Domžalska premiera mladinske komedije Kaj pa Ester?

V slovenske kinematografe je prišla mladinska komedija Kaj pa Ester?, v kateri spremljamo zgodbo mlade študentke filmske režije. Za njeno srce se potegujeta njen nekdanji fant Kaj, ki ga igra Bojan Cvjetićanin, pevec skupine Joker Out, in Vanda, ki jo je upodobila Diana Kolenc. Na premieri smo poklepetali z igralci, na spletu pa je že zakrožila peticija, da bi film prišel tudi v kinematografe v tujini.

V petek, 15. decembra 2023, so v Mestnem kinu Domžale premierno zavrteli film Kaj pa Ester? Film govori o ljubezni in najstniških tegobah. Eno od glavnih vlog v filmu igra pevec skupine Joker Out, Bojan Cvjetićanin. Po premieri filma so se polni dvorani najstnikov in nekaj starejših gledalcev pridružili producentka Jerca Jerič, igralke Mila Peršin, Suzana Krevh in Katja Predan, scenarist in režiser Tosja Flaker Berce, igralec Žiga Čamernik in producent Andraž Jerič. Pogovor je vodil Jure Matičič, direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

»Ustvarjalci ves čas srkamo vse, kar smo videli, in nato to na nek način uporabimo v svojem delu. Sem velik oboževalec najstniških filmov in serij, tako da moram omeniti prelomno serijo iz devetdesetih Dawson’s Creek oziroma Simpatije, ki je večna inspiracija zame. Pri ustvarjanju smo dali veliko poudarka tudi na podobo, na kamero, scenografijo, kostumografijo, da ima film lastno podobo«, je v pogovoru dejal scenarist in režiser Tosja Flaker Berce.

V slovenskih filmih je seks redko prikazan na nekakšen seksi način in tudi za vaš film ne bi mogli reči, da gre v njem za erotiko. Vseeno pa so seksualne scene zabavne in niso namenjene vzbujanju nelagodja, prikazu protagonistove krivde ali česa podobnega. Kot je tipično za slovenske filme, je med snemanjem in prihodom filma v kino minilo več let, a to je očitno delovalo filmu v prid. V glavni vlogi naslovnega Kaja je Bojan Cvjetićanin, ki je od takrat zaslovel s svojo skupino Joker Out, v eni od stranskih vlog pa je Diana Kolenc, aktualna dobitnica nagrade Vesna za glavno žensko vlogo v prihajajočem filmu Opazovanje.

Kaj pa Ester? je celovečerni film, a je bil projekt sprva načrtovan kot miniserija. »Projekt smo posneli kot miniserijo, ampak smo imeli težave s tem, kam jo plasirati. Ko smo pripravili ogled, mi je moj mentor s fakultete Miran Zupanič predlagal, da bi jo lahko spremenili v film. Sam sem se že med snemanjem počutil, kot da snemam film, in zelo zadovoljen sem tudi s tem, kako je videti fotografija, za katero je poskrbel Peter Perunović, tako da bi bilo škoda, če tega ne bilo mogoče videti na velikem platnu«, je dejal scenarist in režiser Tosja Flaker Berce.

Filmska zgodba govori o Ester, ki zaključuje osnovno šolo in se veseli gimnazije. Upa, da bo tam življenje končno lahko zajemala z veliko žlico, zato na zadnji šolski dan pusti svojega dolgoletnega fanta Kaja. Vse gre kot po maslu, dokler se jeseni ne izkaže, da se je Kaj med počitnicami prepisal na isto gimnazijo, da bi bil bližje Ester … in bi storil vse, da jo dobi nazaj. Vse sošolke se postavijo na njegovo stran, Ester pa zaveznico najde v Vandi, s katero se domislita pretkanega načrta: pretvarjali se bosta, da sta v par, s čimer bo Vanda pridobila potrditev staršev, Ester pa oboževanje sošolcev. Sprva gre vse po planu, a z novimi čustvi se situacija kaj kmalu zelo zaplete.

Pogovor z ustvarjalci filma si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi