Kaj slovenci skrivajo v prtljažnikih?

Domžalska premiera filma GEPACK in pogovor z ustvarjalci in igralci filma

V kinematografe po Sloveniji je te dni prišel film GEPACK – celovečerni prvenec Žige Kukoviča, uveljavljenega ustvarjalca vsebin za družbena omrežja, ki zadnja leta prodira tudi v filmski svet. Gre za gverilski projekt, ki ga je v lastni režiji in ob popolni svobodi ustvarjanja posnel skupaj z ekipo mladih in zagnanih umetnikov. Cesta, očetov avto, štirje prijatelji in slepi potnik so elementi, ki jih v filmu prepleta scenarist in režiser Žiga Kukovič, ob tem pa spretno krmari med zabavnimi in napetimi prizori, ki bodo občinstvo nedvomno prikovali na sedeže.

Premiero filma smo doživeli v petek, 26. januarja 2024, tudi v Mestnem kinu Domžale, kjer je nabito polna dvorana obiskovalcev po končani premieri z dolgim aplavzom pospremila na oder igralce filma in ustvarjalce z režiserjem in scenaristom Žigo Kukovičem na čelu. Kar trinajst gostov od ekipe ustvarjalcev in igralcev se je udeležilo domžalske premiere. Pogovor je vodil direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale Jure Matičič.

V vznemirljivi pustolovščini se običajna pot na morje štirih prijateljev obrne na glavo, ko ugotovijo, da jih spremlja slepi potnik. Razkrije se nevarna mreža prevar, nepričakovanih zavezništev, junaki pa so postavljeni pred odločitve, ki bodo preizkusile njihovo prijateljstvo in zvestobo.

Kot je povedal režiser in scenarist Žiga Kukovič, je navdih za film bila resnična zgodba, ki se je zgodila prav njemu in igralcu Robertu Kladniku, ko sta se prvič s prijatelji odpravila na morje.  Ko so skušali uresničiti idejo o celovečernem filmu, so bili soočeni s številnimi neuspelimi poskusi pridobitve zunanjega financiranja in pomoči ustaljenih produkcijskih kanalov, zato so se ustvarjalci septembra 2022 le podali v gverilsko produkcijo brez proračuna, nevedoč, če jo bodo sploh kdaj zaključili. Produkcija s snemanjem je trajala  leto dni. »Nikoli nismo vedeli, ali bomo film sploh posneli do konca, kaj šele, če ga bo kdo videl. Skočili smo na glavo v neznano, naše duše pa so se zabavale ob popolni svobodi ustvarjanja,« pove Žiga Kukovič, ki filma ni le režiral, temveč se podpisuje tudi pod scenarij in montažo.

V pogovoru so mladi ustvarjalci večkrat poudarili, da je bilo gorivo, ki je poganjalo produkcijo filma, čista ljubezen. »Vprašanje, koliko denarja smo vložili v film, je nepomembno. Posneti celovečerni film je na papirju tako ali tako misija nemogoče. Mi se na to nismo ozirali, vsi smo bili v tem projektu s srcem in neskončno ljubeznijo do filma – drugega, kot to, nismo imeli,« je povedal Žiga Kukovič in izrazil hvaležnost in ponos, ki ga čuti ob dejstvu, da si njihov film sedaj deli platna z neprimerljivo večjimi in dražjimi studijskimi filmi. Da je celotno ekipo povezala posebna energija, ki se jasno kaže v končnem izdelku, je potrdil tudi glavni igralec Robert Kladnik: »Ni težko igrati prijateljstva, če te obdaja pravo prijateljstvo.«

Film je nastajal leto dni, sedaj pa je napočil čas, da zavzame kinodvorane širom države: V pogovoru je Žiga Kukovič dejal, da si še sanjati  ni upal o velikem platnu. Danes mu srce pleše v globoki hvaležnosti, da bo delo vseh umetnikov na tem projektu videno po celi Sloveniji. Rezultat pove nekaj o pripravljenosti  mladih in o kakovosti izdelka, katerega primarno in pravzaprav edino gorivo je bila ljubezen do filma.

Večer se je sklenil ob prijetnem druženju z gledalci in ustvarjalci v predverju domžalskega kulturnega doma.

Več pa si lahko ogledate v videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi