Češnja Béle Szomija Kralja

Na literarnem večeru z uglasbeno poezijo v Knjižnici Domžale je Béla Szomi Kralj predstavil svojo drugo pesniško zbirko “Češnja”, s katero je navdušil zbrano občinstvo.

Literarni  večer z uglasbeno poezijo Béle Szomija Kralja in predstavitvijo njegove najnovejše pesniške zbirke “Češnja” je v Knjižnici Domžale potekala v sredo, 17. novembra 2021. Pogovor s pesnikom, učiteljem, vodjem glasbene skupine Kontrabant, prevajalcem, astronomom, zeliščarjem, gobarjem … je vodila Cveta Zalokar.

Béla Szomi Kralj je v slovenski jezik prevedel številna dela pomembnih prekmurskih in madžarskih literatov, tudi svojega očeta, s samim pisanjem pa se ukvarja že od osnovnošolskih let. Veliko besedil pa je ustvaril predvsem za glasbeno skupino. Poleg učiteljevanja je namreč tudi pevec v glasbeni skupini Kontrabant, ki jo je ustanovil leta 1994. Je tudi prevajalec, strasten zeliščar, gobar, astronom in še marsikaj.

V pogovoru je avtor pesniške zbirke Béla Szomi Kralj povedal, da se je veselil trenutka, ko izide njegova druga pesniška zbirka. Sedaj bi jo najraje skril, saj razgali njegove občutenje ljubezni, ločitev, strasti, posebne ljudi, vnemo, razočaranja, kančke sreče in humorja. Če bi kdo zares rad vse to prebral, se smejal in jokal z njim, začutil, kako se ljubi in odljubi, naj si knjigo kupi. Podobno, kot je Béla Szomi Kralj v svojem glasbenem ustvarjanju skozi zgodovino glasbene skupine Kontrabant izpopolnjeval glasbo, se je vzporedno s tem razvijal tudi njegov pesniški svet. Večino njegovih pesmi tako poznamo prav zaradi glasbene zasedbe. Pričujoča zbirka pesmi Češnja ima pet delov, razdeljenih v smiselne tematske sklope, ki se med seboj tudi prepletajo. Kelih življenja, Razrvane pesmi, Sinovi revolucije, Ljubljenim in Kotiček za otroške duše na začetku ponudi svoj odnos do narave in družbe s podelitvijo bogatih življenjskih izkušenj, potem pa počasi prevesi v ljubezenske pesmi, hrepeneče in neuslišane. V zlati sredini koketira z globalnim svetom in se dotakne najširših področij človeškega delovanja, od politike do umetnosti.

V pogovoru smo spoznali avtorja zbirke v takšni luči, kot je že od nekdaj. Hvaležen je do svojih madžarsko slovenskih korenin, svojih prednikov, staršev, prijateljev in seveda svojemu ljubljenemu Prekmurju. Béla Szomi Kralj je na predstavitvi svoje pesniške zbirke zaigral tudi tri pesmi iz zbirke, ki jih je že uglasbil, te pa bodo v kratkem izšle v albumu skupine Kontrabant.

Tako, kot je značilno za Bélino glasbeno ustvarjanje, velja tudi za njegovo že drugo pesniško zbirko. Njegove besede se morajo usesti in potem jih bomo v duši nosili še zelo dolgo. Sicer je avtor zbirke dejal, da ima pesmi še vsaj za dve zbirki, saj je pisal že kot mlad šolar. Nekaj jih že ureja, nekaj jih bo spremenil današnjemu času primerno in upajmo le, da jih bo čim prej spravil na svetlo. In kar je tudi pomembno. Čim več uglasbil za skupino Kontrabant.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi