Čisto blizu: z Lenartom Zajcem o njegovem romanu Odred

Srečanja z ustvarjalci: Čisto blizu

Roman Lenarta Zajca z naslovom Odred, ki predstavlja prvi del trilogije, je pogled v drugo svetovno vojno na Slovenskem skozi oči avtorja, rojenega dobri dve desetletji po koncu vojne. Gre za posrečeno kombinacijo literarne fikcije in zgodovinskih dejstev ter oseb. To ni le zanimivo branje, ampak tudi koristni vpogled za spoznavanje in razumevanje vojnega časa in ljudi, še posebej pa narave slovenske partizanske gverile. Avtor s kratkimi in natančnimi povedmi precizira situacijo leta 1941, ko so se širom po Slovenskem začeli zbirati prvi organizirani uporniki.

Jesen je tu in pričenja se nova sezona pogovorov v Knjižnici Domžale. Letošnja sezona Srečanja z ustvarjalci ima naslov Čisto blizu, saj naj bi bili gostje teh srečanj večinoma avtorji iz Domžal in bližnje okolice. Kot prvega so na pogovor povabili Lenarta Zajca, pisatelja, ki je dolgo časa živel čisto blizu, na Sv. Trojici. V zadnjih letih veliko piše in aprila je izšel njegov novi roman z naslovom Odred. V njem se loteva tematike NOB, kar je zanimivo, saj je avtor precej mlajši letnik in vojne ni doživel. Pravi pa, da ga zanimajo številne dileme, ki jih odpira in so še kako aktualne tudi v današnjem trenutku.

Pogovor z  Lenartom Zajcem je v Knjižnici Domžale potekal v torek, 11. oktobra 2022. O njegovem najnovejšem romanu Odred, ki pripoveduje o prvih dneh druge svetovne vojne in mladih ljubljanskih borcih, je vodila Cveta Zalokar.

Roman Lenarta Zajca Odred, ki predstavlja prvi del trilogije, je pogled v drugo svetovno vojno na Slovenskem skozi oči avtorja, rojenega dobri dve desetletji po koncu vojne. Gre za posrečeno kombinacijo literarne fikcije in zgodovinskih dejstev ter oseb. To ni le zanimivo branje, ampak tudi koristni vpogled za spoznavanje in razumevanje vojnega časa in ljudi, še posebej pa narave slovenske partizanske gverile. Avtor s kratkimi in natančnimi povedmi precizira situacijo leta 1941, ko so se širom po Slovenskem začeli zbirati prvi organizirani uporniki. Čeprav so jih ljudje sprva imeli za četnike, so njihove vrste sestavljali pripadniki OF na čelu s komunisti, ob njih pa so bili domoljubi in antifašisti pa tudi razni avanturisti in ljudje, ki so se v uporniških vrstah znašli po spletu okoliščin. Ne le fantje, ampak tudi prva dekleta. Izmed množice bolj ali manj enakovrednih akterjev in akterke v romanu izstopa Fani, ljubljanska gimnazijka iz premožne, narodnozavedne, napredne, a nekomunistične družine, ki jo med prve partizane privede ljubezen. In ki pooseblja nesporno mladost prvih upornikov, torej vidik, na katerega se, kot trdi pisec spremnega zapisa Tone Kregar, ob resnih zgodovinskih analizah pozablja.

Lenart Zajc (1967) je predstavnik srednje pisateljske generacije, ki ima za seboj že lep romaneskni opus; ta se vsebinsko razpenja od družbeno angažiranih do znanstvenofantastičnih romanov in zbirk kratkih zgodb. Pred leti je delal tudi kot urednik, občasno je bil tudi politično angažiran, svoj najbrž najbolj ambiciozen projekt pa je zdaj začel z vojnim romanom Odred, ki je pravkar izšel, v naslednjih letih pa bo prerasel v trilogijo. To je bilo pravo izhodišče za pogovor z njim. In kdaj bomo torej lahko prebrali drugi del? Kot je dejal Lenart Zajc bo druga knjiga izšla v začetku leta 2023.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

Tagi