Domžalčan Miroslav Zidar ‒ legenda slovenske kinologije

Pes je že od nekdaj človekov najboljši prijatelj in zaveznik. Pes in človek sta se skozi zgodovino družila, saj sta potrebovala drug drugega in se dopolnjevala; tako je nastala kinologija, veda, ki nam pomaga razumeti psa in njegove potrebe. V današnjem času jo poznamo kot vedo, ki se ukvarja z vzrejo, vzgojo in izobraževanjem najboljšega človekovega prijatelja.

Kinolog Miroslav Zidar, ki od leta 1974 živi v Domžalah, ima za seboj izjemno bogato kariero. Sodnik za zunanjost, za delo službenih in reševalnih psov, za agility in ubogljivost. Kinologija sicer ni bila njegov poklic, a srce je zagotovo bilo na njeni strani. Slovenska kinologija je v letu 2021 praznovala svojo 100-letnico. Ob tej priložnosti je predsednik Kinološke zveze Slovenije (KZS) na slavnostni proslavi Miroslavu Zidarju izročil najvišje priznanje – priznanje za življenjsko delo na področju kinologije. Kdo je Miroslav Zidar, ki se je iz mladostnega ljubitelja psov razvil v izvrstnega poznavalca in se uvrstil med vodilne jugoslovanske in slovenske kinologe ter dosegel tudi veliko mednarodno veljavo?

Če bi morali na kratko opisati, kdo je Miroslav Zidar, bi zagotovo omenili, da je bil on lastnik psa Roula, ki je v sloviti jugoslovanski uspešnici Volk samotar izvrstno odigral psa Hunda. Film, v katerem je slovel tudi sloviti igralec Slavko Štimac, so snemali na Veliki Planini leta 1971.

Miroslav Zidar z glavnima igralcema v jugoslovanski uspešnici Volk samotar. Film so snemali na Veliki planini. Njegov nemški ovčar Roul je izjemno odigral svojo vlogo s sijajnim igralcem, takrat 13 – letnim Slavkom Štimcem. Film je prejel nagradi na Puljskem festivalu. Eno je v košari z odra odnesel tudi Roul. (Foto: arhiv Miroslava Zidarja)

Miroslav Zidar ima velike zasluge pri priznanju edine slovenske avtohtone pasme – kraškega ovčarja. Je avtor knjige O psih, ki jo imamo mnogi še vedno na domačih knjižnih policah in je izšla v sedmih izdajah. Bil je urednik revije Kinolog. Kot kinološki sodnik za vse pasme (mednarodni all-round sodnik) je na tem področju dosegel vrhunec. Ocenil je najmanj 50.000 psov.  Od leta 1978 je član Kinološkega društva Domžale, katerega ustanovni član je bil.

Miroslav Zidar ima veliko zaslugo za priznanje naše edine avtohtone pasme psov – kraškega ovčarja. (Foto: arhiv Miroslava Zidarja)

Nikoli ni skrival velike ljubezni do nemških ovčarjev, čeprav ceni vse pasme in je bil lastnik različnim kosmatincem. Kinologija ga je zanimala, ker je s tem spoznaval pasme in njihove karakterje. »Pes je vedno dobrodušen, razen ko za to nima pogojev, zna ceniti ljubezen in jo najmanj dvakrat vrača, je spoštljiv in zanesljiv prijatelj,« pravi Zidar. Delo s psi je kreativno, človeka razveseli in tudi razbremeni vsakodnevnih skrbi ali težjih trenutkov v življenju.

Miroslav Zidar na lavinskih tečajih leta 1972. (Foto: arhiv Miroslava Zidarja)

Kinologija je od njega zahtevala najmanj toliko energije kot redna zaposlitev. Življenje in ljubezen do psov si delita z ženo Željko Fon Zidar, ki je tudi mednarodna sodnica za ocenjevanje zunanjosti psov in predsednica Komisije otrok in pes pri Kinološki zvezi Slovenije. Bila je ustanoviteljica in predsednica Kluba ljubiteljev šnavcerjev in pinčev, ustanovila pa je tudi Klub za junior handling. Junior handling v našem prevodu pomeni »otrok in pes«. Živita v Domžalah. Obema se iskreno zahvaljujem za vso pomoč in pripravljenost deliti zgodbe med ljudi.

Zmagovalec pasje razstave v Južni Koreji leta 2017. (Foto: arhiv Miroslav Zidar)

Pestro življenjsko pot z izjemnimi fotografijami smo v Knjižnici Domžale strnili v novo digitalno zgodbo na portalu Kamra z naslovom Domžalčan Miroslav Zidar – legenda slovenske kinologije. Vabljeni k branju in ogledu fotografij.

Podelitev nagrade za življenjsko delo leta 2021. (Foto: arhiv Miroslav Zidar)

Tudi sicer smo v naši Knjižnici pripravili že lepo število digitalnih zgodb iz naše okolice, saj je domoznanska dejavnost oz. znanje o domu temeljna popotnica vsake sodobne knjižni, ki se zaveda bistva in širine lastnega poslanstva. Veseli nas, da ste vse zgodbe sprejeli z navdušenjem. Najdete jih na portalu Kamra, kjer se zbirajo zgodbe iz vse Slovenije, iz naše okolic pa so zbrane tudi na spletni strani Knjižnice Domžale.

Bliža se čas počitnic in dopustov. Vabljeni k prebiranju naših bogatih e – vsebin in zgodb na naši spletni strani in k obisku knjižnice, kjer vas čaka bogat izbor knjig, družabnih iger, filmov in drugega gradiva, ki vam bo polepšalo poletne mesece.

Avtorica: Kristina Galun, Knjižnica Domžale

 

Tagi