Domžalska premiera najbolj vročega slovenskega filma Prasica, slabšalni izraz za žensko

Mlada slikarka Eva kadi, pije, se priložnostno drogira, žurira in ne najde navdiha za slikanje. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in povrh vsega ji že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja in se po pomoč obrne na spletni brskalnik. Prasica je film o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. To je kot komedija v jeziku z ulice.

Prasica, slabšalni izraz za žensko je film, ki nas je najbolj presenetil in očaral. Film, ki poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov. Ne igra na karto v evropskem art filmu trendovskega minimalizma, ampak izrablja vse, kar se mu ponuja – od plazu besed do tišine, od plesa do posedanja v mali kuhinji in drogeraških tripov. In v vsem je dober. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije.

Najbolj vroč slovenski film v zadnjem času je bil predvajan tudi na velikem platnu Mestnega kina Domžale. V soboto 19. marca 2022, je namreč potekala domžalska premiera komedije Prasica, slabšalni izraz za žensko, po projekciji filma pa je sledil še pogovor z ustvarjalci filma, ki sta se ga udeležili režiserka filma Tijana Zinajić in scenaristka Iza Strehar, pogovor je vodil Jure Matičič.

Na domžalski projekciji filma Prasica je potekal še filmski pogovor z režiserko Tijano Zinajić in scenaristko Izo Strahar. Pogovor je vodil Jure Matičič.

Filmski prvenec režiserke Tijane Zinajić in scenaristke Ize Strehar je na Festivalu slovenskega filma pobral sedem vesen, tudi glavno nagrado žirije za najboljši celovečerni film in nagrado občinstva. Na festivalu Liffe je Prasica v hipu razprodala vse ljubljanske projekcije.

Film režiserke Tijane Zinajić, ki se je predstavil domžalski publiki, je imel mednarodno premiero lani v Valencii, na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je prejel sedem nagrad Vesna, tudi glavno nagrado žirije za najboljši celovečerni film ter nagrado občinstva. Na festivalu Liffe je v hipu razprodal vse ljubljanske projekcije.

V filmu lahko slišimo predstavnike sodobne urbane glasbe, kot so Koala Voice, Matter, balans, Popotnik, YGT, Futurski, Čao Portorož, Srečna mladina, Pizda Materna, FFX, PTČ, Sajsi MC, Blaž in Ichisan, pa tudi skupino Hazard ter Ota Pestnerja.

Režiserka Tijana Zinajić.

Svoja likovna dela so za film prispevali umetniki in umetnice mlajše generacije: Petra Korent, Petar Zekić, Tina Sapundžić, Monika Slemc, Klara Šlenc in Boris Beja. Film sta finančno podprla Slovenski filmski center, javna agencija RS in Viba film. Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija. Film je del nacionalnega filmskega programa.

Tijana Zinajić– režiserka (1973) je večkrat nagrajena gledališka režiserka. Ima tudi bogate izkušnje iz filmske režije. Nazadnje je bila producentka, režiserka, scenaristka in igralka v filmu Zgodbe iz sekreta. Za seboj ima tudi številne vloge v TV serijah. Prasica, slabšalni izraz za žensko je njen samostojni filmski režijski prvenec.

Scenaristka Iza Strehar.

Izza Strehar – scenaristka (1992) je kljub mladim letom prejela že štiri Grossmanove nagrade za scenarije za kratke filme in enkrat Žlahtno komedijsko pero. Deluje kot dramaturginja, dramatičarka in scenaristka. Njena dramska besedila so bila uprizorjena v Mestnem gledališču Ljubljanskem in SLG Celje. Prasica, slabšalni izraz za žensko je njen prvi realiziran scenarij za celovečerec.

Pogovor z režiserko in scenaristko, ki je potekal po domžalski premieri, si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi