Digitalna zgodba o Nenadu Jovičiću

Nenad je bil eden največjih snemalcev nekdanje Jugoslavije. Njegov izjemni opus obsega več kot dvesto celovečernih filmov, televizijskih serij in dokumentarcev, ki zajemajo bogato zbirko žanrov, vse od vojnih dram do glasbenih in otroških filmov. Verjetno se mnogi izmed vas spomnite filmov, kot so Derviš in smrt, Volk samotar, Vrhovi Zelengore in drugih. Pečat je pustil tudi v tujini. V času olimpijskih iger v Sarajevu je s kamero zabeležil nepozabne prizore iz zakulisja olimpijskega dogajanja in energijo mesta, ki nikoli več ni bilo enako. Kamero je imel vedno pri roki, tudi če je bil med prijatelji ali na zasebnih obiskih.

Del svojega življenja je preživel v Domžalah s svojo življenjsko sopotnico, našo priznano akademsko slikarko Vero Terstenjak. Kadar nista snemala filmov, potovala in raziskovala, sta živela na relaciji Beograd – Domžale. Zelo rad je imel Slovenijo. Že od malega je bil navezan na našo deželo. Gore je vzljubil že kot mlad skavt, ko je spremljal kralja Petra Karađorđevića na Triglav. Prvi film Jezero je posnel v okolici Bohinja leta 1950. Film Volk samotar, ki govori o prijateljstvu med dečkom in psom, je snemal na zasneženi Veliki planini, Pokljuki in v Kranjski Gori.

Nenad Jovičić in velikan jugoslovanskega filma Velimir Bata Živojinović.

V filmih, pod katerimi se je podpisal kot direktor fotografije, so igrali velikani jugoslovanskega filma, kot so bili Bata Živojinović, Pavle Vuisić, Boris Dvornik, Boris Cavazza, pa tudi tuji igralci: James Madsen, Maximillian Schell in George Hamilton. Sodeloval je z velikim ameriškim režiserjem in scenaristom Samom Peckinpahom. Pri svojem delu je prehodil in izkusil vse stopnje tehničnega razvoja jugoslovanske kinematografije: od najbolj preproste in skromne do najsodobnejše snemalne opreme in tehnike. Za svoje delo je na puljskem filmskem festivalu prejel dve Zlati areni ter številna strokovna in državna priznanja, med katere sodita tudi prestižni Orden dela s srebrnim vencem in Sedmojulijska nagrada za življenjsko delo.

Walter Kelley, Nenad Jovičić in sloviti oskarjevec James Coburn.

Vabimo vas k ogledu in branju digitalne zgodbe o Nenadu Jovičiću, ki smo jo pripravili v Knjižnici Domžale, v kateri smo poleg njegovega življenja predstavili tudi nekaj njegovih najbolj znanih filmov.

Avtorica: Kristina Galun, Knjižnica Domžale; Foto: Arhiv Knjižnice Domžale

 

Tagi