Beletrinini trubadurji: Irena Svetek, mojstrica slovenske kriminalke

Okusimo besedo je bralna značka za odrasle. Prednost branja je, da beremo knjige, ki jih sami verjetno ne bi nikdar izbrali. To so knjige, ki bogatijo naš besedni zaklad, ki imajo vpliv na posameznega člana in skupino ter nam pomagajo razumeti širšo družbo. Največja dodana vrednost pa je pogovor o knjigah, ki jih v Knjižnici Domžale predstavljajo na Literarni kavarni. Druženje na tem dogodku, nam daje vpogled v knjige in svet “skozi okno avtorja”.

Gostja prve Literarne kavarne v novi sezoni, ki poteka pod okriljem Beletrininih trubadurjev, je bila mojstrica slovenske kriminalke, scenaristka in pisateljica Irena Svetek. Obiskovalci so v četrtek, 28. septembra 2023, lahko pobliže spoznali njena dela, predvsem trilogijo psiholoških kriminalnih romanov – Rdeča kapica, Beli volk in Črni princ. Z gostjo se je pogovarjala Tadeja Rode Teran. Literarno kavarno v Knjižnici Domžale pripravljajo v sodelovanju z Založbo Beletrina.

Po odmevnih Rdeči kapici in Belem volku, se pisateljica Irena Svetek vrača z novim kriminalnim romanom, Črnim princem, s katerim je sklenila trilogijo o Miu Aurelliju, državnem tožilcu, ki ne preganja le zločincev, ampak tudi lastne demone.

“Lik, ki nima nobenih težav, ne tvori zgodbe in je ne poganja naprej. Kaj naj z njim počnem, če v njegovem življenju vse deluje? Takšni liki niso dolgočasni le meni, ampak verjetno vsakemu bralcu,” je pisateljica Irena Svetek pojasnila odločitev, da za glavnega igralca svoje trilogije kriminalnih romanov postavi državnega tožilca Mia Aurellija, odvisnega od iger na srečo, malce pa tudi od alkohola.

Tako je pisateljica in scenaristka Irena Svetek v treh letih napisala in izdala tri romane. Aurellija je slovensko občinstvo spoznalo leta 2021 v romanu Rdeča kapica, s katerim se je Irena Svetek prvič predstavila kot piska kriminalnih romanov. Ker je bil odziv izjemno pozitiven, pri založbi Beletrina so jo razglasili kar za kraljico slovenske kriminalke, je padla odločitev, da bo Rdeča kapica prvi del trilogije. Leta 2022 je izšel drugi del, Beli volk, te dni pa je še Črni princ, brezpogojni konec trilogije o Miu Aurelliju.

“Že od samega začetka moraš vedeti, kako se bo zadeva razpletla, kako se bo zgodba končala, vse niti pa moraš zbrati in povezati v neko smiselno enoto. Od začetka moraš vedeti ne le, kdo je glavni igralec, ampak tudi, kdo je negativec in kdo so vsi preostali liki,” je pojasnila pisateljica, “je kot mozaik, kjer mora vsak košček pasti na svoje mesto, in ne moreš si privoščiti, da bi sredi romana zavil z zastavljene poti, ker se ti bo vse podrlo.”
To pa še ne pomeni, da v tem žanru ni ustvarjalne svobode, je poudarila Irena Svetek. “Kriminalka mi daje neverjeten poligon za ustvarjanje različnih likov, za igranje z njihovo duševnostjo, z njihovimi psihološkimi profili. Tako sproščam svojo domišljijo in če jih pri tem odpeljem v kakšne eksotične kraje, je to le še veliki dodatek v zgodbi,” je dejala pisateljica in scenaristka.

Tako kot v prvih dveh knjigah tudi v Črnem princu ni ostala le v Sloveniji, temveč je dogajanje postavila tudi čez mejo, tokrat v Trst, na Sicilijo in na Susak, to so kraji, kjer je tudi nekaj časa živela.

“V vsakem romanu je dogajalni prostor izjemno pomemben. Zgodba je fikcija, predvsem kriminalke ne govorijo o nečem, kar se ljudem dogaja vsak dan, in zato potrebuješ teren, ki je zelo realen,” je pojasnila pisateljica ter dodaja, da vse kraje, o katerih piše, pozna iz prve roke, saj jih je obiskala, nekaj časa ostala tam, tako, da vsa križišča, stavbe, celo prehode za pešce natančno doda v ulico dogajanja. Prav tako pa iz prve roke pozna sodno okolje, njena mama je bila namreč tožilka: “Nedvomno je to vplivalo name. Seveda te morajo te stvari zanimati, mamo sem vedno spraševala o umorih. Od nekdaj me je fascinirala psiha ljudi, ki je nekako poškodovana.”

Je bil pa ta pogovor s pisateljico in scenaristko Ireno Svetek uvod v dogodek za starejše, »Okusimo besedo«, ki je bralna značka za odrasle, namenjena spodbujanju in uveljavljanju branja in bralne kulture starejših. Kriterija pri izboru literature za bralno značko sta predvsem kakovost besedila in aktualnost gradiva, ki zajema različne žanre, stroko in leposlovje. Knjige so prosto dostopne in na razpolago tudi bralcem, ki v projektu ne sodelujejo aktivno. V Knjižnici Domžale posebej vabijo k branju elektronskih knjig, ki so na seznamu posebej označene, in oddaji obrazca v elektronski obliki. Za udobnejše branje si lahko pri njih izposodite bralnike. Bralna značka za odrasle bo potekala od 1. oktobra 2023, do 30. aprila 2024, maja 2024 pa sledi zaključek s podelitvijo knjižnih nagrad in priznanj.

Irena Svetek (1975) je doktorirala na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Za prvi roman Od blizu je leta 2004 prejela nagrado Slovenskega knjižnega sejma za prvenec in nominacijo za kresnika. Napisala je še romana Sedmi val (2008) in Zaspi, mala moja, zaspi (2014), zadnja leta pa se ukvarja predvsem s scenaristiko; napisala je scenarije za celovečerni film, kratke filme, več nanizank in nadaljevank. Leta 2021 je izdala Rdečo kapico, prvo v seriji psiholoških kriminalk, ki je postala uspešnica, po njej je napisala tudi scenarij za televizijsko serijo. Drugi roman iz serije je Beli volk (2022) in ga prav tako pričakujemo na malih zaslonih. Črni princ v velikem slogu zaključuje trilogijo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi