Dominik Grmek: Ni bilo zaman

Predstavitev monografije Dominika Grmeka: Ni bilo zaman - Teritorialna obramba v občini Domžale 1968 - 2020

Glavni praporščak Zveze veteranov vojne za Slovenijo Dominik Grmek je ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije izdal monografijo z naslovom Ni bilo zaman: Teritorialna obramba v občini Domžale 1968 – 2002. Monografija opisuje in podaja pomembna ter zgodovinsko zanimiva obdobja in aktivnosti Teritorialne obrambe Domžale od leta 1968 do leta 2002. V monografiji so objavljeni posnetki dokumentov, ključnih oseb in sestavov TO iz obdobja 1990-1991. Sama knjiga obsega štiristo strani, v njej pa je več kot tisoč fotografij.

Predstavitev knjige je potekala v četrtek, 23. septembra 2021, v prostorih Knjižnice Domžale, pogovor z avtorjem monografije pa je vodil dr. Alojz Šteiner, upokojeni generalmajor Slovenske vojske in predsednik Zveze slovenskih časnikov. Pogovor, ki si ga lahko ogledate v zgornjem videu, je bil zelo zanimiv in je potekal v sproščenem vzdušju.

Dogodka se je udeležilo lepo število ljudi, sicer omejeno z NIJZ ukrepi, zbralo pa se je kar nekaj vidnih članov iz tistega obdobja. Predstavitev monografije se je udeležil Janez Slapar, slovenski general, veteran vojne za Slovenijo. General Slapar se je zapisal v slovensko vojaško zgodovino kot načelnik RŠTO med slovensko osamosvojitveno vojno leta 1991 in kot nosilec najvišjega čina SV. Slapar je trenutno predsednik strelske zveze Slovenije. Med gosti so bili tudi Bogomil (Bogo) Brvar, slovenski statistik, informatik, kriminolog, državni sekretar, dr. Janez Kušar, izredni profesor, Miha Butara, častni predsednik Zveze Slovenskih častnikov, nadporočnik Miran Stopar, polkovnik Bojan Končan, brigadir Milan Obreza, Milorad Popovič, Dušan Presetnik, predsednik OZVVS Ljubljana, Maksimilijan Karba, ki je med osamosvojitveno vojno poveljeval domžalski milici in sodeloval pri trzinski bitki ter še nekaj drugih članov iz drugih regij.

Ko govorimo o lastni vojaški zgodovini in vojaški tradiciji, smo Slovenci zadržani in skromni, čeprav nas zgodovina uči, da so se prav s sijajnimi vojaškimi zmagami številnih narodov razvile najbolj demokratične države sedanjega sveta. Slovenija je s svojo teritorialno obrambo in Narodno zaščito, ki se je pozneje preimenovala v Manevrsko strukturo narodne zaščite, prav gotovo med takšnimi demokratičnimi državami. Teritorialna obramba je bila ustanovljena leta 1968 in jo najbolj pogosto povezujemo z intervencijo takratne Sovjetske zveze na Češkoslovaško v mesecu avgustu leta 1968. Te in druge okoliščine so vplivale na razvoj takratne obrambne politike in razvoj ter vlogo JLA. Gotovo so bili dogodki na Češkoslovaškem politično ocenjevano v tistem obdobju tudi priložnost za krepitev notranje enotnosti in preusmeritev pozornosti iz mednacionalnih napetosti po brionskem plenumu ZKJ na krepitev obrambne sposobnosti takratne države.

Občina Domžale je lahko zelo ponosna na preteklo delovanje in aktivnosti obrambne varnosti na domžalskem širšem območju, takrat še v naši bivši državi in tudi širši lokalni skupnosti, v katero je bilo vpetih mnogo posameznih struktur, organizacij in posameznikov.

Tako je imel občinski štab TO Domžale vodilno vlogo v številnih akcijah v vojni za Slovenijo leta 1991. Ena najbolj znanih je bitka pri Trzinu, kjer so njeni pripadniki skupaj s policijo pripravili barikado in zaustavili Jugoslovansko armado na poti na letališče Brnik in naprej do severne meje. Spomini so še kako živi na napad na radio oddajnik na južnem delu Domžal, katerega so varovale enote naše TO Domžale. Njene naloge so bile zaščita orožja, ki je bilo skrito po domovih najzvestejših pripadnikov, zaščita prebežnikov iz JLA na Lokvanju ter postavitev protitankovskih barikad na celotnem območju njenega delovanja.

Bogomil (Bogo) Brvar, slovenski statistik, informatik, kriminolog, državni sekretar, dr. Janez Kušar, izredni profesor, Miha Butara, častni predsednik Zveze Slovenskih častnikov, nadporočnik Miran Stopar, brigadir Milan Obreza ter  Milorad Popovič, so po koncu pogovora pridodali še svoj kamenček v mozaik takratnih dogodkov z svojega vidika. Marsikdo je dejal, da je takrat prevladalo močno domoljubje, katerega pa pri današnji generaciji močno pogrešajo. Zato naj bo ta knjiga v spomin in zahvalo vsem tistim junakom, ki so se takrat žrtvovali za to, kar imamo danes – trideset let samostojnosti države.

»Zahvala pa tudi vsem tistim, ki vam je mar, in prispevate k temu, da vsi ti pomembni in navdihujoči zgodovinski trenutki, polni ponosa in pristnih emocij v zvezi z aktivnostmi takratne Teritorialne obrambe in Slovenske vojske, ne utonejo v pozabo. Vesel sem, da sem se imel priložnost še pred izidom knjige z naslovom »NI BILO ZAMAN« pogovoriti z veteranom vojne za Slovenijo in avtorjem knjige Dominikom Grmekom, ker zares ni bilo zaman to, da smo se pripadniki teritorialne obrambe za našo samostojnost takrat žrtvovali in vsem pokazali ta neizmeren pogum in pripadnost. In tudi ne bo zaman, če se je vsaj delček zgodovine, ki je zapisana v tej knjigi, dotaknil naše mlajše generacije,« je ob koncu dejal  dr. Alojz Šteiner, upokojeni generalmajor Slovenske vojske in predsednik Zveze slovenskih časnikov.

Knjiga avtorja Dominka Grmeka »Ni bilo zaman« je pomembno dokumentarno delo in tako dostojen spomenik v jubilejnem tridesetem letu naše države Slovenije. To je duhovni spomenik našim ljudem, ki se bodo našli v njej in učna ura novim generacijam, ki bodo našo mlado državo ohranjale, v upanju in zavesti, da ni bilo zaman. Knjiga je verodostojen zgodovinski spomin.

Ob koncu je avtor prisotnim na pogovoru podelil knjige.

Dominik Grmek, iskrene čestitke in zahvala za odlično opravljeno veliko zgodovinsko delo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi