Avgust v okrožju Osage: Ko predstava povozi film

Mestno gledališče ljubljansko velja za eno najboljših gledališč v Sloveniji. Z bogatim repertoarjem stvaritev, ki jih na dnevni bazi ponujajo na svojih odrskih deskah, ustreže to gledališče verjetno vsakemu, še tako zahtevnemu gledalcu.

Brez dvoma je gledališču to uspelo tudi z dramsko uprizoritvijo sicer precej znanega, z Oskarjem nagrajenega filma Avgust v okrožju Osage. Prodorni dialogi v kombinaciji z bolj in manj znanimi imeni slovenske gledališke scene so se izkazali za vrhunsko kombinacijo, ki jo je izbral poljski režiser Janusz Kica.

Od samega začetka, ko Beverly (igra Boris Kerč), glava družine, gledalca uvede v predstavo, do bridkega konca, ko Violet doživi osamo, vodi hiperzanimiva pot, polna vzponov in nabita s padci. Po tem, ko oče Beverly umre, se na njegovem in posestvu njegove žene Violet (igra Judita Zidar) zberejo vse tri njune hčerke. Ena za drugo mami delijo udarce v poduk, kako slabo je opravila ne zgolj z materinskim delom, ampak tudi s partnerskim. Na začetku se morda še nekoliko skrivajo pod pajčolanom obzirnosti; ko pa ugotovijo, da znova zlorablja zdravila, da halucinira in jo razum zapušča, v družini eksplodira. Napetost se stopnjuje vse do kosila, ki sledi pogrebu, ko se zbije še zadnjo utvaro o urejenih družinskih razmerjih. Za popolno apokalipso, ko posestvo zapusti zadnja izmed hčera, poskrbi Violet sama – s svojimi brezobzirnimi dejanji.

(Foto: Peter Giodani.)

Predstava sooči gledalca z neljubimi prizori. Predvsem takimi, ki jih na vsakdanji bazi nismo vajeni gledati. Družinska intima je svetišče skrivnosti. Ravno zato je odpiranje Pandorine skrinjice toliko bolj zanimivo v tem oziru in tem primeru.

Tabuizirane teme, kot sta popivanje in zloraba zdravil, le redko doživijo pravi epilog v družini. V tej predstavi pridejo do zaključka. Je pa toliko bolj žalosten, ker ima vsak svojega, saj ob koncu krenejo vsak svojo pot. Gledalcu pustijo občutek, da bodo splezali vsak na svoj breg in z daljnogledom v eni roki in kokicah v drugi opazovali nesrečo in spodrsljaje svoje lastne sestre ali pa, toliko huje, mame.

V kolikor še niste gledali filma, ga lahko – če se odpravite v Mestno gledališče ljubljansko – tudi izpustite. Pa ne zato, ker bi bil film slab; zdaleč od tega. Ampak zato, ker je predstava tako neprekosljiva.

Predstava Avgust v okrožju Osage je na sporedu jutri, v ponedeljek, 11. aprila, ob 19. uri, potem pa tudi še 13. in 21. aprila.

Avtor: Rok Učakar Grašič

 

Tagi