Dnevna soba Žive Smole na ploščadi pred Vele

Na prenovljeni ploščadi pred veleblagovnico Vele so različni tlaki in ambienti. Osrednji del ploščadi je tlakovan s tlakovci v sivi barvi, ki oblikujejo prazen kvadrat, prostor za izvedbo različnih dogodkov. Prenovljena ploščad je prostor za različne prireditve, za druženje, je prostor, ki ga občina Domžale nujno potrebuje. V bližini je tudi tržni prostor, ki ponuja številne, dobro obiskane dogodke in že s povezovanjem dogajanja bomo lahko na ploščad privabili številne aktivnosti, ki smo jih bili vajeni v preteklosti.  Severni del ploščadi pred izložbo in bližnjim prehodom je, z izbiro tlakovcev s posipom, ki so položeni na karo z vzorcem pletenine in postavitvijo enakih klopic kot so na Kolodvorski, navezovan na obnovljeno Kolodvorsko ulico. Z različnimi tlaki pa je izpostavljen tudi drugi prehod, ki se zaključuje z novim elementom v prostoru, t. i. pomolom. 

Na zahodno stran ploščadi so stopnice, med katerimi se dviga steber šrok 2.5 x 2.5 metra, na katerem je v četrtek 19. maja in v petek, 20. maja na ogled začasna umetniška intervencija »Dnevna soba«, ki vabi občanke in občane k drugačni uporabi javnega prostora. Za diplomsko nalogo jo je postavila Živa Smole v sodelovanju z Galerijo Domžale. Kot je za naš portal dejala avtorica postavitve Živa Smole, gre za umetniško intervencijo, ki je začasne narave, trajala bo cel četrtek in cel petek, pri tej postavitvi pa gre za sugestijo, kako naj bi bili javni prostori opremljeni. Glede na trenutno stanje, ki smo mu priča pri prenovi centra Domžal, je trenutna oprema predvsem neosebna in ne vabi ljudi izkoriščanju prostega časa na javnih prostorih in s tem je Živa želela pokazati, kako bi lahko razvili in opremljali skupne javne prostore, na bolj domač, človeški način, ki bi pripomogli h iskanju skupnosti in predvsem s tem, da se vspostavi zaupanje ne samo med ljudmi samimi, ampak tudi med ljudmi in občino, kjer se pridobi občutek, da so stvari zasnovane in zavedene z ozirom na uporabnike. S tem so stvari bolj domače, človeške, vabljive in se tukaj stke neko zaupanje med uporabniki in občino, ki posluša ljudi. Kot je še dejala Živa Smole, je ta postavitev za magistrsko nalogo kot praktični del njene zaključne naloge za študij.

Zato vse Domžalčane vljudno vabi v Domžalsko dnevno sobo na ploščadi pred Vele, kjer vas čakajo knjige, revije, pesniške zbirke, za otroke pa lego kocke, igrala in slikarski stativ za ustvarjanje umetnosti, umetelno izdelano okno, skozi katero vam pogled uide proti Kolodvorski ulici. Vljudno vabljenik ogledu, avtorica vas bo zelo vesela.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi