih neprijetnih in celo nevarnih naključjih. Izbira Radoša Bolčine za vlogo Borisa je zadetek v polno: kot gledališki igralec zna izvrstno poudariti bolj izjemne vidike Borisove običajnosti, vendar brez vsakršne teatraličnosti. Bolčina na svojih ramenih nosi ves film, ko pa se znajde v kadru z drugimi igralci različnih občutljivosti in ozadij, njegova igra deluje naravno in lahkotno. Režiser poleg talenta za delo z igralci izkazuje tudi izjemen estetski čut. Zato je film Inventura suveren in eleganten igrani prvenec, ki je vreden ogleda že zaradi konca, ki marsikoga ne pusti ravnodušnega. Film bodo v Mestnem kinu Domžale vrteli še nekaj časa.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi