Domžalska premiera prvega slovenskega celovečernega božičnega filma Kapa

Prvi slovenski božični celovečerni film režiserja Slobodana Maksimovića (Nika, 2016) zgodbo o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, preplete z močno vero v čudeže in jo poveže v topel, humoren in mestoma tudi napet film.

V petek, 18. novembra 2022, smo tudi v Mestnem kinu Domžale dočakali premiero težko pričakovanega prvega slovenskega mladinskega božičnega filma Kapa. Polno dvorano mladih gledalcev so v pogovoru po ogledu filma razveselili igralci Kaja Podreberšek, Emil Kulovič, Tilen Kolbe in Jernej Kuntner ter producentka Ida Weiss. Z njimi se je pogovarjala Lučka Berlot, pomočnica direktorja Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

»V času snemanja seveda ni manjkalo prigod, od padcev do strganih hlač, predvsem pa je bilo veliko zabave in smeha,« sta poudarila Emil Kulović in Tilen Kolbe. Najmlajša članica ekipe Kaja Podreberšek pa je bila nad uspehom filma zelo navdušena: »Doma imam kar dve najljubši kapi. Prva je seveda iz filma, druga pa s takšnimi ušeski, ki migajo. S filmom smo tudi že kar nekaj prepotovali, najlepše spomine pa imam na festival v Zlinu. Tam sem podpisala svoj prvi avtogram, pa prvič sem se sprehodila po rdeči preprogi.« Nekaj besed o produkciji filma je povedala Ida Weiss, Jernej Kuntner pa je kot šofer avtobusa v filmu, povedal nekaj o tej izkušnji.

Erik je devetletni deček, ki živi v mladinskem domu. Njegova edina vez s staršema je kapa, ki jo ima ves čas na glavi, saj mu jo je spletla mama. Ves čas se mora braniti pred dečkoma in starejšo deklico, ki ga izkoriščajo in zafrkavajo. Njegova edina božična želja je, da bi šel domov. Sedemletna Lučka prihaja iz premožne družine, ki ji lahko kupi vse. Le sestrice ne. In kužka, ki si ga želi za božično darilo. A čarobni čas praznikov pripravlja presenečenje za oba. Erik je v mladinskem domu izžreban, da božič preživi pri Lučkini družini. Otroka se tako znajdeta skupaj, ne da bi hotela. Lučka se zmrduje, Erik pa v njej vidi le razvajeno deklico. Sredi noči v dnevni sobi zalotita Božička. Po spletu okoliščin se skrijeta v njegov avto in kmalu se znajdeta na ulici. Začne se prava božična pustolovščina, ki v eni sami noči obema prinese izpolnitev želja, a ne čisto tako, kot sta pričakovala.

Ob zaključku pogovora so na oder prinesli tudi smrekico, na katero so nataknili božično zvezdo, dva mlada obiskovalca, ki sta imela ta dan rojstni dan, pa sta prejela posebno darilo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video; Simona Pivar

Tagi