Danica Vidmar: Deklice brez gnezda

Danica Vidmar je ženska neizmerne življenjske energije in izkušenj, ki tudi v tretjem življenjskem obdobju neutrudno raziskuje svet okoli sebe in v sebi. Da bi bila boljša mati in babica, se je pridružila ekipi Familylabove družinske svetovalnice in spoznala znamenitega Danca Jesperja Juula, očeta nove pedagogike. Kot je dejala v pogovoru na Srečanju z ustvarjalci, ki je v Knjižnici Domžale potekal v torek, 11. januarja 2022, na katerem je predstavila svojo prvo knjigo »Deklice brez gnezda – V iskanju poti do odraslih otrok«, je prebrala vse njegove knjige, večino njegovih knjig je imela tudi razstavljenih na predstavitvi svojega prvenca. Pogovor z Domžalčanko, jungovsko couchinjo, sodelavko Vitalnega coachinga in Familylaba ter ekonomistko je vodila Cveta Zalokar.

Ko sta hčeri, ki ju je Danica Vidmar vzgajala kot samohranilka, odrasli in zapustili dom, se je po letih garanja končno naučila živeti zase. Tako je tudi napisala knjigo »Deklice brez gnezda – V iskanju poti do odraslih otrok«, ki bo vaša opora za pot, na kateri boste z empatijo do sebe in staršev pogledali pod družinsko preprogo in zavestno preoblikovali boleče družinske vzorce. Le tako se bolečine iz družinskih skrinj ne bodo prenašale naprej.

Danica Vidmarje od leta 2011 zunanja sodelavka FamilyLab Slovenija, kjer se osredotoča predvsem na odnose med starši in odraslimi otroci. Po osnovni izobrazbi je univ. dipl. ekonomistka, a se je po 30-letni managerski karieri v mednarodnih korporacijah odločila za spremembo poklicne poti. Na novi poklicni poti se ukvarja s podporo odraslim osebam pri družinskih in kariernih izzivih. Je Jungovski coach, izvaja coaching s pomočjo artefaktov, je tudi akreditiran team coach pri Evropskem združenju za coaching in mentorstvo EMCC. ​Deluje v okviru blagovne znamke Vitalni coaching. Je avtorica knjige Deklice brez gnezda, ki je izšla v novembru 2021.

Na Srečanju z ustvarjalci je povedala, da ji je Jesper Juul dejal, da naj napiše svojo knjigo. In tako je pred vami njena zgodba. Zgodba deklice, ženske in mame in babice, ki si je nadvse želela najti ljubezen, ki ne boli.  »Toda spoznala sem, da ljubezen ne boli. Bolijo neizpolnjena pričakovanja. Bolijo rane. Boli ego. Potovanje do ljubezni je potovanje v zavedno, bolečina na tej poti pa je naša učiteljica. Svojo življenjsko zgodbo in spoznanja sem zapisala, ker si želim, da bi o odnosu med starši in odraslimi otroki spregovorili glasneje in bolj iskreno. Namenjena je tako moji starejši generaciji kot odraslim otrokom,« je dejala Danica Vidmar. Knjiga poleg osebne življenjske izkušnje ponuja spoznanja in orodja za bolj zdrave in osrečujoče odnose v družini in družbi.

Danica Vidmar je pred štirimi desetletji v spletu (p)osebnih okoliščin stopila na pot zahtevnega partnerstva in starševstva. Desetletje pozneje se je ločila, pustila vse in se z otrokoma podala na pot enostarševstva in preživetja. Ko je sredi petdesetih let srečala Jesperja Juula, je počasi spoznavala, kako neopremljena je bila vsa ta leta za polnovredno življenje, za zdrave odnose, za materinstvo. Začela se je njena pot do tedaj že odraslih hčera. Ni bilo preprosto in tudi po desetletju hoje (še) ni našla vseh poti. Iskanje ne pomeni, da pot vedno tudi najdeš. In čeprav je ne najdeš ali te preseneča s svojimi ovinki, se je vredno podati v iskanje. Taka je njena izkušnja. Med hojo je našla pot do svojih občutkov, zna slišati svoj notranji glas, vidi svojo notranjo moč, našla je mir, predvsem pa se še naprej uči biti hvaležna, uči se radosti in veselja, uči se biti.

Zanimiv pogovor si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi